06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Een dagje KMarren met...

Lisa, eerstelijns grensbewaker Adaptief aan de Grens

Haar reden om te solliciteren op een burgerfunctie als eerstelijns grensbewaker voor Adaptief aan de Grens (AADG) is best bijzonder te noemen. Toen Lisa enkele jaren geleden met haar dochtertje haar vriend achterna wilde reizen naar Ierland, werd ze op Schiphol onderworpen aan een extra controle. De reden? Moeder en dochter hebben een andere achternaam en Lisa is niet in bezit van het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige kinderen naar het buitenland’. De situatie werd ter plekke snel opgelost, maar hetgeen Lisa had ervaren vond ze zo interessant dat ze zich na haar reis verder verdiepte in de wereld van de Koninklijke Marechaussee.

“Ik ben op internet gaan zoeken en vond zo de vacature waarin je als burgermedewerker aan de slag kon om te ondersteunen bij de eerstelijns grensbewaking tijdens piekmomenten”, vertelt Lisa. Ze solliciteerde. Na onder andere een telefonisch gesprek, capaciteiten- en competentietest en een persoonlijk gesprek, volgde er een klik-gesprek op de brigade Zuid-Holland. Uiteindelijk rondde ze de speciale opleiding succesvol af. In maart 2020 werd Lisa beëdigd. “Vanwege corona kon ik niet veel werken. Nu de passagiersaantallen weer toenemen, kan ik de collega’s vaker en beter ondersteunen. Juist nu kan ik mijn taak goed uitvoeren. Daar ben ik erg blij om.”

Lisa heeft als AADG’er een contract voor 16 uur in de week en net als de beroepscollega’s een werkrooster van 4 weken. Ze kan redelijk zelf bepalen wanneer ze diensten draait, maar de behoefte van de brigade is leidend. “Het is mijn taak om de identiteit, nationaliteit en verblijfsrechtelijke status van reizigers te controleren en ook hun documenten.” De afwisseling in het werk spreekt haar erg aan. “Het werk is erg dynamisch. Je weet nooit wat er gaat gebeuren, geen dag is hetzelfde. De ene keer sta je op Rotterdam The Hague Airport, dan weer op Hoek van Holland of Europoort. Je komt met veel verschillende mensen en nationaliteiten in contact. Dat is erg leerzaam en interessant. Ik heb het hartstikke naar mijn zin en zou best nog meer taken willen uitvoeren, zelfs de opleiding in willen. Ik heb dat intern ook aangegeven en hoop dat er iets mogelijk is.”

Drukte tijdens de vakantieperiode

Tijdens de vakantieperiodes zet de Koninklijke Marechaussee extra grenswachters in om de grote drukte op te vangen. Toch kunnen er, zeker tijdens piekmomenten, rijen ontstaan. Op veiligheid doet de Marechaussee geen concessies.

De Marechaussee roept reizigers op zich goed voor te bereiden op hun reis. Want ook dat zorgt voor een snellere doorstroming bij de paspoortcontrole.

  • Check van tevoren of je paspoort of ID-kaart nog geldig zijn. Let op, in sommige landen moet je paspoort langer geldig zijn dan alleen het verblijf.
  • Ga je alleen op reis met een minderjarig kind? Neem dan een toestemmingsformulier mee. Hiermee toon je aan dat er toestemming is van de andere ouder of voogd om alleen met het kind te reizen.
  • Zorg ervoor dat je geen boetes meer hebt openstaan.
  • Maak bij de paspoortcontrole - indien mogelijk - zoveel mogelijk gebruik van de selfservice-poortjes. Dit kan alleen als je 16 jaar of ouder bent.
  • Laat je eigendommen niet onbeheerd achter op de luchthaven.

Tekst: Robert den Hartog | Video: Jeroen van Dijk | Montage: Karel Polack