05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

Veteranendag in het teken van thuisfront

‘Zonder thuisfront geen missies’

Zo’n 700 mensen troffen elkaar op de Willem III-kazerne in Apeldoorn voor de 24e Veteranendag van de Koninklijke Marechaussee. Het thema van dit jaar: veteraan en thuisfront. Verschillende veteranen hadden dan ook hun partner meegenomen. Maar uiteraard draaide het met name om het weerzien met (oud-)collega’s en herinneringen ophalen.

Foto van verschillende veteranen.
Veteranen stellen zich op bij het monument van de stervende strijder in afwachting van de jaarlijkse herdenking ter nagedachtenis aan de overleden collega’s. Naast de kranslegging en een toespraak van commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Annelore Roelofs werd er een minuut stilte gehouden en klonk het Wilhelmus.
CKMar tijdens de herdenkingsceremonie.
Luitenant-generaal Roelofs, sinds september de nieuwe commandant van onze organisatie, groet de standaard. Ze benadrukte dat ze zelf dan wel geen veteraan is, maar dat de zorg voor deze groep haar “aan het hart gaat.” “Onze vrijheid en veiligheid bestaat mede dankzij grote offers. Laten we hen allen dankbaar zijn en hen nooit vergeten.”
Kranslegging bij het monument voor de ingang van het opleidingscentrum.
Vicevoorzitter Thuisfrontcomité Koninklijke Marechaussee Willem van Aspert (70) legde samen met adjudant Christiaan Bouwknegt de krans bij het monument. Willem ontving al eens het Ereteken voor Verdienste. Christiaan ging mee op missies naar Soedan en Afghanistan.
De dirigent van het Orkest Koninklijke Marechaussee tijdens een optreden.
Het Orkest Koninklijke Marechaussee onder leiding van kapitein Peter Kleine Schaars speelde onder meer de soundtrack van Pearl Harbor. Eerder deze maand werd bekend dat Peter een Buma Blaasmuziek Award heeft gewonnen voor zijn jarenlange bijdrage en toewijding aan de blaasmuziek.
Een veteraan met zijn vrouw.
Willem van Aspert is er altijd bij op Veteranendag. Deze editie is voor hem als kranslegger extra bijzonder. “Zeer vereerd, ik vind het een hele eer.” Willem werd 3 keer uitgezonden. Zijn vrouw Ria (67) vond het heel dubbel als haar man er niet was. “Je staat er echt alleen voor. Maar je moet positief blijven. Ik heb ook nooit gezegd: ‘je mag niet’.”
Portret van een veteraan.
Gusto Hetharie (60) werkte 36 jaar bij onze organisatie. Veteranendag is voor hem vooral een weerzien met oude maten. Hij ging mee op 5 missies: Irak, Sinaï, Soedan en Bosnië (2x). “Ik ben blij dat ik in Soedan geweest ben, maar als ik nu televisie kijk, was het echt pleisters plakken wat we gedaan hebben.”
PCKMar houdt een toespraak tijdens Veteranendag KMar.
Generaal-majoor Roger Costongs, plaatsvervangend commandant Koninklijke Marechaussee, ging zelf op missie, maar zag ook zijn echtgenote vertrekken. “Ik ben ook 2 keer thuisfront geweest. Als ik mocht kiezen, zou ik liever zelf op missie gaan.” Costongs benadrukte het belang van de zorg voor het thuisfront en roemde onder meer het Bureau Buitenland Missies en initiatieven zoals het uitdelen van kindermedailles. “Zonder thuisfront geen missies.”
Portret van 2 veteranen.
Charlotte Bloemendaal (63) en haar man Henk (77) zijn allebei veteraan. Ze leerden elkaar kennen in hun tijd bij de Marechaussee, ze dienden samen in de Sinaï. Charlotte behoorde tot de groep eerste vrouwelijke marechaussees. “Veel mensen wilden mij niet hebben, het was echt een cultuurshock.” Ze werd geroemd als rolmodel en voortrekker en kreeg daarvoor een koninklijke onderscheiding.
Een vrouwelijke veteraan.
Zowel kapitein Sandra van Doormaal-Schellen (53) als haar man majoor Patrick (54) werkt bij de Marechaussee. Sandra werd 2 keer uitgezonden naar de Sinaï, ook haar man moest op missie daarnaartoe, en ze kan zich helemaal vinden in de woorden van generaal-majoor Costongs. “Als je zelf op uitzending gaat, kom je in een hele nieuwe wereld. Thuis gaat alles door en moet je het in je eentje doen.”
Veteranen bij een van de stands tijdens Veteranendag.
De veteranen kregen het boek ‘Tussen front en thuisfront’ van Henk Fonteyn en Kees van der Zwaard mee naar huis. Voor het boek interviewden zij 5 militairen én hun thuisfront over onder meer loyaliteit en innerlijke worstelingen.

Tekst: Kirsten de Vries | Foto's: Valerie Kuypers