08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

KMarKort

Herinneringsmedailles Internationale Missies uitgereikt

Voor hun inzet voor vredesoperaties hebben begin november 8 collega’s in de Nieuwe Kerk in Den Haag de Herinneringsmedaille Internationale Missies ontvangen. Ook tientallen politieagenten en enkele civiele experts kregen het eremetaal uitgereikt.

De decorandi hebben bijgedragen aan meer veiligheid en stabiliteit in landen als Mali, Jordanië, Libië en Irak. Ze hebben onder andere geholpen bij de aanpak van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit, het versterken van lokaal gezag en de opbouw van de rechtstaat.

In totaal werden 38 personen gedecoreerd. De medailles werden onder andere uitgereikt door de minister van Justitie & Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Boudewijn Boots en Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs. Alle kinderen van de uitgezonden marechaussees kregen een speciale kindermedaille.

Dirigent Orkest krijgt BUMA-award

De dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee, kapitein Peter Kleine Schaars, heeft de BUMA-blaasmuziek Award gekregen. Hij ontving de prijs voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland.

Peter kreeg de prijs voor zijn totale oeuvre. Hij heeft vele composities gemaakt en is actief als coach en dirigent. Hij begon zijn muzikale militaire carrière bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, waar hij later ook dirigent werd. Sinds 2017 is Peter de dirigent en artistiek leider van het Orkest Koninklijke Marechaussee. Daarnaast leidt hij onder andere het Nederlands Politieorkest.

Peter kreeg zijn prijs tijdens het HRFSTWND-concert in Nunspeet, waar naast het Orkest Koninklijke Marechaussee ook het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest speelde. Namens de Koninklijke Marechaussee was de commandant van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee, kolonel Willemijn Arends, aanwezig om Peter toe te spreken en te feliciteren. Het opleidingscentrum is sinds vele jaren de thuisbasis van het Orkest, dat in binnen- en buitenland wordt ingezet als muzikaal visitekaartje van de Koninklijke Marechaussee.

Kerstconcert Orkest

Nieuwsgierig naar het Orkest Koninklijke Marechaussee en dirigent Peter Kleine Schaars? Op donderdag 14 december is het orkest te bewonderen tijdens het sfeervol concert It’s Christmas! in de Grote Kerk in Apeldoorn. Dit jaar neemt het orkest 2 solisten mee, zanger Humphrey Campbell en organist Henk de Vries. Een kaartje kost € 3,50 en is verkrijgbaar via: https://www.koninklijkapeldoorn.nl/berichten/ of bij Primera Westra in Orden, Mercatorplein en in Ugchelen. Het concert vangt aan om 19.30 uur en duurt tot 22.00 uur. De deuren gaan om 18.45 uur open.

Dirigent Peter Kleine Schaars ontvangt zijn award.
Foto: Harma Fotografie
Een marechaussee kijkt op zijn werktelefoon en raadpleegt een bevragingssysteem.

Handreiking raadplegen politiesystemen beschikbaar

Wanneer mag je een politiesysteem raadplegen en wanneer niet? Als het noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie is het uiteraard geen probleem. Dat systemen niet mogen worden geraadpleegd voor privézaken is ook duidelijk. Maar er is een grijs gebied. Heb je twijfels? Sinds kort kan de ‘handreiking raadplegen politiesystemen’ je helpen bij het maken van de afweging of het raadplegen van politiesystemen legitiem is.

Je ziet buiten diensttijd een verdachte situatie of je beschikt over informatie die in een bevraging is verkregen maar onder de verkeerde taakstelling. Mag je in die situaties dan een persoon of kenteken natrekken? Als je in zo’n situatie terechtkomt zal je deze bespreken met je leidinggevende, maar je kunt dus ook op het intranet van de Marechaussee de handreiking raadplegen via: wegwijzer/handreiking raadplegen politiesystemen. Heb je daarna nog vragen, neem dan contact op met de sectie Integriteit.

Afbeelding van de handreiking.
Werk je bij de Marechaussee? Door de qr-code te scannen met je diensttelefoon kom je meteen terecht bij de handreiking, die op intranet staat.

Derde lichting persoonsbeveiligers krijgen diploma

De Koninklijke Marechaussee heeft er een nieuwe lichting beveiligers bij die zich specifiek gaan richten op persoonsbeveiliging binnenland. Op Camp New Amsterdam kregen zij na een intensieve opleiding van 12 weken in gezelschap van familie en collega’s hun diploma. Naast collega's bestond deze lichting ook uit militairen van andere defensieonderdelen, zoals de marine en landmacht.

De nieuwe persoonsbeveiligers gaan personen als ministers, officieren van justitie, advocaten en rechters beveiligen in Nederland. Om op de groeiende vraag naar persoonsbeveiliging in te spelen is vanaf eind 2022 een nieuw contingent Persoonsbeveiliging Binnenland opgericht. De persoonsbeveiligers gaan direct aan de slag. Dit gebeurt verdeeld over bestaande teams met ervaren en minder ervaren collega’s.

Meer weten?

Wil je meer weten over de opleiding tot persoonsbeveiliger binnenland? Of wil jij de overstap maken van een andere defensieonderdeel naar de KMar? E-mail je vragen naar: Voorlichting.pb.binnenland@mindef.nl. De functies voor persoonsbeveiliger binnenland staan ook in de vacaturebank.

Wil je meer lezen over 2 collega’s die de overstap hebben gemaakt naar de Marechaussee en nu persoonsbeveiliger zijn? Lees hier het artikel: Van infanterist naar persoonsbeveiliger.

Een persoonsbeveiliger praat in zijn portofoon terwijl hij in de auto zit.

Dienjaarmilitairen ronden Algemene Militaire Opleiding af

De 10 dienjaarmilitairen die bij de Marechaussee aan de slag gaan hebben hun Algemene Militaire Opleiding afgesloten bij de landmacht. Nu breekt de volgende stap aan: het volgen van verschillende verdiepende modules op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn.

Na 10 weken opleiding ontvingen de deelnemers aan het dienjaar hun welverdiende oorkonde, waarmee ze het eerste deel afsluiten. Tijdens de Algemene Militaire Opleiding ontplooiden de dienjaarmilitairen allerlei grensverleggende activiteiten. Zo kregen ze de benodigde groene ervaring mee om te starten aan het vervolg van de opleiding.

Nu gaan de dienjaarmilitairen verder met een op maat gemaakt programma op het opleidingscentrum binnen de module Handhaving, Toezicht en Veiligheid. De nadruk ligt hierbij op de grenspolitietaak. Zo krijgen ze onder meer les in de Vreemdelingenwet, volgen ze een documentencursus en krijgen ze zelfverdedigingstechnieken aangeleerd. De opgedane kennis en ervaringen brengen de dienjaarmilitairen vanaf januari 2024 in de praktijk. Dan start namelijk het werk binnen de brigade Grensbewaking op luchthaven Schiphol.

Meer informatie?

In februari 2024 start de tweede lichting van het Dienjaar en in september 2024 een derde lichting. Kijk voor meer informatie over het dienjaar op het intranet van de Defensie.

De dienjaarmilitairen ontvangen hun baret.
Een afbeelding ter nagedachtenis aan de overleden collega.