Gevalideerd handboek
Het team dat zich bezighoudt met KOWA is ondergebracht bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. De afdeling bestaat op papier uit 10 formele functies, maar informeel hebben alle 7.500 collega’s een rol. “We maken gebruik van alle hersenen binnen de organisatie”, vertelt majoor Rutger, hoofd bureau kennisverwerving.
De informatie die in de ‘kennisbank met een ziel’ te vinden is, is vooraf gevalideerd door een interne kennisautoriteit. Of het nu gaat om een nieuwe procedure op het gebied van reizigerscontroles of een aandachtspunt bij het uitvoeren van de beveiligingstaak, het is gecontroleerd. “Als we het bijvoorbeeld hebben over operaties, gaan we met nieuwe informatie eerst langs de betrokken secties van het Landelijk Tactisch Commando”, legt adjudant Léon uit. Hij is als coördinator verantwoordelijk voor de interne projecten en technische doorontwikkeling van het product.
“Dat we informatie laten controleren, heeft er mee te maken dat de kennisautoriteit ook verantwoordelijk is voor het operationele proces. In de dagelijkse aansturing geven zij de opdracht om het werk uit te voeren. Dat gebeurt zoals het in KOWA vermeld staat. Belangrijk dus dat alles klopt”, vertelt Léon.
Binnen het online handboek vinden dagelijks updates plaats. Nieuwe informatie die nodig is voor het optimaal uitvoeren van het werk, kan door zowel collega’s zelf als externe organisaties aangeleverd worden. In het laatste geval gaat het vooral om wet- en regelgeving. En dat zijn nogal wat stukken: meer dan 250.000. Léon: “Het komt ook voor dat uitspraken van een rechter weer jurisprudentie oplevert en ervoor zorgt dat wij ons werk anders moeten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de zaak over etnisch profileren. Ook deze wijzigingen moeten in KOWA worden opgenomen.”