03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 03

De 12 mooiste foto's van...

…de horecatraining van de Brigades Veluwe en Oostgrens-Midden

Even kleurde oefenterrein Oostdorp blauw. Op het Infanterie Schietkamp in Harskamp namen 30 collega’s van de Brigades Veluwe en Oostgrens-Midden deel aan de zogenoemde horecatraining. De oefendag begin maart was de allereerste in zijn soort.

Het horecateam is wekelijks te vinden op (uitgaans)locaties waar ook militairen zich begeven. Dat kan bij een feest op een kazerne zijn, maar ook in een stadscentrum waar een eenheid gaat stappen. Het team besluit op basis van onder meer inlichtingen, eerdere ervaringen en de verwachte drukte waar het naartoe gaat. “We zijn er dan voor de militaire politietaak”, verduidelijkt wachtmeester Guus. Dat wil niet zeggen dat het team op locatie geen burgerzaken afhandelt. “Als het echt nodig is, helpen we elkaar natuurlijk wel. Andersom doet de politie dat ook”, aldus de algemeen coördinator van het team Horeca en Evenementen.

Check hier de foto’s van de trainingsdag!

De trainingsdag begint met uitleg van een instructeur Integrale Beroepsvaardigheden Training (IBT) van de politie. Hij laat de groep een techniek zien om een verdachte uit een menigte te halen. “Een deel van het nieuw opgerichte team had nog nooit zo’n training gevolgd”, vertelt Guus.

Met de uitleg nog vers in het geheugen, testen de koppels de aangeleerde methode nu in de praktijk.

Is de verdachte uit de menigte gehaald, dan wordt deze geboeid, legt de wachtmeester uit. “Door van beide kanten een schouder onder de oksel van de verdachte te positioneren, komt de persoon in een positie te staan waarin verweer nauwelijks nog mogelijk is.” Of die techniek moeilijk is? “Het zijn handigheidjes die je er even in moet krijgen.”

De collega’s oefenen dezelfde techniek, maar nu met een muur erachter.

In carrouselvorm voeren de cursisten later die ochtend verschillende, kleinere casussen uit. Ook de hondengeleiders van de politie-eenheid Oost-Nederland zijn daarbij aanwezig. In de praktijk komen die alleen wanneer zich grote verstoringen van de openbare orde voordoen. “In deze casus specifiek zie je dat de collega’s in linie lopen en een straat ‘vegen’. De hondengeleider heeft daarbij de leiding.”

Een van de politieagenten heeft zich ondertussen in het ‘pijnpak’ gehesen. De linie is net geopend, zodat de hondengeleider er tussendoor kan en de verdachte kan benaderen. De vrouwelijke collega houdt de wapenstok recht omhoog. “Dat is een signaal waarmee ze de hondengeleider laat zien dat ze weet dat hij eraan komt.”

Verschillende andere ‘verdachten’ zijn zojuist bij een casus iets verderop aangehouden. De fiets is vanwege de snelheid en wendbaarheid van groot belang in de horecagebieden. In de aanvullende bike-opleiding, die de collega’s van het horecateam volgen, leren ze nog beter hoe ze het rijwiel kunnen inzetten. Bijvoorbeeld als middel om afstand te creëren.

Dat gebeurt heel vaak, zegt de wachtmeester over wildplassen. “Als de situatie rustig is, kunnen we iemand gewoon aanspreken en een proces-verbaal opstellen.” In drukke situaties, zoals hier, worden de fietsen op zo’n manier geplaatst dat ze een soort mobiel dranghek vormen.

Naarmate de dag vordert, neemt ook de onrust verder toe. Iemand heeft de opsporingsambtenaren aanleiding gegeven om het (oefen)vuurwapen te trekken. De collega op de voorgrond houdt de menigte op afstand.

Er blijkt een persoon ‘neergestoken’ te zijn. Het slachtoffer krijgt eerste hulp, maar ook hier mengt de menigte zich in de situatie. ”Dat gebeurt in de praktijk ook bijna altijd wanneer je ergens arriveert. We bouwen dan een ‘360’. Je hebt een veilige werkruimte nodig”, vertelt Guus. Meerdere collega’s dragen bovendien een beenpouch. Vooruitlopend op de verdere uitrol daarvan binnen de organisatie, maken de collega’s binnen dit team al gebruik van die medische kit. Daarin zitten bijvoorbeeld een tourniquet, verband en een schaar om kleding open te knippen.

Een collega die aan het begin van de dag nog toeschouwer was, gaat een paar uur later volledig op in zijn rol als gelegenheidsacteur. Hij en de persoon met wie hij heeft ‘gevochten’, zijn zojuist uit elkaar gehaald.

Tekst: Nico Schinkelshoek | Foto’s: Rob Gieling