03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

De 12 mooiste foto's van...

…een medische oefening in Vught

Hoe behandel je een schotwond? En wat doe je bij een catastrofale bloeding door rondvliegend glas? Collega’s van de brigade Brabant-Noord/Limburg-Noord hebben onlangs hun medische kennis en vaardigheden getraind op de Lunettenkazerne in Vught tijdens een themadag Zelfhulp en Kameradenhulp, de militaire variant van EHBO.

De training van het medische noodprotocol MARCH (Massive Bleeding, Airway, Respiration, Circulation, Hypothermia prevention) werd gecombineerd met een oefening Conflict- en Crisisbeheersing om het geheel realistischer te maken.

De collega’s kregen 3 situaties voorgeschoteld: een schutter in een hotel, een aanrijding en een aanslag op een metrostation. Behalve het beoefenen van MARCH, moesten ook de rollen van de Officier van Dienst-Politie en de taakcommandanten voor de politietaken worden ingevuld. Huilende trauma-acteurs en enkele figuranten zorgden voor de benodigde stressfactor.

Wachtmeester Dyon, één van de deelnemers, was blij met het trainingsmoment: “Normaal oefenen we het medische protocol alleen in kleinere setting als onderdeel van de reguliere Integrale Beroepsvaardigheden Trainingen. Deze grootschalige aanpak maakt het een stuk realistischer. Ik houd ervan: je wordt erin gegooid en succes.”

Kerninstructeur Zelfhulp en Kameradenhulp wachtmeester-1 Tim Gerrits heeft de oefening uitgedacht. “Dit is de tweede keer dat we het nog vrij nieuwe MARCH-protocol op deze wijze trainen. We willen hier een jaarlijks oefenmoment van maken.”

Scenario 1. De collega’s komen op een melding af: er zou geschoten zijn in een hotel. Met rasse schreden naderen ze het gebouw.

“Handen omhoog!” Zodra ze het hotel ingaan, vlucht een angstige hotelmedewerker naar buiten. Om hen heen klinkt bang geroep: “Schutter boven! Help! Ik bloed!”

BAM! BAM! Boven in het hotel wordt geschoten en de collega’s gaan via het trappenhuis omhoog om het gebouw ruimte voor ruimte te zuiveren. “Beneden vrij”, “trap is vrij”, communiceren ze onderling, terwijl ze gesprongen voorwaarts gaan.

“Politie! Maak jezelf bekend!” De collega’s kammen het gebouw uit op zoek naar de schutter. Een hotelgast heeft zichzelf uit angst verschanst achter een bank. Vanaf de gang kijken instructeurs toe hoe de actie verloopt.

“AAAARGH!” Een neergeschoten hotelgast schreeuwt het uit van de pijn. De collega’s behandelen zijn ‘schotwond’ vlak bij de lies, door de ‘wond’ zo snel mogelijk vol te duwen met verband uit hun medische pouch.

Scenario 2: een aanrijding op de snelweg. De bestuurster van de getroffen auto raakt bewusteloos en moet zo snel mogelijk haar auto uit. Er komt rook onder de motorkap vandaan en een ontploffing dreigt.

De collega’s leggen de bewusteloze dame - die onder de glasscherven zit - met zorg op haar zij. Kort daarop volgt de overdracht aan de aangevraagde ambulance.

Presentatie over Conflict- en Crisisbeheersing. Het belang van het volgen van de juiste procedures op een plaats delict wordt nog eens onderstreept voor aanvang van het derde en grootste scenario. Daarin worden de rollen van de Officier van Dienst-Politie en de taakcommandanten ingevuld.

Scenario 3 is een aanslag in een metrostation. De lichten in het metrostation zijn uitgevallen en overal klinkt het alarm. Mensen krijsen en schreeuwen om hulp. De toegesnelde collega’s verplaatsen zich door de rook naar de plek des onheils.

De collega’s hebben de dader overmeesterd. Om hen heen schieten andere collega’s verschillende slachtoffers te hulp. Het is chaos. Het station ligt bezaaid met slachtoffers en spullen.

De Officier van Dienst-Politie stuurt de politieprocessen aan op de plaats delict. Hij verdeelt de 7 politietaken onder de collega’s, zoals afzetten, orde handhaven, ontruimen en slachtoffers identificeren om zo het incident tot een goed einde te brengen.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Mark van Stokkum