02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

De 12 mooiste foto's...

…van de BSB-instructor development week in Polen

Schietinstructeurs van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) zijn eind vorige maand naar Polen geweest. Op het European Security Academy Training Center (ESA) in Wlosciejewki hebben zij de verdieping in hun vakgebied opgezocht. Het doel van de BSB-instructor development week was het professionaliseren van de schiettrainingen. De trainingen vinden hun basis in het verbijzonderd schietbeleid NLD SOCOM. Hier maakt de BSB als speciale eenheid onderdeel van uit.

De schietinstructeurs zijn allen werkzaam bij de afdeling Opleiding en Training, specifiek in de vakgroep Vuurwapens Munitie en Tactiek en de vakgroep die verantwoordelijk is voor het gereed stelling programma (GSP). De vakgroep Vuurwapens en Tactiek verzorgt schiettrainingen voor de verschillende afdelingen van de BSB. De trainingen worden gegeven in de basisopleiding, de voortgezette opleidingen en in trainingen voor medewerkers van diverse afdelingen (Beveiliging, het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam, Observatie en Techniek). De vakgroep die zich bezighoudt met de GSP geeft schiettrainingen tijdens het certificeringsmoment. De training is voor iedere operator bij de BSB verplicht, om werkzaamheden te kunnen uitvoeren in hoog risicogebieden.

Het trainingscentrum in Polen kent de ideale omstandigheden voor het oefenen van dynamische scenario’s. Een shooting house van 2 verdiepingen met kogelstoppende wanden, een 270-graden schietbaan, de mogelijkheid om te werken in en rond voertuigen, en trainen met zowel daglicht als in duisternis. Alle scenario’s zijn gebaseerd op het werken in hoog risicogebieden, in het hoogste geweldsspectrum.

De praktijkervaringen worden meegenomen bij de samenstelling van het lesprogramma voor volgend jaar. Een van de bevindingen luidt: “Als BSB willen wij meer in het donker trainen, omdat wij in de praktijk ook ’s nachts opereren. Duisternis maakt het niet makkelijker, dus daar moet gedurende trainingen voldoende aandacht aan besteed worden.”

Benieuwd naar de foto’s? Kijk mee!

De instructeurs schoten onder meer met de Glock MOS (Modular Optic System), die alleen door speciale eenheden wordt gebruikt. Onder het wapen is een lamp gemonteerd, hiermee kan een potentieel doelwit worden belicht. Daarnaast heeft het model verschillende snel richtmiddelen. Een snel richtmiddel is een red dot sight om in het donker te kunnen optreden. Hiervan zijn diverse modellen getest.

Wat gebeurt er met een patroon als je dwars door de voorruit van een auto heen schiet? Hoe bescherm je jezelf als schutter tegen de gigantische overdruk die vrijkomt bij het lossen van een schot vanuit de auto? Belangrijke zaken om zelf te ervaren.

Schieten op een muur, een stoeptegel of gepantserd glas. Elk materiaal reageert anders. De schietinstructeurs verzamelen deze data om mee te geven aan hun toekomstige cursisten.

Voertuig Optreden in Contact. Bij deze voertuigprocedures leer je de auto te gebruiken in je eigen voordeel. Door welke ramen kun je heen schieten en door welke juist niet?

Schieten met zogeheten low light, nog geen volledige duisternis. Het juiste gebruik van de lamp is essentieel, om niet je eigen positie weg te geven.

Op zoek naar een doelwit in het duister en de auto daarbij als dekking gebruiken. Alle scenario’s worden zowel bij dag als bij nacht beoefend.

Inschieten in het shooting house om te verifiëren of alle HK416’s nog goed ingesteld zijn voor aanvang van de life firing exercises. Veiligheid is altijd het belangrijkste.

Een operator op zoek naar een terrorist. In het shooting house oefenen de schietinstructeurs met 3D-targets. Dit zijn poppen van piepschuim waar je wapens in kunt zetten. Op deze manier is trainen nog realistischer.

Operators beveiligen een trap voordat ze omhooggaan om een Te Beveiligen Persoon (TBP) te ontzetten. In tegenstelling tot de Nederlandse schietbanen mogen ze hier wél omhoogschieten.

De operators moeten ook in hun eentje kunnen optreden.

Optreden met Night Vision Goggles (NVG) biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van je tegenstander.

Een van de schietinstructeurs spreekt na afloop van een waardevolle training. Er is geïnvesteerd in de eigen schietvaardigheid en in de kennis van nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast heeft de BSB-instructor development week ervoor gezorgd dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: sergeant Cinthia Nijssen