08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

KMarKort

Laatste oproep Veteranendag KMar

Op de Koning Willem III-kazerne wordt op zaterdag 7 oktober 2023 de Veteranendag KMar gehouden. Op deze dag komen al onze veteranen bij elkaar: jong en oud, beroeps en dienstplichtig, postactief of nog in dienst. De Veteranendag staat in het teken van ophalen van herinneringen en het vertellen van verhalen. Veteranen in actieve dienst en postactieve veteranen kunnen zich nog tot uiterlijk 5 oktober 2023 aanmelden via: veteranendag.kmar@mindef.nl. Voor actief dienende collega’s mag deze dag als werktijd genoteerd worden.

Het thema van de Veteranendag dit jaar is ’Veteraan en thuisfront’. Een militair op uitzending krijgt veel indrukken. Gelukkig wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan de impact die het op de thuissituatie heeft. Het thema zal overal in terug te vinden zijn, zeer zeker ook in de verhalen van de veteranen en hun meegekomen thuisfront. De inloop van de Veteranendag begint om 9.30 uur. Er gaat een pendelbus tussen de kazerne en Centraal Station Apeldoorn. De laatste bus naar het station vertrekt om 14.30 uur.

Foto van kinderen die een kleurplaat inkleuren.

Digitale wachtmeesters ronden opleiding af

15 wachtmeesters hebben onlangs een certificaat ontvangen voor het succesvol afronden van de opleiding ‘digitale wachtmeester’. De zogenoemde digitale wachtmeesters zijn opgeleid om het gat tussen de digitale specialisten en de collega’s op de werkvloer van de brigade te verkleinen. Ze ondersteunen specialisten en geven trainingen om het digitale bewustzijn op de brigade te vergroten. Dit doen zij naast hun reguliere werkzaamheden.

Met het opleiden van digitale wachtmeesters beoogt onze organisatie aansluiting te vinden bij de sterk digitaliserende samenleving door de digitale handhaving, opsporing en intelligence binnen de operatie te vergroten. Dit sluit aan bij KMar Future Proof: slimmer werken en effectiever optreden met behulp van techniek. Door laagdrempelige digitale werkzaamheden onder te brengen bij de brigades wordt de doorlooptijd en slagkracht binnen de brigades verhoogd en blijven de specialisten beschikbaar voor verdieping. Zo hebben de digitale wachtmeesters tijdens de opleiding kennis opgedaan op het gebied van Open Source Intelligence, ontwikkelingen, trends en bedreigingen rondom cybercrime en zijn zij opgeleid tot het uitlezen en analyseren van smartphones. Tevens biedt het de mogelijkheid om conventionele criminaliteit met een digitaal component (smartphone, computer, cryptovaluta, internet) binnen de brigade aan te pakken.

In het najaar starten 2 nieuwe groepen van 10 collega’s met de opleiding en in 2024 komen hier nog 50 wachtmeesters bij. Interesse in het project of wil je zelf 'digitaal' wachtmeester worden? Neem contact via de e-mail: cyber.kmar@mindef.nl.

foto van werkzaamheden van een digitale wachtmeester.

Paarse lichtingen opleiding Persoonsbeveiliger Binnenland

De derde lichting voor de opleiding Persoonsbeveiliger Binnenland is gestart. Bijzonder aan deze lichting is dat de 28 collega’s niet alleen uit marechaussees bestaat, maar ook uit collega’s van andere operationele commando’s. Onder leiding van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten volgen de cursisten een programma van 12 weken. Ook de vierde lichting zal een paarse lichting zijn. Deze cursus staat onder leiding van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee.

De opleiding Persoonsbeveiliger Binnenland is een vakinhoudelijke opleiding, waarbij ook getraind wordt op bijvoorbeeld oplossingsgerichtheid, zelfredzaamheid en stressbestendigheid. Vaste onderdelen zijn daarnaast schiet- en communicatievaardigheden en medische zorg. Personeel afkomstig van de andere operationele commando’s volgt voor aanvang van hun opleiding een maatwerkprogramma op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee.

Foto van een persoonsbeveiliger die een vip beveiligt.

Nevenwerkzaamheden: hoe ‘werkt’ dat?

De sectie Integriteit heeft onlangs alle informatie over nevenwerkzaamheden geactualiseerd. Nevenwerkzaamheden zijn werkzaamheden die je doet buiten je werkzaamheden bij de Marechaussee. Als die (betaalde en onbetaalde) werkzaamheden de belangen van Defensie - en dus van de Marechaussee - raken, moet je deze melden.

Melden hoeft niet altijd. Er is best wel vrijheid. Als voorbeeld: een bestuursfunctie bij een wijkvereniging zal Defensie waarschijnlijk niet raken. Het wordt anders wanneer je werkzaamheden voor een natuurbeschermingsorganisatie wil uitvoeren die bezwaar maakt tegen oefeningen van Defensie in een bepaald gebied.

Meer voorbeelden vind je in de vernieuwde informatie. Je leest daarin ook wat precies onder nevenwerkzaamheden wordt verstaan, wanneer en hoe je die moet melden en waarom het belangrijk is om je leidinggevende te betrekken. Er zijn informatiebladen beschikbaar voor medewerkers én voor leidinggevenden. Je vindt ze op intranet via de Wegwijzer/Nevenwerkzaamheden. Lees ook het KMarMagazine dat eerder over dit onderwerp verscheen.

collega geeft uitleg over nevenwerkzaamheden.

Minister J&V brengt werkbezoek aan ‘Sterke Luchthaven’

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius heeft begin september een werkbezoek gebracht aan Schiphol. Op de luchthaven werd zij geïnformeerd over de integrale aanpak van ondermijning. Ze bezocht onder andere de bagagebanden en -kelder, het securityfilter en het platform. Zo kreeg ze inzicht in hoe onze organisatie samen met ketenpartners ervoor zorgt dat criminele ondermijning wordt aangepakt en dat Schiphol een ‘Sterke Luchthaven’ blijft.

De georganiseerde criminaliteit probeert de luchthaven Schiphol en de mensen die daar werken te misbruiken voor bijvoorbeeld diefstal en smokkel. Criminelen liften graag mee op de efficiënte logistiek en infrastructuur van Schiphol. De aanpak van criminele ondermijning is dan ook een belangrijk speerpunt voor het ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarom is het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol uitgerold om de aanpak van georganiseerde criminaliteit een stevige impuls te geven. Hierbij werken de Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group nauw samen.

Minister J&V brengt werkbezoek aan Schiphol.