03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto's van...

…de 4-daagse selectie van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)

Wie wil beginnen aan de opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten (MBO) staat een uitdagende selectie te wachten. Onderdeel hiervan is de zogeheten ‘4-daagse’, waarin fysieke belastbaarheid en mentale uitdagingen centraal staan. KMarMagazine nam een uniek kijkje in de keuken tijdens een van de selectiedagen. Check hier de foto’s!

Momenteel werken er ongeveer 450 mannen en vrouwen bij de BSB. De afdeling Beveiliging is verreweg het grootst. Om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar personeel voor speciale beveiligingsopdrachten is de brigade altijd op zoek naar nieuwe collega’s.

Om de opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten, welke 2 keer per jaar start, te vullen vindt er een uitgebreid selectietraject plaats. Door ‘hard’ te selecteren aan de voorkant wordt het uitvalspercentage in de opleiding zo veel mogelijk beperkt.

Het selectietraject begint met een 1-daagse die in het teken staat van fysieke testen. De eisen zijn vooraf bekend, goed te trainen en haalbaar. Hierna volgt een capaciteitentest en een psychologische en fysieke keuring bij het Dienstencentrum Personeelslogistiek. Uiteindelijk worden kandidaten uitgenodigd voor de 4-daagse en aansluitend de rijvaardigheidstest. Het selectietraject neemt zo’n driekwart jaar in beslag.

De 4-daagse vindt 6 keer per jaar plaats, van maandag tot en met donderdag. Gedurende deze dagen worden kandidaten onderworpen aan uiteenlopende casuïstiek. Deze hebben doorgaans het karakter van BSB-taken zoals beveiligen, arresteren en observeren, maar ook fysiek worden kandidaten opnieuw belast. Beoordeling vindt plaats door zowel operators van de brigade als psychologen van het Dienstencentrum Personeelslogistiek.

Tijdens de 4-daagse worden kandidaten beoordeeld op diverse competenties: analyseren, beïnvloeden, besluitvaardigheid, flexibiliteit, leervermogen, samenwerken, stressbestendigheid en resultaatgerichtheid. Van de maximaal 16 kandidaten die deelnemen aan de meerdaagse selectie, blijft ongeveer 1/3e over.

In het zwembad worden door middel van diverse groepsopdrachten de mate van stressbestendigheid, samenwerking en resultaatgerichtheid gemeten. “In het water kun je mensen in korte tijd vermoeien én in een bepaalde stressvolle situatie brengen. Een ideaal middel”, legt coördinator adjudant Richard uit.

Veel tijd om bij te komen van het wateravontuur is er niet. Met een droog pak zien we de kandidaten even later terug in een oefenhuis op Camp New Amsterdam. Richard: “We kunnen natuurlijk niet te veel weggeven over de inhoud van de oefeningen, maar ook hier worden de mannen en vrouwen opnieuw getest in stressvolle situaties.”

Terwijl de kandidaten zich ontfermen over een Te Beveiligen Persoon, krijgen ze te maken met een bepaalde gesimuleerde dreiging. Onder druk moeten in korte tijd allerlei keuzes worden gemaakt. “Natuurlijk ervaart iedereen in zo’n situatie stress”, erkent Richard. “Maar hoe ga je daarmee om? Bevries je, vlucht je of kom je in actie? Het beheersen van een bepaalde mate van stressbestendigheid en actie-intelligentie is belangrijk voor een operator.”

Na nog een dag vol testen wordt de uiteindelijke balans opgemaakt. Wie valt er af en wie mag er door naar het volgende onderdeel van het selectietraject: de rijvaardigheidstest en Basis Rijopleiding BSB.

“De ene kandidaat voelt al aan hoe de vlag erbij hangt, voor de ander komt een negatief eindoordeel als totale verrassing. Per situatie bekijken we of iemand het later nog eens mag proberen”, vertelt de adjudant. “Sommige competenties zijn goed te ontwikkelen, maar heb je het over bijvoorbeeld analyseringsvermogen dan gaat het over persoonlijkheid. De ene persoon heeft daar nu eenmaal meer moeite mee dan de ander. Daar kun je niet veel aan veranderen.”

We stipten het eerder al kort aan, maar het doel van de uitdagende selectie is het uitvalspercentage gedurende de opleiding zo laag mogelijk houden. Wie uiteindelijk de 34-weken durende opleiding tot Medewerker Bijzondere Opdrachten weet te voltooien, wordt bij de afdeling Beveiliging, geplaatst. Na 2 jaar is het mogelijk om verder te solliciteren binnen de BSB bij het Arrestatie- en Ondersteuningsteam, Observatie en Techniek of Opleiding en Training. En ja, ook hier horen weer de nodige selectieprocedures bij.

Enthousiast geworden? Dompel je onder in de wereld van de BSB en check de toelatingseisen op www.werkenbijdefensie.nl. Schrijf je hier tevens in voor een voorlichting en kom meer te weten over het selectietraject, de opleiding en werkzaamheden als operator. Vragen? Stuur een mail naar BSB.Werving.en.Selectie@mindef.nl.

Tekst: kapitein Charlotte Verolme | Foto’s: korporaal-1 Barend Westerveld