08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

KMarKort

Gefeliciteerd! Koninklijke Marechaussee 209 jaar

De Koninklijke Marechaussee stond vandaag, 26 oktober 2023, stil bij de 209e verjaardag. Traditiegetrouw vond de Wapendag plaats op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn. Wederom betrof het een hybride editie en konden collega’s ook via een livestream meekijken met de gebeurtenissen op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee en vragen stellen. De volledige uitzending van de Wapendag is binnenkort terug te kijken via KMarTV op intranet.

Tijdens de Wapendag werd nader kennis gemaakt met de nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs. Met haar werd teruggeblikt en vooruitgekeken. Daarnaast werden samen met collega’s onder andere de ontwikkelingen in het stelsel Bewaken en Beveiligen besproken en werd dieper ingegaan op wat de militaire politietaak nu eigenlijk betekent voor onze organisatie. Tijdens de Wapendag werd ook aandacht geschonken aan de 18 collega’s die 2 weken geleden in bijzijn van collega’s en familie een waarderingsspeld ontvingen.

De Marechaussee ontving vanwege de verjaardag felicitaties van collega’s over de hele wereld en ook van onder andere minister van Defensie Kajsa Ollongren, Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius.


Herdenking
Morgen, vrijdag 27 oktober 2023, vindt er op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee een herdenking plaats ter nagedachtenis aan de collega’s die afgelopen jaar overleden zijn. 

Nieuw vaartuig in Caribisch gebied

De Koninklijke Marechaussee en het Korps Politie Caribisch Nederland hebben een nieuwe vaartuig. Het vaartuig werd op woensdag 25 oktober 2023 op Bonaire gedoopt onder de naam Interceptor en officieel in gebruik genomen.

Het nieuwe vaartuig is een Eduardono 380 van ongeveer 12 meter lang, met 3 motoren van 300pk en kan ruim 80 kilometer per uur varen. Het vaartuig gaat gebruikt worden voor grenspolitietaken op zee, het houden van toezicht en het uitvoeren van water surveillance en scheepscontroles.

Met de komst van dit vaartuig hebben na de Douane nu ook de Marechaussee en het Korps Politie Caribisch Nederland een vaartuig ten behoeve van de Multidisciplinaire Maritieme Hub Bonaire waarmee ze ten alle tijden ook de Kustwacht Caribisch Gebied kunnen ondersteunen in gevallen van zoek- en reddingsacties of bij verdachte situaties.

Korpschef van het Korps Politie Caribisch Nederland, Alwyn Braaf: “De komst van ons nieuwe vaartuig creëert nieuwe mogelijkheden voor onze organisaties om samen te werken. Zo zijn we beter in staat om criminaliteit te onderscheppen, voordat het de grenzen van Bonaire, Sint Eustatius en Saba bereikt.’

Brigadecommandant Caribisch gebied luitenant-kolonel Roland Scheltes: “In de kern hebben onze organisaties hetzelfde doel: Bonaire, Sint Eustatius en Saba veilig houden. Daarom is deze nauwe samenwerking juist zo essentieel. Wij zijn toegewijd aan het veilig houden van de Caribisch Nederlandse eilanden door actieve handhaving.”

Kitesurfende collega’s halen geld op voor het goede doel

Tijdens het jaarlijkse kitesurfevenement ‘Hoek tot Helder’ hebben eerste luitenant Gijs en wachtmeester Geert, beiden van de brigade Grensbewaking, samen met 514 andere kitesurfers geld ingezameld voor de Hartstichting. In totaal haalden de deelnemers tijdens de 6e editie 1 miljoen euro op.

Het kitesurfevent van Hoek van Holland naar Den Helder wordt door de organisatie Stichting Kite 4 Charity ook wel ‘de tocht der tochten’ genoemd, ‘even heroïsch en afhankelijk van het weer als de Elfstedentocht, maar dan 130 kilometer kitesurfen over de ruige Noordzee met een harde zuidwestenwind’.

Collega’s Gijs en Geert vertrokken samen met de andere kitesurfers in de vroege ochtend van 20 september vanuit Hoek van Holland om na 7 uur te finishen in Den Helder. 350 kitesurfers haalden uiteindelijk de finish. Gijs: “Deze editie was vanwege de zachte wind en ongunstige windrichting langs de Zuid-Hollandse kust verreweg de zwaarste editie tot nu toe.”

Dit evenement ondersteunt één van de 4 goede doelen die de Koninklijke Marechaussee voor 2023 heeft geselecteerd. Collega’s die meedoen aan één van deze doelen, kunnen ondersteuning krijgen om bijvoorbeeld de organisatie mogelijk te maken.

Een foto waarop de 2 collega's staan en een overzichtsfoto van kitesurfers die onderweg zijn.

16 jaar Eurogendfor

De European Gendarmerie Force, bekend onder de naam Eurogendfor, bestaat 16 jaar en heeft daar onlangs bij stil gestaan met een speciale ceremonie. Eurogendfor bestaat uit gendarmeriekorpsen uit 9 verschillende landen die sinds de oprichting in 2004 politiemensen inzetten in diverse missie- en crisisgebieden.

De Koninklijke Marechaussee is sinds de oprichting al lid van deze organisatie. Kolonel Hans Vroegh is sinds afgelopen juli commandant van Eurogendfor op het hoofdkwartier in Vicenza, Italië.

Tijdens de ceremonie op de paradeplaats ontvingen 2 marechausseecollega’s de service-medaille van Eurogendfor, een onderscheiding die hen werd uitgereikt voor hun diensten. De plechtigheid werd dit jaar ondersteund door het Orkest Koninklijke Marechaussee.

Eurogendfor wordt vooral ingezet bij vredesondersteunende operaties, buiten de grenzen van de Europese Unie. Momenteel worden onder auspiciën van Eurogendfor 10 missies ingezet op 3 verschillende continenten: Afrika, Azië en Europa.

De ceremonie tijdens het 16-jarige bestaan van Eurogendfor.

Forensisch- en Opsporingsteam voor de vierde keer naar Oekraïne

Een ongeveer 40-koppig Forensisch Opsporingsteam doet momenteel onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat gebeurt nu voor de vierde keer. Het werk wordt uitgevoerd onder de vlag van het Internationaal Strafhof. Het team bestaat uit specialisten van de Koninklijke Marechaussee. Experts van andere defensieonderdelen vullen de eenheid aan, net als enkele deskundigen uit België en Tsjechië.

De werkzaamheden van het FO-team zijn divers. Denk aan het veiligstellen van sporen op een crime scene en het onderzoeken van digitale middelen zoals smartphones of camera’s. Het doel van het team is een bijdrage te leveren aan de strafrechtelijke vervolging van de daders van oorlogsmisdrijven. Deze mogen volgens het kabinet niet onbestraft blijven. Het team is ongeveer 6 weken aan het werk in Oekraïne.

Een voertuig van de BSB in Oekraine.