03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 07

De 12 mooiste foto's...

...van een BSB-training met Night Vision Goggles

Er is letterlijk licht aan het eind van de tunnel voor collega’s van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). De invoering van Night Vison Goggles moet optreden in duisternis een stuk makkelijker maken. Voor het eerst leren ook BSB’ers in spé al tijdens hun basisopleiding te werken met deze speciale nachtkijkers. KMarMagazine keek mee tijdens een van de trainingen. 

 

Het concept van Night Vision Goggles (NVG), ofwel draagbare nachtkijkers, is niet nieuw. Het materiaal bestaat al een poosje en wordt ook binnen Defensie al op verschillende plekken gebruikt. Het voordeel? Simpelweg kunnen zien in het donker.

Handig, maar bovenal een gigantische boost in veiligheid. Duisternis maakt kwetsbaar. Zeker wanneer de vijand wél over een paar jofele nachtkijkers beschikt en jij niet.

Voor collega’s van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) behoorden de Night Vision Goggles nog niet tot het standaard uitrustingspakket, maar daar kwam onlangs verandering in.

Een ‘belangrijke stap voorwaarts’, benadrukt BSB-instructeur Mischa. “Kijk, je mist niet dat waarvan je niet weet dat je het mist. Maar het nut wordt snel duidelijk als je die dingen een keer opzet en ziet wat je wint aan waarneming in het duister. Met nachtzicht kun je sneller acteren op wat er in je omgeving gebeurt. In een kinetische situatie kan dit betekenen de vijand eerder onderkennen én uitschakelen.”

Momenteel worden alle operationele BSB-eenheden opgeleid om te werken met de nachtkijkers. In een omscholing van een week leren ze alle ins en outs zodat ze de goggles uiteindelijk in de praktijk kunnen gebruiken.

Een primeur voor 13 toekomstige BSB’ers van de opleiding ‘Medewerker Bijzondere Opdrachten’ (MBO) deze maand. Zij zijn de eerste lichting die al in hun basisopleiding kennismaken met night vision.

In een week tijd leren de mannen haast letterlijk te kruipen, lopen en rennen met de nachtkijkers op. En dat is best even wennen. Hoewel night vision vooral voordelen heeft, vergt tactisch optreden met een paar kokers voor je ogen toch best wat aanpassingsvermogen.

Waar we normaal een zichtveld van pak ‘m beet 180 graden om ons heen hebben, is dat met nachtzicht slechts 40 graden. Om de omgeving goed te kunnen waarnemen, zal je continu met je hoofd moeten meebewegen.

Ook diepte en scherpte zien is lastiger met nachtkijkers op. De buizen van de goggles moeten steeds bijgesteld worden voor verschillende afstanden. Het werkt eigenlijk hetzelfde als bij een camera: focus je op een object in de verte dan zie je de rest voor je neus wazig. Een kwestie van veel oefenen en bovenal dóen.

Na een stukje theorie en basisvaardigheden wordt er door de MBO’ers op de schietbaan getraind op wapenhandelingen in combinatie met nachtzicht.

Een laserrichtmiddel kan helpen om koers te houden bij het vuren in de duisternis. Uit het wapen schijnt een infraroodstraal die enkel met Night Vision Goggles te zien is. Afhankelijk van de situatie kan er gebruik worden gemaakt van deze laser, red dot sight of in het uiterste geval wit licht om bij te schijnen.

De laatste trainingsdagen wordt een switch gemaakt naar tactisch optreden. In een labyrint komen alle vaardigheden samen. Het gebruiken, afstellen, bewegen én werken met de nachtkijkers. Mischa: “Dat jij die dingen op hebt, wil niet zeggen dat een ander jou niet kan zien. Het gaat allemaal om een stukje bewustwording en het aanleren van vaardigheden die collega’s uiteindelijk mee kunnen nemen naar de tactische vervolgtraining.”

Tekst: kapitein Charlotte Snel | Foto’s: sergeant Jan Dijkstra