Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Nog eens  7 militairen aangehouden op verdenking van drugsgebruik

De drugszaak op Curaçao waarvoor de Koninklijke Marechaussee eerder 7 militairen aanhield, breidt zich uit. De militaire politie heeft nog eens 7 man aangehouden. Dat gebeurde op de marinebasis Parera. Alle verdachten bevinden zich nog op het eiland en worden verdacht van bezit en gebruik van harddrugs.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Marechaussee gebruikt etniciteit niet langer bij controles

De Koninklijke Marechaussee stopt met etnisch profileren bij controles. Weliswaar mag de marechaussee huidskleur meewegen bij de beslissing om iemand te controleren, maar de organisatie wil gaan werken op een manier waarbij dat niet meer nodig is. Dat schrijft de Marechaussee in een notitie die is bedoeld als voorbereiding op een gesprek met de Tweede Kamer. In september keurde een rechter in Den Haag het beleid van de dienst nog goed: selecteren op huidskleur is voor het werk van de Marechaussee niet in strijd met het verbod op discriminatie. Daarom hoefde de Marechaussee haar werkwijze niet te veranderen.

Syriër met auto vol zwemvesten vast voor mogelijke mensensmokkel

Een 25-jarige Syriër is aangehouden door de Koninklijke Marechaussee op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel. De man, die in Duitsland woont, werd gecontroleerd door de politie bij Ulvenhout, bij Breda. In zijn auto werden een grote hoeveelheid zwemvesten, een opblaasbare boot en buitenboordmotor aangetroffen, waarna de Marechaussee erbij werd gehaald. De man bleek onderweg naar Frankrijk, om daar de boot en toebehoren af te leveren. De Marechaussee vermoedt dat er sprake was van de voorbereiding van een mensensmokkeltransport, mogelijk via het Kanaal naar Engeland, en doet verder onderzoek.

8 aanhoudingen verricht voor betreden militair terrein

De Koninklijke Marechaussee heeft 8 mensen aangehouden toen deze onbevoegd militair terrein betraden. Via een gat onder het hek kropen verschillende demonstranten vliegbasis Volkel op. De Koninklijke Marechaussee stond de demonstranten aan de andere kant van het hek al op te wachten. De demonstratie verliep uiterst vreedzaam.

Marechaussee houdt vreemdelingen aan in bos bij Hoogerheide

Na een zoektocht in de bossen bij Hoogerheide heeft de Koninklijke Marechaussee 6 vreemdelingen aanhouden. De mannen waren eerder opgepakt in de haven van Sas van Gent en door de politie overgedragen aan de Marechaussee. Ze gingen er echter vandoor toen ze met de bus naar een opvanglocatie werden gebracht. Bij hun vluchtpoging werd de chauffeur van de bus geslagen. De mannen gingen ervandoor en werden na een korte zoektocht in het bosgebied opgespoord.

Marechaussee treft imitatie Kalasjnikov aan

De Marechaussee heeft tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid op de A1 bij De Lutte een imitatie AK47 aangetroffen. Volgens de 21-jarige verdachte uit Hamburg zou het wapen voor een rapvideo gebruikt worden. Het mag dan wel om een imitatiewapen gaan, deze is wel strafbaar gesteld in de Wet wapens en munitie. De Marechaussee heeft het wapen in beslag genomen en heeft tegen de 21-jarige verdachte een proces-verbaal opgemaakt.

Eis: 20 maanden cel voor Moldavische broers voor mensensmokkel

2 broers uit Moldavië (40 en 43 jaar) moeten volgens het Openbaar Ministerie voor mensensmokkel een celstraf van 20 maanden uitzitten. De mannen werden op 7 augustus 2019 bij Ter Apel aangehouden met 13 landgenoten in hun bus. De inzittenden wilden in Nederland asiel aanvragen. Het busje werd door marechaussees tijdens een steekproefcontrole aan de kant gezet. Het voertuig viel op, omdat het met alarmlichten aan reed. In het busjes zaten 15 personen, waaronder 5 kinderen en een zwangere vrouw. De bestuurder en bijrijder, de beide broers, werden aangehouden.

Opnieuw Syrische verdachten van mensensmokkel opgepakt

De Marechaussee heeft 2 Syrische mannen aangehouden bij de grens met Duitsland nabij Zevenaar. De mannen worden ervan verdacht dat ze 2 landgenoten de grens over probeerden te smokkelen. De aanhouding vond plaats tijdens een controle bij Zevenaar. Marechaussees controleerden een Duits voertuig met daarin 4 inzittenden met een Syrisch paspoort. De 31-jarige bestuurder en diens 43-jarige bijrijder hadden allebei een Duitse verblijfsvergunning.

Doktersassistentes aangehouden om handel in valse vaccinatiebewijzen

De politie in Amsterdam heeft 2 doktersassistentes aangehouden die worden verdacht van handel in valse vaccinatiebewijzen. Het gaat om vrouwen van 30 en 31 jaar. Ze werkten beiden in een artsenpraktijk in Amsterdam. De vrouwen, beiden uit Amsterdam, werden aangehouden na een tip van de Koninklijke Marechaussee. Die stuitte op de handel in een ander onderzoek naar verdovende middelen op Schiphol.

8 mannen uit vliegtuig gehaald om niet naleven coronaregels

De Koninklijke Marechaussee heeft 8 Poolse mannen uit een vliegtuig op Schiphol gehaald omdat ze geen mondkapje op wilden tijdens een vlucht van Polen naar Amsterdam. Bovendien volgden de mannen aanwijzingen van het personeel niet op en zorgden ze voor overlast aan boord. Zo liepen de mannen veelvuldig door het gangpad en weigerden ze op hun eigen plek te gaan zitten. Iets wat vanwege de coronamaatregelen wel wordt gevraagd van passagiers. De mannen zijn op Schiphol aangehouden en verhoord.

Militair aangehouden met tientallen wapens

De Koninklijke Marechaussee heeft in Velsen (Noord-Holland) een 24-jarige militair aangehouden die thuis tientallen wapens had liggen. Het gaat onder meer om luchtbuksen, airsoftwapens, waarmee plastic balletjes worden afgeschoten en steekwapens. De Marechaussee kreeg informatie over de wapens en besloot na overleg met het Openbaar Ministerie de woning te doorzoeken. Het is onbekend hoe de Marechaussee aan de informatie kwam.

Nog 5 jaar cel tegoed voor drugsmisdrijven: Fransman opgepakt op A16

De Koninklijke Marechaussee heeft een 34-jarige Fransman aangehouden die nog 5 jaar gevangenisstraf moet uitzitten in Italië. Het gebeurde op de A16 bij Breda. Hij werd internationaal gezocht vanwege drugsmisdrijven. De Marechaussee controleerde de Franse auto tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid. De man wacht in de cel op een mogelijke uitlevering aan Italië.

Succes in strijd tegen gijzelsoftware

De Marechaussee heeft op Schiphol een Rus aangehouden die verantwoordelijk zou zijn voor het witwassen van losgeld van gijzelsoftwarebetalingen. De 29-jarige Russische zakenman Denis Dubnikov werd aangehouden op verzoek van de Amerikaanse FBI en is volgens de Amerikanen verbonden met de Russische ransomwaregroep Ryuk. Ryuk is volgens de FBI verantwoordelijk voor 2.400 infecties met gijzelsoftware in de afgelopen 2 jaar en ruim 87 miljoen euro aan inkomsten via afpersing.

7 Syriërs na zoektocht aangehouden

7 Syriërs zijn na een zoektocht door de politie en marechaussee aangehouden bij de Nederlands-Duitse grens. De 7 waren illegaal de grens overgekomen in een busje. Bij een controle gingen ze ervandoor. De Koninklijke Marechaussee en de politie zijn flinke tijd bezig geweest met het zoeken naar de 7 personen die uit het busje waren gevlucht vlakbij de grens met Duitsland. Ze zijn in het bosgebied in Babberich weer gevonden en aangehouden.