03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

De 12 mooiste foto's van...

…een oefening van het contingent Persoonsbeveiliging Binnenland

Snel en doelgericht handelen. Het hoofd koel houden terwijl er chaos is. Zorgen dat de persoon die jij moet beveiligen ongedeerd blijft. Om onder andere dat te oefenen reisden collega’s van het contingent Persoonsbeveiliging Binnenland onlangs af naar een speciaal oefenterrein.

Het oefendorp is een mooie plek om diverse scenario’s te draaien. Bijvoorbeeld waarbij de auto van een Te Beveiligen Persoon, een TBP in vaktaal, wordt belaagd en de beveiligers hem of haar in veiligheid moeten brengen. Voor elke situatie zijn er verschillende skills en drills om te oefenen en deze handelingen in het ‘actiegeheugen’ van de operator te prenten.

De eerste persoonsbeveiligers zijn inmiddels ruim een jaar geleden aan hun opleiding begonnen en daarna operationeel ingezet. Het contingent is opgericht om bedreigde personen zoals ministers, officieren van justitie, advocaten en rechters te beveiligen. Vanwege het aantal personen in Nederland dat beveiliging nodig heeft, wordt het contingent dit en volgend jaar verder op sterkte gebracht zodat meer capaciteit voor persoonsbeveiliging geboden kan worden. Bekijk hieronder de fotoserie voor een indruk van de oefening.

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Foto’s: Jarno Kraayvanger