07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

Achter de schermen

…bij het Allied Joint Force Command in Brunssum

Hi sir, how can I help you?” Met 32 nationaliteiten op het NAVO-hoofdkwartier Joint Force Command in Brunssum (JFCBS) is het natuurlijk geen verrassing dat Engels de voertaal is in het kantoor van de Marechaussee. Op deze NAVO-basis zijn de ruim 1.500, vooral buitenlandse, militairen verantwoordelijk voor het plannen, voorbereiden en uitvoeren van NAVO-operaties.

Net als op elke andere militaire kazerne in Nederland, is ook op deze voormalige Limburgse staatsmijn de Marechaussee present. Zo ontfermen collega’s zich over het bewaken en beveiligen van de Commander JFCBS en vertolkt opperwachtmeester Bas de functie de wijkopper. Teamleider Robert is de liaison tussen de Marechaussee en het JFCBS, en andere collega’s verrichten juist weer atypische werkzaamheden. Zo heeft het team hier een gemeentehuisfunctie, waar vaders hun pasgeboren kinderen aangeven, maar ook scheidingen worden doorgegeven. Omdat de NAVO 75 jaar bestaat, nemen we een kijkje achter de schermen op deze bijzondere locatie.

Meer weten over het werk van de Marchaussee bij het Allied Joint Force Command in Brunssum? Scroll naar beneden!

Tekst: kapitein Joris van Duin | Foto’s: Jeroen Liebers

Aangeven pasgeboren kind

Dat het JFCBS een bijzondere werkplek is, blijkt wel uit de gemeentehuistaak die collega’s hier vervullen. Zo moeten NAVO-militairen die op het hoofdkwartier komen werken, zich eerst melden in het kantoor van de Marechaussee. Marechaussee-1 Rossi heet hen welkom en vangt hen dan op.

“De militairen en hun gezinsleden moeten zich hier registreren. Wij verzamelen hun paspoorten, huurcontract, NATO ID-card en working order. Meestal zijn ze pas een of enkele dagen ervoor geland en ik probeer ze een beetje wegwijs te maken”, zegt Rossi.

“Later kunnen ze hier ook over de vloer komen, bijvoorbeeld als er iets aan hun gezinssamenstelling verandert. Zo moeten NAVO-militairen bij ons hun pasgeboren kind inschrijven of doorgeven als ze getrouwd of juist zijn gescheiden.”

Vingerafdrukken

Voordat we naar buiten gaan, blijven we nog even bij Rossi in dit ‘gemeentehuis’ plakken. Want allerlei documenten verzamelen, ordenen en doorsturen is één. De officiële verblijfsregistratie via de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) loopt ook via Rossi.

Iedereen die in Brunssum komt werken moet een foto, handtekening en vingerafdrukken afgeven. Daarmee wordt het verblijfsdocument in orde gemaakt. Rossi neemt dan plaats achter het apparaat waarmee de pasfoto en vingerafdrukken in het systeem worden gezet. De militair zit aan de andere kant en tuurt in de camera. Let wel op: lachen mag, maar de tanden mogen niet te zien zijn. Ook plaatst de aanvrager zijn of haar vingers een voor een op een digitale vingerscanner. Binnen een paar minuutjes is het gepiept!

Wijkopperwachtmeester Bas

Wijkopperwachtmeester Bas is namens onze organsatie de spin in het web op het JFBCS. In algemene zin is hij hier om politiezorg te verlenen voor de NAVO-militairen. Dat doet hij niet alleen op de basis, maar ook in de wijken waar de NAVO-militairen wonen en op de Amerikaanse legerbasis in de buurt.

Op het JFBCS komt hij bovendien samen met Amerikaanse collega’s van de International Military Police (IMP). “Zij zijn er voor de orde en discipline op dit hoofdkwartier”, zegt Bas. “Wij zijn er als gebeurtenissen strafrechtelijk moeten worden onderzocht. Dus als er hier een aanrijding is met wat blikschade, dan is de IMP ervan. Maar als er bijvoorbeeld gewonden zijn, dan pakken wij dat op. De samenwerking met de Amerikaanse collega’s loopt hartstikke soepel. Ook als er bijvoorbeeld evenementen worden georganiseerd.”

Boeteregen?

Weer even terug naar binnen. Hier zit marechaussee-1 Manar in de zogenaamde back office. Bij haar komen alle verkeersboetes terecht, die de NAVO-militairen rijden. Maar waarom krijgen de NAVO-militairen de boetes dan niet op hun thuisadres? Dat heeft volgens haar te maken met hun privacy en veiligheid. “Bij de registratie van alle kentekens wordt het adres van het NAVO-HQ gebruikt. Daarom krijgen wij alle boetes binnen. Ik stuur ze dan weer door naar alle individuen.”

NAVO-school

Dan gaan we nu echt naar buiten en op pad. Want het werk van wijkopperwachtmeester Bas houdt niet op bij de poort van het JFCBS. De NAVO-militairen wonen namelijk allemaal buiten het hoofdkwartier, veelal in de regio. Veel van hun kinderen gaan allemaal naar de AFNORTH International School, de school voor kinderen van NAVO-medewerkers.

“Hier ben ik een paar keer per week voor overleg”, zegt Bas. “Soms gaat het over parkeeroverlast die de buurt ervaart. Andere keren geef ik bijvoorbeeld voorlichting over de ‘donkere dagen’, begeleiden we het fietsexamen voor de kinderen of hebben we gesprekken met de schoolleiding over Veilig Thuis-situaties. Heel divers dus!”

Amerikaanse basis

Tot slot gaan we door naar een ander internationaal gezelschap, naar de enige in Nederland gesitueerde Amerikaanse legerbasis: de United States Army Garrison Benelux in Brunssum. Deze basis ligt op een steenworp afstand van de JFCBS.

Hier komt Bas vooral om met de Amerikaanse evenknie, de Military Police, te overleggen. Ook hier geldt weer dat de Nederlandse Marechaussee er is voor strafrechtelijke afhandeling van zaken. De Amerikaanse MP’s zijn er voor de orde en discipline op het kamp.

Bas: “We praten over allerlei zaken, zoals wanneer huiselijk geweld voorkomt, maar ook over oefeningen of evenementen die hier of in de buurt worden gehouden. Ik informeer de MP en zij houden mij op de hoogte van wat er speelt. Samen dingen aanlopen is in sommige gevallen het handigste.”