…de Kennismakingsdagen op het OTCKMar
24 uur onderdompelen in de wereld van de Koninklijke Marechaussee. 26 kandidaten namen 11 en 12 april deel aan de Kennismakingsdagen op het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn. Ze maakten kennis met het werk van de Marechaussee, en ook het militaire aspect ervan.
Augustus vorig jaar werden de Kennismakingsdagen (KMD) voor de eerste keer georganiseerd. Dit is de 4e editie van de pilot. Een project van nut en noodzaak, legt majoor Reinier van der Ven (sectie Operatiën, OTCKMar) uit. “Voor iedere gevulde opleidingsplaats zijn 4 à 5 kandidaten nodig. Een groot deel van de sollicitanten komt namelijk niet door de psychologische of sportmedische keuring. Ook de uitslag van de capaciteitentest kan roet in het eten gooien. Anderen halen hun diploma niet of vinden een studie die toch beter bij hen past.”
Vervolgens start de marechausseeopleiding. “Daarin valt gemiddeld 1 van de 4 leerlingen af in de eerste weken. Dat, terwijl de KMar een aanstellingsopdracht heeft en daarom ieder jaar honderden opleidingsplaatsen wil vullen.”
De vraag is dan: waarom stoppen de sollicitanten? Reinier vertelt: “In de exitgesprekken horen we vaak dat het beeld dat de jonge mensen gevormd hebben van de KMar voor ze aan de opleiding beginnen geromantiseerd is. Ze kennen de beelden van de collega’s met de lange wapens op Schiphol of de indrukwekkende verhalen van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Soms denken ze ook een soort politieagent te worden. Toch word je wel degelijk een militair gemaakt in de opleiding. Dat betekent dus dat je niet enkel in blauw rondloopt, maar dat je ook op bivak gaat, zelfs als het regent.”
Beter beeld
De Kennismakingsdagen zijn er om het eerlijke verhaal over de opleiding te vertellen. “Het is een voorlichting, waarmee ze goed beslagen ten ijs komen. Maar de KMD zijn er ook om de cursisten de kans te geven rond te kijken op de kazerne, te praten met mensen die nu in opleiding zitten en te proeven van de casuïstiek die ze ook tegen kunnen komen in hun toekomstige werk. Hierdoor krijgen de jonge mensen een beter beeld van wat ze kunnen verwachten.” Daarnaast zijn de KMD een manier om data te genereren. Een drietrapsraket, dus. “We kijken: is dit een knop waaraan we kunnen draaien om uitval in de eerste weken van de opleiding te voorkomen?”
6 veelvoorkomende redenen dat marechaussees (in spe) afhaken
- Te geromantiseerd. Zoals Reinier uitlegt gaat het werk verder dan wat men ziet in reclames, YouTube-videos of social media.
- Heimwee. Het begin van de opleiding is voornamelijk intern. Je kamer deel je met collega’s. Sommige cursisten onderschatten dit, waarna ze de opleiding staken.
- Geen telefoon. Momenteel is de regel dat de leerlingen hun smartphone in het begin van de opleiding tijdelijk moeten inleveren. In een digitale maatschappij als de onze is dat voor een aantal de reden om de studie te beëindigen.
- Te hoog opleidingsniveau van de kandidaat. Voor de opleiding geldt minimaal MBO2-niveau. Er is geen opleidingsplafond. Daardoor startten soms hoger opgeleide deelnemers met de opleiding, en komen die zichzelf daarin tegen.
- Verveling. Rondscheuren op een motor of nieuws van bijzondere recherchevondsten… Het hoort bij het werk, maar niet bij aanvang van de werkzaamheden. De beginfunctie speelt zich namelijk vaak af bij de paleiswacht. “Dat kan verveling betekenen.”
- Je begint als marechaussee. Wie verwacht binnen een jaar op de wachtmeestersopleiding te zitten, heeft het vaak mis. “Ook door die valse verwachting haken mensen af.”