900 kilo onjuist geslacht geitenvlees onderschept
De Marechaussee heeft aan de A12 bij Babberich een bestelbus met zo'n 900 kilo aan gestookt geitenvlees onderschept. Het vlees was niet op de juiste manier geslacht, verwerkt en vervoerd. Het vlees is daarom door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in beslag genomen en vernietigd.
Medewerkers van de Mobiel Toezicht Veiligheid-controles hielden het huurbusje met een Duits kenteken staande. De 2 inzittenden verklaarden tegenover de Marechaussee dat zij onderweg waren naar een festival in Amsterdam. Toen zij werden gevraagd wat er in de laadruimte lag, leken de mannen te schrikken.
Bij het openen van de laadruimte trof de Marechaussee vervolgens een grote hoeveelheid plastic zakken aan. Het bleek uiteindelijk te gaan om ongeveer 900 kilo aan gestookt geitenvlees. In de laadruimte was geen koeling aanwezig en de inzittenden hadden ook geen documentatie van het vlees bij zich. Volgens de Marechaussee konden zij niet aangeven waar het vlees vandaan kwam en wat de exacte bestemming precies was.
De Voedsel- en Warenautoriteit heeft de Marechaussee vervolgens om ondersteuning gevraagd. De Voedsel- en Warenautoriteit heeft de inzittenden een proces-verbaal gegeven en het vlees in beslag genomen waarna het is vernietigd.
7 medewerkers Schiphol opgepakt voor mogelijke drugssmokkel
7 mensen die werken op luchthaven Schiphol zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee. De personen in kwestie werden aangehouden nadat lokale autoriteiten in Indonesië en Hongkong vanaf juni verschillende zendingen harddrugs hadden ontdekt.
Toen de drugspakketten werden gevonden in dozen die kwamen uit het laadruim van Schiphol afkomstige toestellen werd een opsporingsonderzoek gestart. “In totaal werden 5 zendingen onderschept: 4 in Azië en 1 in oktober op Schiphol zelf", aldus de Marechaussee.
Na de eerste ontdekkingen begon de Marechaussee met de zoektocht naar verdachten. Zij werden in de maanden erop stapsgewijs aangehouden, zo bevestigt een woordvoerder van de Marechaussee. “De laatste is vanochtend aangehouden.”
Het ging om flinke pakketten drugs van tientallen kilo’s per zending. Er zijn onder meer xtc, cocaïne en ketamine aangetroffen. Wat de straatwaarde daarvan in de betreffende landen is, is niet bekend.
De opgepakte mensen worden verdacht van verschillende smokkelgerelateerde activiteiten. Die variëren volgens de Marechaussee “van het vervoeren van de drugs naar de luchthaven tot aan het faciliteren van het plaatsen van de drugs in het laadruim van de vliegtuigen”. De verdachten werkten op de luchthaven, maar waren niet in dienst van Schiphol.
Nu de arrestaties verricht zijn, wordt het onderzoek naar de verdachten en mogelijke andere betrokkenen en opdrachtgevers voortgezet. Dit zal worden uitgevoerd door het Openbaar Ministerie in Noord-Holland.
Tweetal steelt bagage op Schiphol en wordt gepakt bij Meerkerk
De politie heeft op de A27 bij Meerkerk 2 bagagedieven aangehouden. Ze hadden eerder op de ochtend toegeslagen op luchthaven Schiphol. De Marechaussee op Schiphol kreeg te horen dat passagiers "meerdere bagagestukken kwijt waren". Op camerabeelden bleek al snel dat het ging om diefstal. Maar de verdachten waren al gevlogen, die waren inmiddels in een huurauto onderweg naar het zuiden. Een camera langs de weg pikte het tweetal op op de A27, ter hoogte van Meerkerk. Daar konden ze worden aangehouden, met koffers en al.
"Drugs gaan hier nog steeds de grens over"
Van mensensmokkelaars tot drugskoeriers en van identiteitsfraude tot witwassen. Het Grensoverschrijdend Politieteam heeft op alle fronten experts in huis. Het team van zo'n 20 Duitse en Nederlandse agenten en marechaussees jaagt deze maand precies 15 jaar op grenscriminaliteit. En met succes.
Bert Bruins is luitenant bij de Koninklijke Marechaussee en teamchef van het Grensoverschrijdend Politieteam. Onder zijn hoede werken specialisten van de Nationale Politie, Koninklijke Marechaussee, Bundespolizei, Polizei Nordrhein-Westfalen en Polizei Niedersaksen. Een uniek samengesteld team dat inmiddels een voorbeeld is voor alle grensregio's in Nederland.
"Wij rijden in onopvallende auto's over bijvoorbeeld de A1 bij De Lutte. Dan scannen we alle auto's die we tegenkomen. Je let dan op kenteken, type auto, hoeveel personen er in het voertuig zitten en of ze voorkomen in politiesystemen."
Het doel? Onderscheid maken tussen het veelvoorkomende grensverkeer en mensen die hier met een ander doel Nederland of Duitsland in komen rijden. "Vaak zie je dat de criminelen totaal ander gedrag vertonen als ze iets te verbergen hebben. Daar letten we in controles goed op."
2 mannen aangehouden in Hoorn voor wapenhandel
Bij een inval door de Koninklijke Marechaussee bij een woning in Hoorn zijn 2 mannen aangehouden. Zij worden verdacht van handel in wapens, munitie en explosieven. Om 6.00 uur zou de woning zijn binnengevallen. Volgens de Koninklijke Marechaussee vond de grootschalige actie plaats in verband met een lopend onderzoek, dat leidde tot een aanhouding van de 2 mannen.
Er vonden doorzoekingen plaats in de woning van het tweetal en op 2 andere locaties in de omgeving van Hoorn. Bij die doorzoekingen werden verschillende goederen in beslag genomen, waaronder vuurwapens, munitie, steekwapens, zwaar vuurwerk en gegevensdragers.
De Koninklijke Marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie.