Irene, vakspecialist B Laboratorium Forensische Opsporing
Zuurkasten. Dactyloscopie. Ninhydrine. Papillaire lijnen. Gaschromatograaf massaspectrometer. Sporen Identificatie Nummer. Indaandion. Abracadabra-woorden voor de gemiddelde persoon, maar voor Irene is het dagelijkse kost.
Als vakspecialist in het laboratorium van de Forensische Opsporing van de brigade Recherche onderzoekt zij drugs en stelt vast of en hoeveel vingerafdrukken er op een stuk bewijsmateriaal zitten. Drugszaken draait zij vrijwel dagelijks. Eerst doet ze een vooronderzoek om te bepalen hoeveel drugs er is gevonden en om welke drugs het gaat. Daarna volgt er een intensiever identificatieproces, het zogenoemde NFiDENT. “Dit is een uitgebreide test waarvan de resultaten naar het Nederlands Forensisch Instituut worden gestuurd. Zij maken dan een officieel rapport op.” Dit maakt de uitkomsten officieel rechtsgeldig.
Daarnaast zoekt Irene enkele keren per maand vingerafdrukken op voorwerpen die op een plaats delict zijn aangetroffen. Vaak drugsverpakkingen, maar ook kentekens, glazen of enveloppen. Soms vindt ze per object wel tientallen afdrukken, en die moet Irene allemaal fotograferen en markeren. De politie kan vervolgens in de HAVANK-database* kijken of die vingerafdruk matcht met iemand in het systeem. “Als we veel vingerafdrukken vinden, zijn we daar dagen mee bezig”, aldus Irene. Op 1 A4 zitten soms tot wel 60 afdrukken. “Iedere afdruk moeten we vastleggen, beoordelen en invoeren. Dat kost tijd.”
Irene en haar collega’s op de Koningin Máximakazerne krijgen zaken uit heel het land. Tevens hebben de brigades Zuid en Oost ook enkele FO-collega’s rondlopen. “Zij kunnen op locatie vingerafdrukken verzamelen. Dat doen ze met speciaal poeder, bijvoorbeeld op een deurkozijn. Die zaag je er niet even uit. Maar de voorkeur gaat uit naar een gecontroleerde laboratoriumomgeving, waar de keuze in technieken groter is.”
Eén van de gekste dingen die Irene heeft moeten onderzoeken was een normaal gebruikersvoorwerp. “Alles klopte, zelfs de originele verpakking zat eromheen. We onderzochten het ding op verborgen ruimtes waar mogelijk drugs verstopt zou kunnen zitten. Maar niks”, vertelt Irene. “Wat bleek, het gehele voorwerp was gemaakt van één blok massief MDMA (de werkzame stof in XTC-pillen). Dan sta je wel even gek te kijken.”
*HAVANK is het geautomatiseerde vingerafdrukkenherkenningssysteem van de Nederlandse politie.
Het onderzoek in de clip is in scène gezet om de werkzaamheden van Irene in 1 opnamedag goed over het voetlicht te krijgen.
Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?
Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.