Bamako, Mali
In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat majoor Sananda in Mali.
“Na diverse mooie functies binnen de Marechaussee, begon mijn behoefte om ook internationaal een bijdrage te kunnen leveren aan vrede en veiligheid steeds groter te worden. Precies op dat moment kwam er een uitvraag om de positie van Special Assistant to the Police Commissioner binnen Minusma te bekleden. Het betrof een positie dicht tegen het leiderschap van deze missie van de Verenigde Naties aan. Een missie die zich inzet binnen een zeer complexe omgeving in de Sahel-regio met een multidimensionale aanpak. Die kans heb ik niet aan me voorbij laten gaan.
In januari 2023 ben ik begonnen met mijn functie op het Minusma-hoofdkwartier in Bamako en op 30 juni 2023 heeft de Security Council besloten om het mandaat van de missie te beëindigen. Dit maakte dat de focus van de missie van dagelijkse operaties en toekomstplanning verschoof naar een snelle en ordentelijke drawdown-periode. Een enorm interessant proces om mee te maken, te meer omdat alles zich afspeelde en zich vandaag de dag nog steeds afspeelt in een uitdagende context.
De missie kende een aantal componenten die op een geïntegreerde wijze samenwerkten, waaronder de militaire component (ruim 13.000 militairen) en de politiecomponent (bijna 2.000 politiefunctionarissen). Ik heb 8 maanden mogen werken als assistent van de Police Commissioner, een generaal van de Franse Gendarmerie, die aan het hoofd stond van de politiecomponent. Samen met de andere leden in de zogeheten front office ondersteunden we de generaal in haar dagelijkse bezigheden door bijvoorbeeld vergaderingen inhoudelijk voor te bereiden. Daarnaast gaven we opvolging aan actiepunten, stelden we officiële documenten op voor Minusma en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York, droegen we UN Police-beleid uit binnen de eigen component in de missie, adviseerden we, maar hadden we ook gewoon dagelijkse bezigheden uit te voeren zoals het aanleveren van cijfers en overzichten. De essentie van het werk was dat de generaal zoveel mogelijk werd ontzorgd. Intussen kreeg ik de kans ontzettend veel te leren van de Verenigde Naties, de missie, Mali en uiteraard het internationale werken.
Het was bijzonder om dagelijks te mogen werken met een enorme diversiteit aan collega’s. Binnen de politiecomponent werken veel collega’s uit Afrika, wat zich uit in een andere achtergrond/scholing, aanpak, cultuur en uiteraard ook taal. De meeste collega’s binnen de politiecomponent zijn francofoon, waardoor alle communicatie in principe in het Frans werd gedaan. Het werken in een voor mij toch ietwat roestige taal was even schakelen en ook best vermoeiend in het begin, maar gelukkig kwam de genoten cursus voorafgaand aan de missie goed van pas en het wende snel.
Het schakelen was ook nodig op persoonlijk vlak. Waar de ene collega bijvoorbeeld vanuit diens cultuur juist gewend was fysiek contact te zoeken als teken van respect, vermeed de ander voor hetzelfde doel elk fysiek contact en zelfs oogcontact. Uiteraard was dit een bekend fenomeen voorafgaand aan de missie, maar het daadwerkelijk meemaken is toch een andere ervaring dan de theoretische werkelijkheid. Ik heb gemerkt dat met een gezonde dosis inlevingsvermogen, wederzijds respect en goede bedoelingen het ‘schakelen’ steeds meer vanzelf ging. Wat dan overblijft is dat je als initieel totaal verschillende mensen relatief snel een gemeenschappelijke basis opbouwt. Dit komt mede door gedeelde positieve intenties en aandacht voor de relatie, gevoed door het werken voor hetzelfde doel en het feit dat je in een vergelijkbare situatie zit, omdat de ander ook ver weg is van huis en haard. Ik ben echt erg dankbaar dat ik dat heb mogen meemaken en ik hoop dat ik door deze ervaring zowel in het werk als privé meer kan gaan werken vanuit een diepere, gemeenschappelijke basis.”
Majoor Sananda
Special Assistant to the Police Commissioner Minusma