De Landelijke Bijstand Organisatie (LBO) staat aan de vooravond van enkele grote veranderingen. In het komende jaar zal de eenheid integreren in het nieuwe Marechausseebataljon 101 Marbat. Meer informatie hierover verderop in de tekst. Daarnaast zijn ze volop bezig met het testen van de nieuwe Manticore-terreinwagen. Hoog tijd om eens een kijkje achter de schermen te nemen bij de LBO.

De avondklokrellen in coronatijd, demonstraties van Extinction Rebellion (XR) en bijstand leveren aan de Nationale Politie bij voetbalwedstrijden. Veel van de LBO-inzetten zijn vooraf te plannen, maar niet per se zonder uitdagingen. 340 collega’s vervullen een neventaak bij de Landelijke Bijstand Organisatie, maar in het dagelijkse leven werken ze bijvoorbeeld bij de Brigade Grensbewaking of een andere eenheid. Voor de LBO worden ze dus eventjes weggehaald bij hun reguliere brigade. “Wij trekken mensen echt uit de operatie. Het streven is minimaal een jaar vooruit te plannen”, zegt eerste luitenant Rick die medeverantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering, opleidingen en materiële gereedstelling. Maar alles dichttimmeren kan niet. “De Marechaussee zit immers dagelijks in een lopende operatie.”

Meer weten over de LBO? Scroll naar beneden en check ook de video onderaan!

Tekst: Kirsten de Vries | Foto’s: sergeant Gregory Fréni