03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's van...

…een oefening van het Arrestatie- en Ondersteuningsteam

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten levert één van de 7 Arrestatie- en Ondersteuningsteams aan de Dienst Speciale Interventies. Deze teams worden landelijk ingezet om in te grijpen bij levensbedreigende of tactische moeilijke situaties. Om dergelijke specialistische skills te trainen en te onderhouden werd onlangs door het Arrestatie- en Ondersteuningsteam van de BSB geoefend op het ultieme horrorscenario: een schoolshooting.

Zwolle, 09.00 uur. De mist is net opgetrokken en de zon wint snel aan kracht. Het belooft een heerlijke nazomerdag te worden in het oosten des lands. Honderden leerlingen van het Deltioncollege zijn zojuist goedgemutst begonnen aan de laatste schooldag van de week. Een telefoontje van een melder binnenin het schoolpand maakt een bruut eind aan de vredige sfeer. “Er loopt een gewapende man door de school!” Na de korte boodschap wordt de verbinding met de meldkamer verbroken…

Benieuwd wat er gebeurde na de melding? Bekijk hieronder de 12 mooiste foto’s.

De politie rijdt met spoed naar het pand. Ook het Arrestatie- en Ondersteuningsteam in de regio, vandaag een team van de BSB, wordt gealarmeerd. Het zogeheten Rapid Response Team komt in actie. Binnen no time scheurt een gepantserde wagen met deze eerste shift van 3 operators het schoolterrein op.

De situatie wordt verkend. Hoeveel leerlingen bevinden zich in het gebouw? Zijn er meerdere schutters gesignaleerd? Vanuit het piket van het Arrestatie- en Ondersteuningsteam volgt de nodige ondersteuning. Wanneer het geluid van schoten door het gebouw galmt, gaat het razendsnel.

Een groep leerlingen dendert in paniek de trap af. “Go, go, go!” Op linie verplaatsen de teams zich naar de eerste verdieping van de school, waar zich inderdaad een schutter lijkt op te houden.

Bovenaan de trap stuiten de operators op het eerste slachtoffer. De special forces medic heeft aan een korte controle genoeg. Een schotwond in de nek, geen ademhaling, geen pols.

Student Weerbaarheid Berk speelt het goed. Het is de eerste keer dat hij in de rol van Lotusslachtoffer kruipt. Al is zijn moment van faam érg kort. “Maar het is wel een makkelijke rol om in te komen”, zo merkt hij later terecht op.

Stapsgewijs verkennen de operators iedere ruimte in de lange gang. Deuren van klaslokalen worden opengegooid. “Iedereen handen omhoog!”

Opnieuw klinken schoten. Dit keer is het duidelijk: de schutter bevindt zich in het lokaal aan het eind van de gang.

Met een razendsnelle actie wordt de schutter uitgeschakeld. Bewonderenswaardig kalm verdelen de operators de taken: gewonden verzorgen, leerlingen verzamelen. De focus is helder. Iedereen moet nú naar buiten.

Dat blijkt de juiste call, want ook op de tweede verdieping gaat het inmiddels los. Een verrassingselement dat niet iedereen zag aankomen. Er blijkt sprake te zijn van niet 1, maar 3 schutters.

De geoliede machine komt opnieuw op gang. Ruimtes worden gecheckt en ook nu duurt het niet lang voor de 2 overige schutters zijn uitgeschakeld.

Na nog een run is het scenario ten einde. Student Veiligheid en Vakmanschap Kjelld kan er kort over zijn. “Dit is heel gaaf om mee te maken.” Eigenlijk stond er vanmorgen Defensieleer op het programma, maar een rol spelen in zo’n spectaculaire oefening, tja… dat is toch net iets spannender. “Ik wilde al bij de Dienst Speciale Interventies, maar na vandaag weet ik dat zeker.”

Honderden leerlingen en meerdere schutters op verschillende verdiepingen. “Dat is een enorm complex scenario”, beaamt operator Michael. “Ik ben absoluut tevreden. Uit iedere oefening nemen we weer leerpunten mee. Op die manier word je steeds beter. En dat is nodig, zo zagen we onlangs nog bij het incident in het Erasmus MC. Als zoiets gebeurt, moeten we er allemaal klaar voor zijn.”

Hoe zit het ook alweer?

De Dienst Speciale Interventies bestaat, naast de afdeling Interventies en de afdeling Expertise Operationele Ondersteuning, uit 7 Arrestatie- en Ondersteuningsteams. Deze teams zijn verdeeld over de regio’s midden, zuid, noordoost, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Het Arrestatie- en Ondersteuningsteam met operators van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten wordt per toerbeurt ingezet in een van de eerdergenoemde regio’s. Zij zijn dus landelijk actief.

Tekst: kapitein Charlotte Verolme | Foto's: Valerie Kuypers