05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

‘Ik wilde militair of politieagent worden, dus dit is perfect’

Ruim 100 jongeren op infodag Marechaussee Beveiliger

Op de Koning Willem III Kazerne in Apeldoorn vond woensdag 6 maart de Infodag Marechaussee Beveiliger plaats. Jongeren die interesse hebben in deze functie werden een dag ondergedompeld in wat het werk inhoudt.

De infodag is de eerste in een reeks van 4 die in 2024 worden georganiseerd door het Dienstencentrum Personeelslogistiek. De Marechaussee kan nieuwe beveiligers goed gebruiken, omdat er best wat uitval is in de 29 weken durende opleiding. Maar wie de opleiding succesvol afrondt, kan direct aan de slag. Meestal als beveiliger van de paleizen, om daarna door te groeien naar andere functies in bijvoorbeeld de Grensbeveiliging en Arrestantenzorg, -Transport en Parketondersteuning. Of naar het eskadron Hoog Risico Beveiliging, Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart en Cameratoezicht gaan.

Op het centrale plein wordt de groep geïnteresseerden welkom geheten.
Zo’n 100 jongeren kwamen af op de Infodag Marchaussee Beveiliger. Sommigen hebben al gesolliciteerd, anderen zijn bovengemiddeld geïnteresseerd en hebben online informatie ingewonnen. Ook zijn er kandidaten die zeggen ‘blanco’ de dag in te gaan en ‘alles over zich heen laten komen’. Iedereen tussen de 17 en 28 kan zich aanmelden voor de opleiding, mits ze over de juiste diploma’s beschikken en door de fysieke en psychologische testen komen.
Portret van Stijn, één van de jongeren die op de KMar Infodag is afgekomen.
Stijn (19, derde van links) volgt een opleiding tot particulier beveiliger en Defensie lijkt hem ‘wel mooi’, aldus de bedeesde Achterhoeker. “Op school zag ik de informatie voor deze dag voorbijkomen. Vervolgens ben ik op de site gaan kijken en heb me aangemeld. Als deze dag bevalt, ga ik me zeker inschrijven.”
Onder toeziend oog van KMar-collega’s stellen de jongeren zich op.
Na ontvangst verzamelen de aanwezigen zich op de appèlplaats. Hier maken ze kort kennis met het groene deel van de opleiding. In 2 groepen krijgen ze een stoomcursus appèl en exercitie. Onwennig en met hier en daar wat onzeker gegiechel ondergaan de kandidaten onder meer het uitlijnen en marcheren.
Kapitein Erik spreekt de aanwezigen toe op de appèlplaats.
Kapitein Erik, die hier de aanwezigen welkom heet, vertelt over de uitval tijdens opleiding. “Dat kan verschillende redenen hebben uiteraard, zoals fysieke tekortkoming. Maar als dat de reden is, ben je wel een pannenkoek, want dat is gewoon te trainen. Bovendien vragen we geen commando-achtig uithoudingsvermogen, maar gewoon een algemene fitheid.” De meeste uitval, bijna de helft, is bij het psychologisch onderzoek. “Daar zijn normeringen voor, om te voorkomen dat mensen in de knoop raken tijdens het werk. Die lat blijkt toch aardig hoog te liggen.”
Portret van Nashroun, één van de jongeren op deze infodag.
Op een informatiedag in Amsterdam kwam Nashroun (21, midden) voor het eerst wat te weten over de Marechaussee. Het maakte haar nieuwsgierig en daarom is ze naar Apeldoorn gekomen. Een band met het type werk heeft ze al enigszins. “Ik volg de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. Dat is de reden dat ik hier meer over wil weten. Het type werk trekt me, maar tot aan vandaag wist ik er nog te weinig over om te besluiten of ik dit wil. Ik heb zeker interesse en ben benieuwd naar wat de dag brengt.”
In het auditorium krijgen de jongeren een presentatie over de organisatie van de Koninklijke Marechaussee.
In het auditorium krijgen de aanwezigen een presentatie over de organisatie en specifiek de beveiligersfunctie. De 3 taken van de Marechaussee; de grenspolitietaak, de (inter)nationale militaire politietaak en het bewaken en beveiligen, worden toegelicht. Ook is er aandacht voor de manier waarop de organisatie in elkaar zit, waarbij de nadruk op structuur en hiërarchie ligt. Veel jongeren zijn zichtbaar onder de indruk als wordt verteld dat de telefoon tijdens de opleiding niet is toegestaan.
Twee jongeren oefenen in de gymzaal met het aanbrengen van handboeien.
Voor Jayden (21), die hier zijn buddy in de boeien slaat tijdens een oefening, komt alles bij elkaar op een dag als deze. “Mijn vader was vroeger marinier en als klein kind op Aruba wilde ik graag militair worden. Later op de middelbare school trok de politie me meer. Mijn vader vertelde me vervolgens over de Marechaussee. Hij dacht dat het perfect voor me zou zijn. Ik ben 2 jaar geleden naar Nederland gekomen en wist toen al: die kant wil ik op. Ik heb vandaag veel opgestoken, al wist ik het meeste wel omdat ik me van tevoren goed had ingelezen op de site, sociale media en via het KMarMagazine. Ik ga me straks zo goed als zeker inschrijven voor de opleiding.”
Tijdens de banenmarkt krijgen de jongeren uitleg over de diverse onderdelen van de KMar.
De dag bestaat uit 3 delen; sporten, een rondleiding en een banenmarkt. Bij dit laatste onderdeel vertellen collega’s wat hun werk inhoudt, wat erbij komt kijken en hoe zij het beleven. Ook krijgen kandidaten de kans vragen te stellen, uitrustingen te bekijken en meer te leren over de diverse disciplines.
Oefenen met de wapenstok is één van de onderdelen van de dag.
In de sportzaal geven sportinstructeurs les over het in de boeien slaan van arrestanten en het gebruik van de wapenstok. “Het wegduwen van iemand die op je afkomt, kan de voorkeur hebben boven het slaan”, legt een wachtmeester uit. “Sowieso moeten we alleen het hoogst noodzakelijke geweld toepassen. Duwen roept vaak minder reactie op dan direct uithalen.”
De 18-jarige Romy is hier bezig met de eerste van 3 rondjes op het circuit van de kazerne, onderdeel van het programma. “Ik kan slecht stilzitten en wil ‘echt iets doen’, daarom heb ik me ingeschreven voor deze informatiedag”, vertelt ze. “Eerder heb ik gekeken of de Politieacademie iets voor mij is, want het soort werk boeit me enorm. Ik raakte op een informatiedag over de Marechaussee ook geïnteresseerd in deze organisatie en daarom ben ik vandaag hier.”
Jongeren op de KMar Infodag drukken zich op.
Na een intensieve en gevarieerde dag blijkt de animo onder de deelnemers groot. Als bij de afsluiting gevraagd wordt wie zich gaat inschrijven, steekt meer dan de helft van de aanwezigen de hand in de lucht. Erik: “Inmiddels hebben we al 44 sollicitaties binnen. Dat geeft het belang van een dag als deze goed weer.”

Tekst: Michael Simon |  Foto’s: Hans Roggen