Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee ondersteunt bij watersnood in Limburg

De Koninklijke Marechaussee heeft met diverse werkzaamheden de lokale politie ondersteund bij de wateroverlast in Limburg. Er werden verschillende eenheden ter beschikking gesteld. Collega’s hielpen onder andere met de evacuatie van een zorginstelling in Meerssen en hebben diverse incidentafhandelingen gedaan. Ook ondersteunden ze bij het afzetten van de A2.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Vijftal aanhouding voor mensensmokkel

De Marechaussee heeft 4 mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De 5 kwamen in beeld nadat langs de A12 bij Zevenaar, tijdens een controle in augustus vorig jaar, een Syriër werd aangetroffen die van Duitsland naar Nederland werd gesmokkeld. Daarbij werden meteen 2 van de 5 verdachten aangehouden. Tijdens het onderzoek kwamen nieuwe smokkelincidenten én de 3 andere verdachten in beeld. De 5 verdachten zijn 18 tot 49 jaar. De hoofdverdachte is een 39-jarige man uit Utrecht. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

5 Eritreeërs aangehouden die uit vrachtwagen kropen

5 Eritreeërs zijn aangehouden nadat ze uit een vrachtwagen kropen in het Zeeuwse Axel. De vrachtwagenchauffeur uit Oekraïne had de politie gebeld. Door een Burgernetactie konden de Eritreeërs snel worden aangehouden. De Marechaussee doet verder onderzoek naar de herkomst van de mannen omdat ze vermoedelijk illegaal in Nederland verblijven. De chauffeur was op weg naar Polen.

Dief verraadt zich met locatie-app

Een 30-jarige man uit Leeuwarden is in Den Haag aangehouden voor een diefstal. De man had ‘s nachts op Schiphol een tas gestolen, maar had niet in de gaten dat de reiziger, die even naar het toilet was gegaan en daarna merkte dat zijn tas weg was, een laptop met een locatie-app in de tas had zitten. Door middel van die app kon de Marechaussee zien dat de man op een trein naar Den Haag was gestapt. De Marechaussee heeft vervolgens de politie in Den Haag ingeseind, die vond even later de omschreven tas en de inwoner van Leeuwarden. De man is overgedragen aan de Marechaussee.

25-jarige Roemeen verzet zich bij aanhouding

Een 25-jarige Roemeense automobilist is na een achtervolging opgepakt bij de A12 ter hoogte van Zevenaar. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Marechaussees wilden een Roemeense auto met 2 inzittenden controleren, maar de bestuurder negeerde het stopteken en ging er met hoge snelheid op de vluchtstrook vandoor wat leidde tot gevaarlijke verkeerssituaties. Hierop volgde een achtervolging met verschillende voertuigen van de Marechaussee en de politie. Uiteindelijk kon het voertuig tot stilstand worden gebracht. Bij zijn aanhouding trapte hij onder andere tegen de deuren van de politieauto’s aan. Pas na gebruik van pepperspray kon hij worden aangehouden. De bestuurder bleek onder invloed te zijn van verdovende middelen.

Albanees gepakt met 3,5 kilo verdovende middelen

Bij een grenscontrole op de snelweg A12 is een Albanees aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij had een pakket bij zich met vermoedelijke meerdere kilo’s heroïne. De 35-jarige Albanees werd gecontroleerd nadat hij de grens was gepasseerd. Op vragen die werden gesteld gedroeg de man zich zenuwachtig en zijn handen trilden. De controleurs zagen dat er een zwart pakket onder de autostoel lag. Onderzoek wees uit dat het 3,5 kilo wegende pakket vermoedelijk heroïne bevatte. De Albanees werd aangehouden en vastgezet op verdenking van overtreding van de Opiumwet. De gevonden drugs is in beslag genomen.

11 personen aangehouden met valse identiteitsbewijzen

Marechaussees op Schiphol hebben 11 personen aangehouden die met valse identiteitsbewijzen reisden. De verdachten hadden een vlucht gepakt vanuit Milaan. Het elftal werd aan de gate onderschept. De Koninklijke Marechaussee houdt er rekening mee dat er sprake is van mensensmokkel. Identiteitsfraude is ook een optie.

Controles pleziervaart gaan omhoog

De Marechaussee heeft samen met diverse ketenpartners een grote, gecoördineerde actie op de Oosterschelde en in enkele jachthavens gehouden. Opsporingsdiensten laten zich de komende tijd vaker zien op het Zeeuwse water. Het aantal controles van pleziervaartuigen gaat omhoog. 3 recente gevallen van mensensmokkel op Zeeuwse water hebben de opsporingsdiensten op scherp gezet. Telkens probeerde een groep illegale Albanezen per gehuurd zeilschip naar Engeland te reizen. En alle keren mislukte dat. “Dat het fenomeen plaatsvindt, staat dus vast. Daarom zullen we vaker en intensiever controleren. Hoe vaak mensensmokkel plaatsvindt, is niet te zeggen.’’

CKMar in Caribisch gebied: ‘Houd jongeren weg bij bendes’

Het Antilliaans Dagblad heeft een interview gepubliceerd met de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens. In het interview zegt hij onder meer dat het bestrijden van criminaliteit begint met preventie. “Houd jongeren weg bij die bendes, hoe moeilijk dat ook is.” Daarnaast roept hij landsregeringen, waaronder Nederland, op om ervoor te zorgen dat diensten beter met elkaar samenwerken. Ten slotte pleit hij voor maximaal gebruik van technologie, omdat dit zorgt voor meer efficiëntie en bovendien nodig is in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Eenzelfde boodschap gaf Leijtens tijdens radio-interviews op Bonaire en Curaçao. Hierbij meldde hij ook dat de Koninklijke Marechaussee gaat uitbreiden in het Caribisch gebied om zo de grensbewaking verder te versterken.