10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

KMar Wereldwijd

Erbil, Irak

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat eerste luitenant Ruben in Irak.

“Samen met opperwachtmeester Erwin en wachtmeester Jitse vorm ik namens de Marechaussee het artikel 4-detachement van de missie Operation Inherent Resolve (OIR) Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Normaliter zijn we werkzaam bij de brigade Limburg-Zuid, maar dit jaar vanaf januari tot en met mei in Erbil, Irak. We zijn de 25e en voorlopig laatste rotatie in de huidige samenstelling.

Links: Een schietdag met snipers van 11 Luchtmobiele Brigade. | Rechts: Erbil City, nabij de Citadel.

Vanuit Nederland wordt er voor deze missie enerzijds een Force Protection-compagnie geleverd, momenteel de Alfa ‘Madju’-compagnie van 13 Infanteriebataljon uit Assen. Anderzijds is er een National Support Element samengesteld, waaronder ons KMar-detachement valt. Daarnaast zijn er nog een aantal stafofficieren werkzaam als adviseur binnen de missie.

Als artikel 4-detachement zijn wij in ons operatiegebied verantwoordelijk voor de uitvoering van de politietaak met betrekking tot de Nederlandse militairen. We bevinden ons in Erbil, omdat hier het overgrote deel van de Nederlandse militairen gestationeerd is. Soms reizen we ook af naar andere locaties, om daar andere Nederlanders te spreken en afspraken te maken met coalitiepartners en lokale autoriteiten.

Links: Airmove naar een schietbaan tijdens een gezamenlijke training. | Rechts: Verplaatsing van ons detachement met een Chinook.

De politietaak bestaat uiteraard niet enkel en alleen uit eventuele strafrechtelijke onderzoeken. We houden ons ook bezig met advisering en ondersteuning van de aanwezige partnerlanden en Nederlanders in het gebied. Daarnaast proberen we onze kennis en ervaring te delen, bijvoorbeeld door de collega’s van de luchtmobiele brigade wat bij te brengen over identiteitsfraude. Zij zijn namelijk belast met de beveiliging van Erbil Airbase. Op Erbil Airbase zijn militaire politie-eenheden aanwezig uit Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Met hen hebben we wekelijks een meeting.

We hebben geen grote incidenten gehad. Als we tijd over hebben gaan we regelmatig mee naar de schietbaan met de collega’s van luchtmobiel of proberen we wat van het gebied te zien. Daarnaast is hier alle mogelijkheid om te werken aan je eigen fitheid.

Links: Erbil City, Bazaar. | Rechts: Erbil City, Shanadar Park.

In mei sluiten we in Erbil voorlopig de deuren namens de Koninklijke Marechaussee. Aangezien er na de huidige rotatie erg weinig Nederlandse militairen in het gebied achterblijven, zal Team Algemene Recherche de militaire politietaak waarnemen vanuit Nederland. Als Nederland weer een nieuwe grotere bijdrage gaat leveren in Irak, zullen we weer een artikel 4-detachement gaan leveren.”

Groeten,

Eerste luitenant Ruben

Commandant KMar artikel 4-detachement
Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve