06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

Een dagje KMarren met…

Eerste luitenant Christa, junior adviseur bureau Conflict- en Crisisbeheersing

Het is juli, de mussen vallen van het dak. Het heeft al lange tijd niet geregend en de Weerterheide is kurkdroog. Eén vonkje en er ontstaat een fikse natuurbrand. De bestrijding daarvan vraagt veel inzet van politie en brandweer, maar ook van de Marechaussee. Bijvoorbeeld als dit gebeurt op militaire (oefen)terreinen en wanneer er vanuit Defensie ondersteuning wordt verleend. Deze elementen komen samen in het scenario van de oefening Wildfire waaraan eerste luitenant Christa heeft meegeschreven.

De fik, de droogte, de zomer. Het is dus allemaal fictief. Niet verzonnen is het reilen en zeilen van de hulpdiensten, waaronder first responders. Het is één ding om taken en verantwoordelijkheden op papier te zetten. Maar zoiets moeten collega’s wel daadwerkelijk oefenen. Om ergens goed in te worden, is training belangrijk, weet Christa. Zij en haar collega’s van het bureau Conflict- en Crisisbeheersing organiseren de oefeningen en spelen zelf ook een rol, als het nodig is. “Wij kunnen voor tegenspel zorgen. Denk bijvoorbeeld aan de rol van de meldkamer. Die collega’s zijn de hele oefening beschikbaar, omdat ze ook klaarstaan voor echte incidenten. Dan nemen wij die rol over via de porto”, vertelt Christa. “Daarnaast coachen en evalueren we ook de Officieren van Dienst-Politie, die ter plekke leiding geven aan de inzet.”

Het bureau Conflict- en Crisisbeheersing heeft een bezetting van 12 collega’s, maar momenteel zijn 10 stoelen daadwerkelijk gevuld. Het bureau maakt wel gebruik van reservisten, maar het blijft op dit moment flink aanpoten om al het werk af te krijgen, aldus Christa. In haar functie heeft ze 3 marechausseebrigades onder zich, waar ze meekijkt naar de noodplannen, de brigades adviseert op het gebied van crisisbeheersing en calamiteitenplannen en dus oefeningen op poten zet. Daarvoor onderhoudt Christa ook goede contacten met 4 Veiligheidsregio’s die binnen het operatiegebied van haar marechausseebrigades vallen: Limburg-Noord, Zuid-Limburg, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

Na de eerste melding over de natuurbrand gaat de brandweer ter plaatse, maar komt er al snel achter dat er hulp nodig is. Defensie stuurt genietanks om greppels te graven, om de brand tegen te houden. Maar tijdens het werk raken zij een gasleiding, wat voor een nieuwe ‘uitdaging’ zorgt.

Een dag later is de brand nog niet geblust en zet de luchtmacht Chinook-transporthelikopters in. Maar ook hier slaat het noodlot toe. Een toestel vliegt tegen een stroommast, er vindt een botsing in de lucht plaats tussen de 2 helikopters en beide storten neer. Eén op militair terrein, de ander op civiel gebied. “Dat betekent dus ook meteen een rol voor de Marechaussee”, zegt Christa. “Wij zijn immers verantwoordelijk voor het militaire deel of gedeeltes die tot tijdelijk militair object worden aangewezen. De sleutel tot succes is de samenwerking met de politie vanwege de bevoegdheden aan beide kanten.”

Christa werkt ongeveer een half jaar bij het bureau Conflict- en Crisisbeheersing en dit is haar eerste grote oefening, waar ze zelf aan heeft meegeschreven. “Dat is dus wel spannend”, zegt ze. Na de maandenlange voorbereidingen en afstemming met de Veiligheidsregio, politie, brandweer, ambulancediensten en de Marechaussee is nu de lakmoesproef. Gaat alles goed, hoe is de samenwerking? Voor het antwoord op deze vragen, check de video.

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: kapitein Arjen de Boer | Regie: Robert den Hartog en Kirsten de Vries | Video: sergeant-majoors Max Baars en Christian Snijders | Montage: Karel Polack