10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

KMar Wereldwijd

Madrid, Spanje

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer luitenant-kolonel Roel de Winter vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid.

“In 1 week van de giraffes in Nairobi, via de koning van Spanje naar de hei bij ‘t Harde om met een buitenlandse delegatie een radarsysteem te bekijken. Onderweg naar huis in het vliegtuig neem ik de tijd om jullie mee te nemen in mijn bestaan als defensieattaché. Wat thuis is voor mij? Daar waar het veilig is.

Defat Roel de Winter in Nairobi en foto rechts een delegatie op audiëntie met de koning van Spanje.
Van de giraffes in Nairobi tot een audiëntie met de koning van Spanje. Iedere dag in het leven van een defensieattaché is anders.

Mijn vaste stek is de Nederlandse ambassade in Madrid. Hier behartigen we als Defensieafdeling van 2 personen, assistente Maxime en ik, de belangen van Nederland. Dat doen we natuurlijk niet samen, maar vanuit een grote post samen met collega’s van onder andere Justitie, de Nederlandse Politie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst. 

Mijn focus als defensieattaché ligt op het bevorderen van militaire samenwerking met andere landen. In mijn geval Spanje, Algerije en Marokko. Deze samenwerking bestaat uit verschillende onderdelen; van de uitwisseling van militaire studenten of een bezoek van delegaties tot aan deelname aan grote gezamenlijke oefeningen, havenbezoeken en het formeel vastleggen van samenwerkingsafspraken.

Omdat ik een nassau-blauw pak aan heb, houd ik me daarnaast intensief bezig met het thema migratie. Als defensieattaché fungeer ik, samen met collega-attachés bij Nederlandse ambassades rond de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan, als een sensor. In het geval van migratie is deze rol onder andere gericht op het onderkennen van migratieroutes.

Het uitzicht vanaf de Nederlandse ambassade in Madrid en familiebezoek van defat Roel de Winter.
Links: Uitzicht vanaf kantoor in Madrid. Rechts: Familiebezoek op de werkplek.

Mijn werk beperkt zich overigens niet tot de grenzen van Spanje, Algerije en Marokko. Zo kwamen we onlangs met collega’s van de Defensie en Buitenlandse Zaken samen in Nairobi voor de jaarlijkse regioconferentie. We hebben als Nederland een Afrikastrategie, waaronder ook het opstellen van kaders rond de militaire samenwerking op dit continent valt. Daarnaast zijn we meegenomen in wat er in Oost-Afrika allemaal speelt op het gebied van veiligheid en militaire samenwerking.

Niet veel later stond er een audiëntie met de Spaanse koning op het programma. Een once in a lifetime ervaring. Daarnaast worden de nodige recepties afgelopen om aan de relaties met partnerlanden zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland te werken. Een goede band is een must, mochten we elkaar snel nodig hebben.

Een ‘reguliere’ werkdag is er dus eigenlijk niet. Vandaag ben ik bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden van een bezoek van een Nederlandse generaal, heb ik een kennismaking met de directeur Materieel van de Spaanse Defensie, woon ik een kranslegging bij en staat er een diner gepland met internationale defensieattachés van de marine. Geen dag is hetzelfde!

Privéfoto van defat Roel de Winter en zijn vrouw en foto rechts de hond van defat Roel de Winter
Links: Schaatsen in Madrid. Rechts: Teckel Max geniet van het uitzicht op de Nederlandse ambassade.

Familie is belangrijk in het bestaan van een Defensieattaché. Waar het kan gaat de partner mee naar culturele bezoeken, recepties en evenementen. Dat maakt dat de tienerkinderen van collega’s gretig benaderd worden voor oppaswerk. 

Naast een strakke werkplanning is er ook haast een gedetailleerd plan nodig om het land met het gezin te ontdekken, mits er genoeg vrije tijd is. Spanje is divers en de afstanden zijn groot. Voor teckel Max is de kust favoriet, mijn zoon wil graag sneeuwballen gooien in de Pyreneeën en mijn vrouw wil eigenlijk gewoon álles zien. Binnen een uur rijden zijn we de bergen rond Madrid over en genieten we van de meest fantastische Romeinse bouwwerken en Spaanse tapas in de zon.

De diversiteit en vrijheid van het attachéwerk voelen als werken in een snoepwinkel, uiteraard met een zeer serieus doel. Het eerste half jaar van mijn termijn van 4 jaar zit er alweer op. Mogelijk zal ik een aantal van u de komende jaren nog gaan ontvangen in ‘mijn regio’.

Bienvenido!”

Luitenant-kolonel Roel de Winter
Defensieattaché voor Spanje, Marokko en Algerije