06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 09

Een dagje KMarren met…

Wachtmeester-1 Willem, motorrijder Team Verkeer

Motorrijders van het team Verkeer worden voor veel verschillende taken ingezet. Enerzijds zijn dat ceremoniële taken zoals de inzet bij grote en kleine ere-escortes. Anderzijds vervullen de motorrijders operationele taken. Denk daarbij aan het selecteren van voertuigen bij controles Mobiel Toezicht Veiligheid in het grensgebied of het begeleiden van waardetransporten en militaire colonnes. “En met name voor het bieden van verkeersondersteuning tijdens grote militaire verplaatsingen zullen we weer steeds vaker worden ingezet. Ik vind dat de leukste taak”, benadrukt motorrijder wachtmeester-1 Willem.

En Willem werd op zijn wenken bediend. Voor een grote landmachtoefening in Duitsland vond er op 1 september zo’n grootscheepse verplaatsing plaats van voertuigen van 13 Lichte Brigade vanaf de Generaal-majoor De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Aan Willem en zijn collega’s de taak om samen met collega’s van de Landelijke Eenheid van de politie het konvooi probleemloos door het verkeer te begeleiden en op de grens over te dragen aan de Duitse Feldjäger. Willem: “Tijdens de rit waken we over de verkeersveiligheid en zorgen we dat alles soepel verloopt. Zo proberen we bijvoorbeeld te voorkomen dat er bij op- en afritten vrachtverkeer in het konvooi terechtkomt. Gebeurt dat wel, dan halen we dat er weer tussenuit.”

De reden dat het team Verkeer weer meer voor de zogenoemde Mobility Support-taak wordt ingezet komt omdat de taken en verantwoordelijkheden rond de uitvoering van militaire politietaken door onze organisatie de komende jaren verder worden versterkt. Dat geldt ook voor de samenwerking met de verschillende krijgsmachtsonderdelen. “Op deze manier dragen we ons steentje bij aan nieuwe veiligheidssituaties en verbeteren we de operationele paraatheid.” Internationale militaire mobiliteit is belangrijk voor het uitvoeren van militaire operaties en om grote aantallen troepen snel over grenzen te kunnen verplaatsen. Inzet van de Koninklijke Marechaussee en buitenlandse partnerorganisaties is daarbij onmisbaar.

Willem werkt sinds 2008 bij onze organisatie. Hij bekleedde diverse functies op Schiphol, zoals bij de brigade Grensbewaking, werkte daarna op de meldkamer en maakte vervolgens de overstap naar de brigade Veluwe, locatie Soesterberg. Ondertussen slaagde hij voor de voortgezette politionele vaardigheden A, de rijopleiding voor de marechausseemotor. Sinds 2 jaar werkt hij bij het team Verkeer. “Een advertentie waarop een motorrijder van de Marechaussee stond afgebeeld, was voor mij één van de redenen om bij de Marechaussee te solliciteren. Ook het militaire aspect sprak mij erg aan. Toen ik de overstap kon maken naar het team Verkeer, was dat echt een droom die uitkwam. Tijdens het begeleiden van een colonne komt voor mij alles bij elkaar. Ik blijf deze functie voorlopig nog uitvoeren.”

Meedoen aan 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in 'Een dagje KMarren met...'? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: Jordy van Loo | Montage: Stefan Hoogerwerf