Oranjestad, Aruba

“Ik werk sinds 1 juli 2020 als postcommandant bij de brigade Caribisch gebied, team Aruba. Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk en naast onze Militaire Politiezorg-taak (MPZ) leveren we hier voornamelijk ondersteuning aan de lokale autoriteiten. Onze post is gevestigd op de Marinierskazerne Savaneta. Op de kazerne werkt personeel van de Koninklijke Marine, het 32e Raidingsquadron van het Korps Mariniers, de Arubaanse militie en de Koninklijke Marechaussee.

Links: Een collega vanuit Nederland stelde meer dan 100 judopakken ter beschikking aan judoverenigingen op Aruba. Ons team mocht de judopakken overhandigen. | Rechts: Venezolanen maken met bootjes de oversteek naar Aruba.

De KMar is op Aruba vertegenwoordigd met 10 collega’s. Naast de postcommandant zijn dat een senior opsporingsambtenaar MPZ en 2 opsporingsambtenaren MPZ, een medewerker Intell, een recherchemedewerker voor de Unit Mensenhandel en Mensensmokkel en een voor het afpakteam van het Arubaanse Openbaar Ministerie. Daarnaast is er nog een opsporingsambtenaar voor het steunpunt van de Kustwacht op Aruba en beschikken we over 2 reservisten. Als postcommandant heb ik de leiding over het team, ben ik verantwoordelijk voor het aansturen van de dagelijkse operatie en de zorg voor het personeel. Daarnaast treed ik op als hulpofficier van Justitie in strafrechtelijke onderzoeken.

Links: Hoofdingang van de Marinierskazerne op Aruba. | Rechts: IBT op schietbaan vader Piet.

De afdeling MPZ heeft een samenwerking met het Korps Politie Aruba (KPA). Strafbare feiten, gepleegd door een militair, worden vaak in eerste aanleg ontdekt door het KPA. Bij constatering door het KPA wordt zowel de verdachte als het onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De collega’s van team Aruba zijn allen beëdigd als bijzondere ambtenaar van Arubaanse politie en ondersteunen bij controles. Denk hierbij aan alcohol- en verkeerscontroles. De collega’s van de Unit Mensenhandel en Mensensmokkel en de collega’s van de Kustwacht hebben daarnaast veel werk aan Venezolanen die vanuit het nabijgelegen land met bootjes de oversteek naar Aruba maken.

Links: Bodyboarden bij Andicuri Beach. | Rechts: Coastal cleanup day 2021, waaraan Nederlandse militairen hebben meegeholpen.

Aruba is een zeer prettig eiland om te wonen en werken. Het eiland is ongeveer even groot als het Nederlandse Waddeneiland Texel. Aruba kenmerkt zich door zijn hagelwitte stranden en azuurblauwe zee. Er is een tropisch klimaat met gemiddelde middagtemperaturen van 29 á 32 graden. Aruba staat weer op code geel voor wat betreft het coronavirus. Het aantal besmettingen neemt af. Het lokale en internationale vliegverkeer komt weer op gang. Nederlandse vakantiegangers kunnen weer genieten van de mooiste stranden en de meeste zonuren in het Caribisch gebied.

Links: De Hooiberg, 562 betonnen treden naar de top van de 165 meter hoge berg. | Rechts: Windsurfen bij de Fisherman's Hut.

Ik woon op Aruba samen met mijn gezin. Wij omschrijven het wonen op Aruba als fantastisch. De mensen zijn hier gastvrij en vriendelijk. Aruba is voor ons als gezin totaal anders dan Nederland. Hier leef je voornamelijk buiten. We hebben erg zin in de aankomende jaren op Aruba."

Adjudant-onderofficier Patrick
Postcommandant Aruba, brigade Caribisch gebied