05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Onbegrensde mogelijkheden in nieuwe schietfaciliteit

‘The Holland Gate bedacht voor en door speciale eenheden’

‘Uniek’, ‘state of the art’, ‘hypermodern’ en ‘fantastisch’. Het regende superlatieven tijdens de opening van het gloednieuwe schiethuis voor speciale eenheden van Defensie in Nederland. En met reden. In het 3 etages tellende gebouw kunnen special forces, waaronder operators van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten, sinds kort Close Quarter Battle - vuurwapengevechten op korte afstand - oefenen. Voorheen was de dichtstbijzijnde geschikte oefenlocatie in Polen, op 900 kilometer afstand. Nu ligt er dus eentje binnen handbereik, een enorm voordeel. “We zijn er hartstikke blij mee”, aldus een operator van de BSB.

De schietfaciliteit is in beheer van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Die zal hier met name gebruik van maken, samen met de Netherlands Maritime Special Operations en het Korps Commandotroepen en in mindere mate de Dienst Speciale Interventies en buitenlandse eenheden. De operators kunnen hier in het hoogste geweldsspectrum oefenen, mét scherpe munitie. Zo kan er vanaf een nabijgelegen snipertoren met scherp geschoten worden door een raam van het schiethuis. Een unicum in Nederland.

Openingshandelingen bij de nieuwe schietfaciliteit.
Het schiethuis heeft de naam The Holland Gate gekregen. Perfect gekozen, zei staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat tijdens de onthulling van het naambord. Het is vernoemd naar de veiligheidscorridor tijdens de evacuatie in Afghanistan in 2021 die Nederlandse special forces hadden gecreëerd om mensen in veiligheid te brengen. De naam The Holland Gate staat symbool voor deze succesvolle samenwerking in het kader van veiligheid. En de samenwerking gaat hier verder, in het schiethuis. “Ik kijk uit naar de synergie die hier zal ontstaan”, sprak BSB-commandant luitenant-kolonel Jeffrey van Horn opgetogen tijdens de opening.
Collage van actiefoto's gemaakt tijdens een demonstratie.
Tijdens de opening werden de gasten getrakteerd op een spectaculaire demonstratie om de trainingsmogelijkheden en het nut van de nieuwe ‘shooting house’ te tonen. De actie begon met BSB’ers die een vip in veiligheid brachten in het schiethuis. Vervolgens werd het huis overvallen door gewapende belagers, en verzochten de operators via de meldkamer om bijstand en richtten zij een verdedigingsstelling in. Daarna werden mariniers met een politieheli via fastroping op het dak afgezet om de vip en de BSB te ontzetten, en bliezen andere operators tegelijkertijd de voordeur op om binnen te komen. Even later kon het publiek in het schiethuis vanaf de balustrades zien hoe de operators de kamers één voor één zuiverden.
Genodigden bekijken de nieuwe schietfaciliteit.
Aan het einde van de demonstratie ging plotseling het licht aan en klonk een noodsignaal. “Dit is wat er gebeurt als je de stopknop indrukt.” Projectleider van het schiethuis en oud-marinier Martin liet de uitgebreide veiligheidsmaatregelen zien die genomen zijn in en om het gebouw. Zo zijn op verschillende plekken op de balustrade grote rode knoppen geplaatst voor de instructeurs, die de oefening op elk moment kunnen stilleggen. Het is een van de vele maatregelen. Alles is gedaan om de oefenlocatie zo veilig mogelijk te maken. Aanleiding voor de versnelde bouw van deze faciliteit was namelijk helaas een noodlottig ongeval in 2016 in een schiethuis in Ossendrecht. Om herhaling te voorkomen is daarom met de grootst mogelijke zorg nagedacht over de veiligheidsmaatregelen in deze nieuwe oefenlocatie.
DSI-operators in actie in de nieuwe schietfaciliteit.
De trainingsmogelijkheden in The Holland Gate zijn eindeloos. Met behulp van geluids- en lichteffecten, verduistering, verplaatsbare wanden en ‘aanschietbaar’ meubilair kunnen er allerlei scenario’s in scene worden gezet. Ook kunnen delen van deuren worden opgeblazen, mogen ramen van buiten naar binnen worden beschoten en zijn de wanden kogelabsorberend. Operators mogen hier zowel staand, zittend als liggend met scherpe munitie schieten, en ook kunnen ze procedures trainen in trappenhuizen. Verder kunnen ze het gebouw buitenom beklimmen en ervan abseilen. Kortom, het schiethuis is gemaakt voor training in het hoogste geweldsspectrum. “Mooi toch!”, zei Martin enthousiast over de veelheid aan opties.
Een DSI-operator in de nieuwe schietfaciliteit.
Zo goed als elk gewenst scenario kan hier opgevoerd worden. En als het er nog niet is, kan het op verzoek worden uitgewerkt. In het nabijgelegen facilitaire gebouw kunnen in een klusruimte en in een pc-ruimte zowel fysiek als digitaal allerlei elementen aan een oefening worden toegevoegd. “De beheerders denken met ons mee. Onmogelijkheden zijn er bijna niet”, zegt een operator van de BSB. “We zijn hier hartstikke blij mee.”
Een DSI-operator in de nieuwe schietfaciliteit.
In het schiethuis hangen tientallen camera’s. Dankzij een videoregistratiesysteem kunnen de trainingen daardoor worden gevolgd en begeleid vanuit de nabijgelegen regiekamer. Ook kunnen de beelden na afloop uitvoerig bekeken en geëvalueerd worden voor een nog groter leereffect.
Close-up van uitrusting van DSI-operator.
Dat de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten het nieuwe schiethuis in eigen beheer heeft is veel waard. Soms is even bellen en vragen of er plek is genoeg. Bovendien kunnen eenheden nu makkelijker een dag of een dagdeel trainen, in plaats van steeds voor een hele week te verplaatsen naar een oefenlocatie in het buitenland. Al zal dat nog steeds gebeuren, om divers te kunnen trainen in verschillende Close Quarter Battle-omgevingen. Verder is het makkelijker om een training in Nederland in te plannen met speciale eenheden van verschillende krijgsmachtdelen dan in het buitenland.
Close-up van een BSB-pin.
De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten zal in dit schiethuis vooral vip-extractie oefenen, oftewel het ontzetten van een vip. De operators werken vaak in gevaarlijke gebieden in het buitenland bij de bescherming van vip’s op en rond ambassades. Als de dreiging hoog is, moet je op het ergste voorbereid zijn. Dat kunnen ze hier trainen. De kamers zijn in te richten als kleine ruimtes, net als op menig ambassade. “Dit schiethuis is bedacht voor en door speciale eenheden. Onze wensen zijn hierin meegenomen”, zegt een BSB-operator tevreden.
Close-up van uitrusting van DSI-operator.
Naast het schiethuis komt een overdekte 100 meter schietbaan, waar momenteel hard aan wordt gewerkt. Hier kunnen de eenheden statisch, dynamisch en met operationele voertuigen trainen. De indoor schietbaan krijgt een nieuw luchtverversingssysteem, zodat de schutters geen last hebben van schietgassen. Naar verwachting is de schietbaan in de tweede helft van 2024 gereed voor gebruik.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto's: sergeant-majoor Jan Dijkstra