08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 05

KMarKort

Nationale Herdenking 4 mei

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei heeft de Koninklijke Marechaussee – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties herdacht. De Koninklijke Marechaussee was aanwezig bij enkele herdenkingen.

Englandspiel

Jaarlijks wordt op 4 mei om 15.00 uur een herdenking gehouden bij het monument Englandspiel in het Van Stolkpark in Den Haag. Vanwege de coronacrisis vond die dit jaar niet plaats, maar legden CKMar en de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, een krans ter nagedachtenis aan de 54 slachtoffers. Het beeld herinnert aan allen die tijdens het Englandspiel sneuvelden. Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, waarbij een reeks Nederlandse geheim agenten gevangengenomen werd.

Herdenking in het land

Op 4 mei om 20.00 uur hielden KMar-collega’s 2 minuten stilte ter nagedachtenis aan hen die vielen. Op het Binnenhof in Den Haag en op luchthaven Schiphol speelden trompettisten van het Orkest Koninklijke Marechaussee het Signaal Taptoe, gevolgd door 2 minuten stilte. Brigade Objectbeveiliging was op de Dam aanwezig voor ceremoniële taken. Ook op onze andere brigades in Nederland en in het Caribisch gebied werden de oorlogsslachtoffers in stilte herdacht.

In de agenda van CKMar blikt commandant luitenant-generaal Hans Leijtens terug op de herdenking van de slag om Den Haag, die plaatsvond op 10 mei 1940.

Your Vlog: door collega’s, voor collega’s

Vertel je graag over je werk? Wil jij collega’s laten zien hoe we ons werk mooier en beter kunnen maken? En hoe we met elkaar kunnen werken aan een Future Proof KMar? Sinds vorige week is het voor alle KMar-collega’s mogelijk om zelf een vlog te maken en deze te laten publiceren op het interne ‘TV kanaal’ van de Koninklijke Marechaussee.

Your Vlog is een laagdrempelige manier om collega’s te laten zien waar je mee bezig bent, collega’s te inspireren of hen bijvoorbeeld tips te geven. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe werkwijze op de brigade of een mooi succes door bijvoorbeeld anders omgaan met informatie. Zo maakte wachtmeester Erin een vlog over het wagenpark speciaal voor nieuwe collega's in de opleiding. Tiebo en Amilcar geven handige tips om fit te blijven.

Alle informatie over Your Vlog en de vlogs die al gepubliceerd zijn kun je vinden op het intranet van de KMar. Kies op de homepage in de middelste kolom onder het kopje ‘Snel naar…’ voor ‘Onderwerpen van A t/m Z’. Bij de letter ‘Y’  staat ‘Your Vlog’.

Your Intent

Your Vlog is een van de ideeën die ingediend is bij Your Intent en uitgekozen is om uit te voeren. Your Intent is een initiatief naar aanleiding van de commander’s intent: KMar Future Proof. Heb je een idee over hoe we ons werk nog beter en samen kunnen doen en levert het idee een bijdrage aan KMar Future Proof dan kun je dit idee indienen. Elk kwartaal wordt het beste idee gekozen om uit te voeren.

Nieuwe klimaatneutrale tekstwagens voor KMar

De Koninklijke Marechaussee heeft nieuwe klimaatneutrale tekstwagens ontvangen van het Materieellogistiek Commando van de Koninklijke Landmacht. De KMar gebruikt de tekstwagens voor de Grenspolitietaak en Bewaken en Beveiligen. Bij deze taken is de aanhangwagen een middel om verkeersdeelnemers aanwijzingen en informatie te geven.

De huidige wagens waren niet of moeilijk te onderhouden, daarom was er behoefte aan een nieuwe, duurzamere versie. De nieuwe tekstwagens zijn klimaatneutraal. De tekstwagen heeft een functioneringstijd van ongeveer 8 dagen onder de minst gunstige weersomstandigheden, waarbij de accu’s en zonnepanelen voldoende capaciteit leveren. Het is nu ook mogelijk om de tekstwagens op afstand, online te beheren. Dit kan via een desktop, tablet of smartphone.

Nieuwe CDS bezoekt HRB

Commandant der Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, heeft een werkbezoek gebracht aan het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) van de Koninklijke Marechaussee. Het was het eerste bezoek van Eichelsheim aan de Marechaussee sinds hij de functie van hoogste militair bekleedt. Tijdens het werkbezoek werd de CDS vergezeld door krijgsmachtadjudant Rob van Haastrecht.

Op de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag werd de CDS bijgepraat over de diverse werkzaamheden van de HRB. De eenheid bewaakt en beveiligt objecten, personen of diensten in Nederland met een verhoogde dreiging op aanslagen. Daarnaast kreeg Eichelsheim uitleg over het concept Te Bewaken Personen (TBP). Dit persoonsbewakingsconcept is mede ontwikkeld door de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) in samenwerking met de HRB naar aanleiding van de moordaanslag op een advocaat in het Marengo-proces.

Ook kreeg de CDS beeld en geluid bij het zogeheten Beveiligen Op Maat van de HRB door in een bepantserd voertuig mee te rijden langs diverse objecten. De CDS kreeg hierbij de gelegenheid om met het personeel van de HRB in gesprek te gaan. Met het Beveiligen Op Maat wordt op een meer dynamische en kwalitatieve wijze invulling gegeven aan de werkzaamheden van de HRB-operators.