01

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Lichting Dienjaar-marechaussees begonnen

Deelnemer geeft een inkijkje

Begin deze maand was de officiële aftrap van het Dienjaar bij Defensie. Een nieuw concept, voor jongeren en specialisten. Geen dienstplicht, maar vrijwillig een jaar bij Defensie aan de slag. Dat betekent een opleiding krijgen en daarna meedraaien op de werkvloer. In totaal werden 140 rekruten geselecteerd, verspreid over alle krijgsmachtdelen. 11 van hen kozen voor de Koninklijke Marechaussee. Inmiddels hebben ze de eerste weken Algemene Militaire Basisvorming achter de rug bij de landmacht. KMarMagazine sprak met 1 van hen.

Dienjaar bij de Koninklijke Marechaussee:

OPLEIDING: 10 weken Algemene Militaire Basisvorming op de Koninklijke Militaire School in Ermelo
OPLEIDING: 5 weken les in marechausseetaken op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn
FUNCTIE: dienjaarmilitair bij de brigade Grensbewaking op Schiphol, in de rang van marechaussee-3 (reservist).

Daniël (25 jaar), vooropleiding: master Rechten

Portretfoto van Daniël.

“Na mijn studie Rechten - een echte boekenstudie - kon ik aan de slag bij een advocatenkantoor, maar ik zocht iets uitdagender, fysiek en mentaal. Het zaadje voor Defensie is geplant in Amerika, toen ik daar een paar maanden studeerde. Marinemilitairen stonden daar elke ochtend om 6 uur opgelijnd, heel indrukwekkend.

Ik heb voor de Marechaussee gekozen vanwege mijn juridische achtergrond. Het is een gave combi: een militaire opleiding plus een militaire politiefunctie. Dankzij mijn achtergrond ben ik al bekend met onder meer vreemdelingenrecht, familierecht en strafrecht. Bovendien is het mooi dat ik in Amsterdam kan blijven, waar ik mijn vriendin, familie en studievrienden heb.

Na de kerstvakantie beginnen we bij de brigade Grensbewaking op Schiphol. Daar gaan we meelopen met één van de 5 teams, dat is gaaf. We gaan zowel ochtend- als avonddiensten draaien en kijken onder andere mee bij de paspoortcontrole. Als reizigers problemen hebben met de digitale paspoortcontrole, kunnen wij assisteren.

Ik verwacht komend jaar veel interessante mensen te spreken en zo te horen welke functies er allemaal bestaan bij de Marechaussee. Voor mij is dit de ideale manier om Defensie van binnenuit te ontdekken. Ik verdien goed, kan sporten, mag met wapens omgaan, zie gave dingen en het Dienjaar staat goed op mijn cv. Ik kijk dit jaar met een open blik naar wat de Marechaussee allemaal te bieden heeft.

Daniël smeert camouflage op zijn gezicht.
Daniël: "Voor mij is dit de ideale manier om Defensie van binnenuit te ontdekken."

De Algemene Militaire Opleiding bevalt heel goed. Ik slaap met 3 andere jongens op de kamer. In het begin was het even wennen: wat heimwee en stress. Ik sliep slecht, werd van elk geluidje meteen wakker. En het was snikheet. Nu is het gelukkig wat koeler en ben ik gewend geraakt. Ook was het voor mij wennen dat je de leiding met 2 woorden aanspreekt, geen zeggenschap hebt over je eigen agenda en constant tijden moet halen.

Morgen gaan we een dag op bivak, de tassen zijn gepakt met poncho’s, helm en uitrusting. We hebben de eerste 3 weken achter de rug, waarvan de eerste 2 intern, inclusief weekend. Het bevalt ontzettend goed, al mag het voor mij fysiek wat uitdagender. Je wordt in 10 weken basis militair opgeleid, daar komt veel bij kijken. Zoals wapenhandelingen met de Colt C7, met uitrusting lopen, je kast met militaire precisie inruimen, zelfverdediging, presteren onder druk, tactisch verplaatsen in het bos en je gasmasker opzetten binnen 9 seconden. Dat laatste is vrij moeilijk kan ik je vertellen.

Na dit jaar weet ik nog niet wat ik ga doen. Als er een interessante functie voorbij komt, sta ik daar voor open. Wij worden aangesteld als reservist. Ook krijgen we de rang marechaussee-3, dat is lager dan verwacht en daardoor hebben we helaas minder bevoegdheden. Maar goed, ik kijk gewoon hoe de komende tijd zal bevallen.”

Voldoende personeel

Het Dienjaar betekent een nieuwe categorie aspirant-militairen waarin Defensie investeert. Het programma moet structureel gaan bijdragen aan het verhogen van de personele gereedheid en het verlichten van de werkdruk. Daarnaast kunnen deelnemers aan het Dienjaar maatschappelijk relevante werkervaring opdoen en daarmee hun loopbaanperspectief vergroten.

Na het Dienjaar zijn er voor de deelnemers mogelijkheden om als reservist te blijven. Het jaar draagt hiermee bij aan het uitbreiden van de groep reservisten met deskundigheid op verschillende vakgebieden. Deelnemers kunnen ook op bestaande vacatures worden geplaatst, als beroepsmilitair of burger. Dit alles helpt Defensie om voldoende personeel te krijgen en te behouden.

Meer weten? 

Kijk voor alle achtergrondinformatie en antwoorden op veelgestelde vragen op de informatiepagina (intranet). Of volg het Dienjaar Defensie op Instagram of LinkedIn (internet).

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: Wouter Kingma en sergeant Gregory Fréni