12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 11

KMar Wereldwijd

Abuja, Nigeria

In ‘KMar Wereldwijd’ laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat kapitein Anton in Nigeria.

“De meeste mensen kennen Nigeria uit de media in relatie tot terrorisme, gijzelingen van schoolkinderen, illegale migratie en andere criminaliteitsvormen. Echter, na 2 jaar als liaison officer KMar in Nigeria te hebben gewerkt, heb ik vastgesteld dat de meeste Nigerianen goedaardige, ijverige en ondernemende mensen zijn. Veel met een redelijk tot goed inkomen. Als gevolg van het (veranderende) klimaat, spanningen door botsende religies, culturen, stammen en politieke en economische belangen, wonen er ook veel arme mensen. Dat creëert en stimuleert de illegale migratie, criminaliteit, extremisme en terrorisme.

Ik geef een presentatie aan een Nigeriaanse delegatie over ons Targeting Center Borders.

Sommige van deze ontwikkelingen zijn grensoverschrijdend en raken Nederland. Dat is de belangrijkste reden waarom er een liaison officer KMar in Nigeria is geplaatst. Naast het begeleiden van rechtshulpverzoeken, probeer ik risico’s en dreigingen te onderkennen die raakvlakken hebben met de taken en bevoegdheden van de Koninklijke Marechaussee , de Nationale Politie (NP) en het Openbaar Ministerie (OM).

De delegatie uit Nigeria bezoekt ook de Marechaussee op Schiphol.

Door mijn aanwezigheid in Nigeria, mijn netwerk en kennis van het land, detecteer ik sneller en eenvoudiger (nieuwe) criminele en terroristische ontwikkelingen. Het crimineel gebruik van General Aviation (individueel luchtverkeer) in Afrika volg ik op dit moment nauwgezet, maar ook goudstromen. Ik rapporteer aan de KMar-backoffice binnen het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum (LIRC) van de NP. Als de KMar en/of de NP besluiten actieve bijdragen te leveren, dan zoeken we aansluiting bij de Nigeriaanse autoriteiten.

Ik krijg uitleg bij een private business jet.

Een mooi voorbeeld is het verbeteren van de kwaliteit van de opsporing op de belangrijkste Nigeriaanse luchthavens. Tijdens een bezoek in oktober kregen Nigeriaanse politie-instanties uitgelegd hoe de KMar haar politietaken op Schiphol – in samenwerking met onder andere de Douane – uitvoert. Bijzondere aandacht was er voor het gebruik van API/PNR-data*, om de opsporing van criminelen en terroristen te vereenvoudigen. Deze investering heeft een positief effect op de operatie op Nigeriaanse luchthavens, maar ook op die van de KMar, KLM, Schiphol en luchthavens in andere landen.

*Advance Passenger Information/ Passenger Name Record

De politie in Abuja en een Nigeriaanse K9-eenheid.

Ik ben ook betrokken bij migratiecriminaliteit- en drugsonderzoeken. Naast een lopend migratieonderzoek, zijn onlangs - door snelle en doelgerichte informatie-uitwisseling - personen in Nigeria gearresteerd. Aanleiding was de inbeslagname in de haven van Rotterdam van 3 ton cannabis, verstopt in een container afkomstig uit Lagos. Het is bijzonder om te zien hoe de Nigeriaanse politie met relatief weinig middelen toch indrukwekkende resultaten kan behalen.

Hoewel de veiligheidssituatie in Nigeria het werken soms bemoeilijkt, is het samenwerken erg boeiend en heb ik een fantastische baan.”

Kapitein Anton
Liaison officer KMar West-Afrika

Bent u geïnteresseerd in de functie van Anton? Zijn functie staat tot 6 januari 2023 gepubliceerd. De startdatum is 1 september 2023.