Nieuw wervingswapen voor baan als marechausseebeveiliger
‘Tijden zijn heilig!’ Sergeant-majoor van de landmacht Buddy spreekt de 36 jongeren die zijn afgekomen op de Experience Day streng toe. Ze staan om 9.32 uur buiten opgesteld en dat betekent dat ze 3 minuten te vroeg zijn. ‘Jullie hadden dus nog even kunnen rusten.’ Het is een eerste kennismaking met het militaire leven voor de veelal scholieren die geïnteresseerd zijn in een baan als marechausseebeveiliger.
De Koninklijke Marechaussee organiseert dit jaar voor het eerst een Experience Day. Een dag waarop de jongeren op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn zélf kunnen ervaren wat de opleiding inhoudt en hoe hun mogelijk toekomstige baan eruit ziet. Senior recruiter kapitein Erik is betrokken bij de ontwikkeling van deze dag. “We willen dat de kandidaten zich hier thuis voelen. Dit is toch de bakermat, hier gaan ze leven.” 36 kandidaten noemt Erik een mooie opkomst. 6 van hen hebben al gesolliciteerd, maar natuurlijk hopen Erik en zijn team op meer aanmeldingen. “De kandidaten klagen niet, ze vinden alles leuk. We gaan ze nog allemaal nabellen en vragen wat ze ervan vonden en wat ze gemist hebben. Het doel is wel om dit 4 keer per jaar zo te doen.”
‘Echt uniek’
Tijdens de opleiding zien de recruiters dat vooral in de eerste weken mensen afhaken. “Iedereen begint met het groene gedeelte. Daar moet je eerst doorheen en daarin word je echt op de proef gesteld. Je hoort dan als reden voor het stoppen dat ze heimwee hebben of dat het niet helemaal is wat ze verwacht hadden.” Om een zo realistisch mogelijk beeld van de opleiding te geven is de Experience Day bedacht, zodat de kandidaten beter weten waar ze aan beginnen. “Het is echt uniek dat ze hier een op een met collega’s kunnen praten.”
De 36 tieners, ze mogen solliciteren vanaf 17 jaar, worden op de Experience Day flink in het diepe gegooid. Na de strenge woorden van Buddy leren ze bevelen als ‘geef acht’ en ‘op de plaats rust’ op te volgen. Ietwat bleke gezichten zijn er als de sergeant-majoor ineens ‘voorligsteun’ brult. 10 keer opdrukken volgt, ‘voor de mensen die te laat waren.’ Nadat de kandidaten van de eerste schrik zijn bekomen, staat wachtmeester Marjolein ze in het auditorium op te wachten om te vertellen over de opleiding en functiemogelijkheden. Maar ook niet geheel onbelangrijk: wat ze gaan verdienen.
Sport, rondleiding en banenmarkt
Na het verhaal van Marjolein wordt de groep in tweeën gesplitst. Wat volgt is een wisselprogramma van sport, een rondleiding over de kazerne en een banenmarkt. In de sportzaal leren de kandidaten hoe ze met een wapenstok om moeten gaan. ‘Altijd op de grote spiergroep slaan’, zo legt één van de instructeurs uit. Ook mogen ze handboeien bij elkaar omdoen. Bij het sporten leggen ze de Defensie Conditie Proef af. Dat betekent: push-ups, sit-ups en 2.200 meter hardlopen. De conditie blijkt bij de meeste jongeren prima in orde te zijn.
Na de rondleiding gaan de kandidaten in gesprek met collega’s uit het werkveld en kunnen ze alle vragen die ze hebben één op één stellen. Maar ook een schild omhoog tillen of een echt geweer vasthouden. En daar gaan verschillende tieners flink van glunderen. “Grote geweren doen het altijd goed”, vertelt Erik glimlachend. “Ik ben tevreden als iedereen voor zichzelf na vandaag een goede keuze kan maken. De eerste geluiden zijn heel positief!”
3 collega’s vertellen op de banenmarkt wat hun baan als marechausseebeveiliger zo leuk maakt.
Marechaussee-1 Fabian (25) - Eskadron Hoog Risico Beveiliging
“Ik beveilig locaties met een hoog risicoprofiel, zoals bijvoorbeeld de Tweede Kamer en de AIVD maar ook joodse instellingen als scholen en synagogen. Ons doel is om een aanslag te voorkomen. Dit werk doe ik nu 3 jaar en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Wat ik er zo leuk aan vind is dat de actualiteit je werk beïnvloedt. Zo maakte ik de boerenprotesten mee, de coronatijd maar ook de oorlog in Oekraïne speelt een rol. Ook vind ik de trainingen die ze me bieden erg fijn. Ik zou graag door willen groeien naar wachtmeester. De jongeren vroegen me vooral wat mijn werkzaamheden precies zijn, wat het takenpakket inhoudt. Maar het ging ook over het schieten met wapens.”
Marechaussee-1 Jikke (22) - Arrestantenzorg, -Transport en Parketondersteuning
“Ik verzorg de arrestanten op Schiphol nadat ze zijn aangehouden. Zo vervoeren we ze bijvoorbeeld naar de verhoorkamer. Het is mijn eerste functie en ik vind het heel divers. Veel mensen die zijn aangehouden spreken geen Engels. Je moet er dan echt voor vechten om elkaar te begrijpen. We gebruiken dan gebaren of bijvoorbeeld een vertaalapp. Je moet in mijn functie heel snel kunnen schakelen. De ene keer loop je een cel in omdat iemand zichzelf verwond heeft en ben je verzorgend bezig en een andere keer moet je fysiek geweld gebruiken om een situatie onder controle te krijgen. De kandidaten waren daar wel benieuwd naar, hoe vaak ik tijdens mijn werk moet knokken. Ik hoorde van de jongeren terug dat ze enthousiast zijn geworden. Zelf zou ik graag nog wachtmeester willen worden bij de politiedienst om te leren wat er aan een aanhouding vooraf gaat.”
Marechaussee-2 Sharon (20) - Brigade Objectbeveiliging
“Ik ben in februari bij de Koninklijke Marechaussee gegaan omdat ik verschil wil maken. Wij beveiligen Paleis Noordeinde, het Catshuis en Paleis Huis ten Bosch. Het is een goede startfunctie en er zijn ook mooie doorgroeifuncties. Je kunt hier snel en makkelijk groeien. De jongeren wilden van mij de spannende dingen weten, zoals of ik wel eens iemand heb aangehouden. Maar dat is niet het geval. We krijgen vooral te maken met verwarde personen. Een stukje hulpverlening dus. Bij ons maakt het team echt het werk, we hebben zo’n leuk team.”
Ken je iemand die enthousiast is over één van deze functies of bijvoorbeeld op zoek is naar een baan bij de Gewapende Beveiliging Burgerluchtvaart of bij Cameratoezicht? Informatie is te vinden op werkenbijdefensie.nl.