03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

De 12 mooiste foto's van...

…Prinsjesdag 2023

De Koninklijke Marechaussee heeft op de derde dinsdag van september traditiegetrouw een belangrijke rol gespeeld bij de ceremoniële plechtigheden rond Prinsjesdag in Den Haag. Marechaussees te paard begeleidden de koetsen met de koninklijke familie van Paleis Noordeinde naar de Koninklijke Schouwburg voor de troonrede en weer terug. Met voorop de kersverse commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, die als Gouverneur der Residentie de militaire eenheden langs de route inspecteerde.

Ook vervulden marechaussees andere belangrijke rollen, deels ceremonieel en deels in het kader van een soepel en veilig verloop van de dag. Zo waren onder meer motorrijders actief, verzorgden collega’s de militaire politiezorg en bemanden ze de erewacht bij onder andere de Koninklijke Schouwburg en Paleis Noordeinde. Ook stonden collega’s in de ereafzetting langs de route, liepen Marechaussee-veteranen mee in de stoet en zorgde het Orkest Koninklijke Marechaussee voor de muzikale ondersteuning. Het publiek was in grote getalen aanwezig om een glimp van de koninklijke familie op te vangen en het kleurrijke cortège te aanschouwen.

Hieronder kun je nagenieten met de 12 mooiste foto’s van Prinsjesdag 2023.

Voorafgaand aan Prinsjesdag oefenen ruiters van de Bereden Brigade met hun paarden in de Haagse binnenstad om de dieren alvast te laten wennen aan de drukte en het kabaal.

Op de plaats rust. De ruiters hebben hun paarden opgehaald bij de tijdelijke stallen in Wassenaar. Ze zijn te paard naar de Haagse binnenstad gegaan, onder begeleiding van motorrijders. Over enkele momenten vertrekken ze naar het Koninklijke Stallen om de koetsen op te halen.

In de aanloop naar de plechtigheden helpen motorrijders van de Marechaussee bij het afzetten van kruisingen op de route die de Prinsjesdag-stoet aflegt.

Het gaat beginnen! Onder meer de collega’s van de bereden Standaardwacht en het Bereden Ere-Escorte verlaten de Koninklijke Stallen, met in hun kielzog de koetsen voor de koninklijke familie. Zij verplaatsen zich naar het nabijgelegen Paleis Noordeinde om de koninklijke familie op te halen.

De coördinator Ceremonieel en de coördinator Bewaken en Beveiligen van de brigade Objectbeveiliging houden het overzicht bij de Koninklijke Schouwburg.

Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Annelore Roelofs, is als Gouverneur der Residentie verantwoordelijk voor het militair ceremonieel. Te paard inspecteert zij de militaire eenheden, met aan haar zijde de bereden adjudant. Een primeur voor Roelofs.

Samen met militairen van andere krijgsmachtdelen maken collega’s deel uit van de ere-afzetting langs de route die de koninklijke stoet aflegt. Zodra de rijtoer nadert, brengen zij de eregroet.

ANP-foto Pieter Omzigt met Marechaussee als dubbelpost tijdens Prinsjesdag 2023.

Eén voor één druppelen de politici binnen in de Koninklijke Schouwburg om de jaarlijkse troonrede te beluisteren, waarmee Koning Willem-Alexander het nieuwe werkjaar van het parlement opent. Bij de ingang passeren zij de ceremoniële dubbelpost van de Marechaussee.

De aanwezigheid van de krijgsmacht op Prinsjesdag staat symbool voor de bescherming die Defensie dagelijks biedt aan onze vrijheid, democratie en een sterke rechtstaat.

Prinses Alexia verlaat na de troonrede de Koninklijke Schouwburg. Zij passeert hierbij de ceremoniële erewacht.

Ook het Orkest Koninklijke Marechaussee maakt als vanouds deel uit van de ceremonie. De muzikanten brengen op het Lange Voorhout marsmuziek ten gehore bij het heen en terug begeleiden van de troepen die deel uitmaken van de ere-afzetting.

Een collega brengt de eregroet aan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en prinses Amalia, die in de Glazen Koets passeren.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto's: Herman Zonderland, Hans Roggen, sergeant-majoor Cristian Schrik, Mark van Stokkum en ANP