05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

Forceren en arresteren

30 jaar Observatie- en Ondersteuningsgroep

De OOG is de Observatie- en Ondersteuningsgroep van de Koninklijke Marechaussee. De eerste 'O', observeren, vormt de hoofdtaak van deze collega’s. Dit gebeurt in de terminal op Schiphol, waar het team zich onopvallend tussen de passagiers begeeft om afwijkend en verdacht gedrag te constateren. De tweede 'O' gaat over het ondersteunen van rechercheteams bij observaties en het aanhouden van ‘moeilijkere verdachten’. Deze maand draaiden de collega’s een oefening waarin onder andere werd getraind op het instappen van gebouwen. En dat ging er niet altijd zachtzinnig aan toe… 
 

Het OOG-team in een trappenhuis.
Op Schiphol bevinden zich verschillende rechercheteams zoals Zeden, Team Vervolg Onderzoeken, Zware Criminaliteit en het Samenwerkingsverband Liquide Middelen. Adjudant Mark: “Deze collega’s doen regelmatig onderzoeken waarin aanhoudingen verricht moeten worden. Als Observatie- en Ondersteuningsgroep hebben wij ons gespecialiseerd in het aanhouden van zogeheten ‘moeilijkere verdachten’; mensen waarvan we verwachten dat ze niet zomaar even meekomen. We hebben het dan niet over vuurwapengevaarlijke verdachten. Zij worden door het arrestatieteam (AT) aangehouden.”
Een andere specialisatie die de groep heeft, is het aanhouden van personen waarvan het rechercheteam graag meer informatie wil. Ofwel, diens telefoon. “Wij kunnen iemand observeren en op de luchthaven volgen totdat hij zijn telefoon gebruikt”, vertelt Mark. “Dan houden we ‘m direct aan en dragen de telefoon in ‘open toestand’ over aan het rechercheteam. De collega’s kunnen de benodigde informatie vervolgens uitlezen.”
Het OOG-team forceert een deur met een ‘bonk’.
Om op alle aanhoudingsscenario’s voorbereid te zijn én te blijven oefende de Observatie- en Ondersteuningsgroep, met ondersteuning van collega’s van de Integrale Beroepsvaardigheden Training, deze maand op onder andere het instappen van gebouwen. Een procedure die nog weleens wordt onderschat, stelt Mark. “Er komt meer bij zo’n instap kijken dan men vaak denkt. Er moet goed over na worden gedacht én regelmatig op worden getraind. Gelukkig weten steeds meer teams onze professionals te vinden.”
Een deur wordt opengewrikt met een ‘lepel’.
Het team gaat meestal via de voordeur naar binnen. Om de deur te forceren wordt hydraulische apparatuur of een ‘bonk’ gebruikt: een zwaar soort stormram die door 2 personen tegen een deur aan gebeukt wordt. Als collega’s met een negatieve deur (een deur die naar buiten toe opengaat, red.) te maken krijgen, gebruiken ze ‘de lepel’. Daarmee wordt er gewrikt tussen de sponning en de deur om zo uiteindelijk toegang te krijgen.
De verdachte wordt gearresteerd tijdens een oefening.
Hoe de aanhouding vervolgens verloopt, hangt helemaal af van het gedrag van de verdachte. Mark: “Sommige verdachten benaderen we als verzetpleger, omdat diegene daar in het verleden al om bekendstond. Maar als dat niet het geval is en iemand rustig blijft, dan hoeven wij ook geen geweld te gebruiken. Bovendien gaan we vaak vroeg in de ochtend op pad wanneer de meeste verdachten nog slapen.”
OOG-teamleden forceren een deur.
Hoeveel collega’s deelnemen aan een arrestatie ligt niet aan de persoon die aangehouden wordt, maar aan het pand, aldus Mark. “We bekijken van tevoren hoeveel kamers een locatie heeft en of er een achteruitgang is, bijvoorbeeld via een balkon of tuin. Ook zoeken we uit hoeveel mensen in de woning aanwezig zijn. Een paar weken terug hielden we iemand aan die in een 2-kamerappartement woonde met zijn vriendin. Dan hoef je natuurlijk niet met 10 man sterk naar binnen te stormen.”
OOG-teamleden forceren een deur en stappen in.
De Observatie- en Ondersteuningsgroep bestaat uit 13 collega’s. Het betreft een zogeheten ‘open functie’. “Iedereen kan solliciteren”, vertelt Mark. “Wel organiseren we als team praktijkdagen waarop wij potentiële kandidaten selecteren. Met het uitvoeren van verschillende opdrachten laten zij zien of ze de potentie hebben om bij ons te komen werken en in de groep passen. Slaagt een kandidaat hierin, dan volgt er nog een gesprek. Eenmaal in het team zorgen we ervoor dat de nieuwe collega door middel van interne trainingen en opleidingen zo snel mogelijk op ‘vlieghoogte’ wordt gebracht.”

Leuk detail: dit jaar viert de Observatie- en Ondersteuningsgroep zijn 30-jarige jubileum. Mark: “We bestaan weliswaar 31 jaar, maar kwamen vorig jaar simpelweg niet aan een viering toe. Dit halen we 21 maart aanstaande in.” Geïnteresseerde oud-collega’s kunnen zich aanmelden via reunie.vvc.oog@mindef.nl.

Tekst: Michael Simon |  Foto’s: sergeant-majoor Mike de Graaf