Bamako, Mali

In KMar Wereldwijd laten we elke maand een of meerdere collega’s aan het woord die in het buitenland actief zijn voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat kwartiermaker en detachementcommandant opperwachtmeester Lars van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) in Mali.

“Begin november viel het verlossende woord voor Nederland: luitenant-generaal Kees Matthijssen werd benoemd tot Force Commander van de VN-missie MINUSMA in Mali. De generaal kreeg het commando over meer dan 14.000 man met ongeveer 60 nationaliteiten die gestationeerd zijn op de verschillende posten in de diverse sectoren van het missiegebied.

Straatbeeld in Bamako

De BSB levert voor deze zeer unieke missie een gevarieerd beveiligingsteam aan generaal Matthijssen. Ik nam deel aan de allereerste BSB-rotatie. Het was mijn tweede missie in Mali, waarbij ik ditmaal fungeerde als kwartiermaker en detachementcommandant. Het was geen gemakkelijke klus in het West-Afrikaanse land waar de voertaal vooral Frans is.

Ruim een week na de benoeming van Matthijssen tot Force Commander vlogen wij naar de hoofdstad Bamako en stonden wij voor een dichte, lege villa. Het was enorm uitdagend voor ons allemaal om iets op te bouwen vanuit het niets. En om daarnaast alle VN-wegen op de juiste manier te bewandelen voor het opzetten van een operationele basis. Een basis zoals de BSB ook heeft op andere buitenlandse posten.

Creativiteit en vindingrijkheid staan bij de BSB hoog in het vaandel en dat is wederom gebleken tijdens de gehele periode in Mali. Wij hebben als team samen hard gewerkt aan een mooi eindproduct en we hebben een solide basis gelegd voor alle rotaties die na ons gaan volgen.

Links: Archieffoto van luitenant-generaal Kees Matthijssen. | Rechts: De generaal kreeg het commando over ruim 14.000 man met ongeveer 60 nationaliteiten.

Met de generaal zijn we onder andere naar de steden Timboektoe en Mopti geweest om zijn troepen te bezoeken. In die sectoren werden we warm ontvangen door de diverse eenheden die nu onder de generaal als nieuwe Force Commander MINUSMA vallen.

Tijdens de introweken is er een goede vertrouwensband ontstaan tussen de generaal en de BSB, waar de rest van de rotaties op door kunnen gaan. Deze goede band is absoluut noodzakelijk tijdens een missie als deze en in een land als Mali waar situaties in één keer kunnen omslaan.

Het was een zeer interessante en uitdagende uitzending en het was mooi om deel uit te maken van een unieke missie in deze vorm. Niet alleen voor Nederland maar ook voor de Marechaussee en de BSB. Ik kijk enorm uit naar mijn volgende inzet waar dan ook, in nationaal of internationaal verband."

Kwartiermaker en detachementscommandant opperwachtmeester Lars
Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)