Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de nieuwsflits van de maand. Een foto met het werk van de Koninklijke Marechaussee gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee vindt geld en harddrugs

De Koninklijke Marechaussee heeft in een onderzoek naar drugssmokkel via Schiphol 2 mannen aangehouden. Vorig jaar mei werd op basis van informatie een doorzoeking gedaan in een bedrijfsruimte in Diemen. Achter een aangebrachte scheidingswand werd zo’n € 30.000,- aan bankbiljetten en harddrugs aangetroffen. 

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

300 kilo cocaïne onderschept op Schiphol

Op Schiphol heeft het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, Douane en FIOD, 300 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in 5 dozen met bloemen. De cocaïne kwam Nederland binnen met een vrachtvliegtuig uit Quito, de hoofdstad van Ecuador. De dozen werden gecontroleerd omdat die “opmerkelijk zwaar aanvoelden”, aldus een woordvoerder van de Marechaussee. De drugs zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Marechaussee plukt man met 24 jaar celtegoed van A67

De Koninklijke Marechaussee heeft op de A67 bij Venlo een man aangehouden die door Turkije werd gezocht. Hij zou nog 24 jaar gevangenisstraf moeten uitzitten vanwege verschillende misdrijven. Bij een controle op de snelweg ontdekte de Marechaussee dat de man geen geldig reisdocument bij zich had. De man bleek wel in het bezit van een valse identiteitskaart uit Bulgarije. Voor het vaststellen van de ware identiteit van de man werden zijn vingerafdrukken afgenomen. Uit die gegevens bleek vervolgens dat de Turkse man door de autoriteiten in zijn land werd gezocht.

Marechaussee vangt voortvluchtige Pool bij verkeerscontrole

Een 45-jarige man is door de Koninklijke Marechaussee aangehouden bij een controle op de N325 bij Beek-Ubbergen, aan de grens bij Nijmegen. Bij de controle twijfelden de marechaussees over de echtheid van het Sloveense paspoort en rijbewijs, die hij bij zich had. Dat bleek terecht, want de documenten waren vals. De Pool werd meegenomen naar het bureau van de Marechaussee in Zevenaar. Daar is met vingerafdrukken en foto-onderzoek zijn echte identiteit vastgesteld.

Marechaussee pakt fors meer mensensmokkelaars op

De Marechaussee heeft het afgelopen jaar 40% meer mensensmokkelaars opgepakt. Zij vervoeren voor veel geld vreemdelingen naar een ander land en verzinnen steeds nieuwe manieren om bijvoorbeeld via Nederland naar Engeland te komen. In EenVandaag vertelde brigadecommandant Zuid-Holland majoor Jelle Hazelhoff hierover.

Tienduizenden euro's gevonden in klemgereden auto

Een 30-jarige man uit Roosendaal is op de A58 bij Heerle na een achtervolging door de Koninklijke Marechaussee aangehouden. In zijn auto vond de Marechaussee € 21.000,- aan contant geld. Tijdens de achtervolging werden snelheden van ruim 200 kilometer per uur bereikt. De Marechaussee gaf hem een stopteken bij een controle op de A4 bij Hoogerheide, maar de man ging er vandoor. Hij haalde verschillende auto's rechts en over de vluchtstrook in. In de auto met een Duitse nummerplaat zat naast de bestuurder uit Roosendaal nog een inzittende. Nadat het tweetal werd klemgereden troffen de marechaussees onder de stoel van de bijrijder 2 pakken met duizenden euro's aan contant geld aan.

Marechaussee pakt 6 Spanjaarden op na 'baldadigheid' in vliegtuig

De Koninklijke Marechaussee heeft 6 Spaanse mannen op luchthaven Schiphol aangehouden, omdat zij overlast veroorzaakten in een vliegtuig dat afkomstig was uit Spanje. Tegen de 6 is aangifte gedaan door de gezagvoerder. Volgens een woordvoerder van de Marechaussee gedroegen de mannen zich "baldadig en vervelend". Verder weigerden zij een mondkapje te dragen, ook nadat daar meermaals om gevraagd was. Vorig jaar werd door gezagvoerders zo'n 100 keer aangifte gedaan tegen passagiers die overlast veroorzaakten in een vliegtuig. In een groot deel daarvan ging het om mensen die weigerden de coronaregels op te volgen.

Rij-instructeur aangehouden voor rijden onder invloed

Een 57-jarige man is voor de deur van Rotterdam The Hague Airport aangehouden voor rijden onder invloed van drugs. Saillant detail: de man uit Capelle aan den IJssel was als rij-instructeur gewoon les aan het geven. De Marechaussee hield de lesauto aan vanwege een algemene verkeerscontrole. Door hoe de rij-instructeur zich gedroeg ontstond het vermoeden dat hij onder invloed was. Via een speekselonderzoek testte de man vervolgens positief op THC, een stof die vaak wijst op het gebruik van cannabis.  De 57-jarige Capellenaar werd daarna aangehouden voor rijden onder invloed.

Marechaussee pakt 2 mannen op vanwege verkopen defensiepassen

De Koninklijke Marechaussee heeft 2 mannen opgepakt die werden betrapt tijdens het verkopen van een defensiepas. Zo’n pas geeft bijvoorbeeld toegang tot een defensieterrein. De verdachten hadden ook een vergelijkbare pas van de Marechaussee op zak. De verdachten zijn een 24-jarige man uit Rotterdam en een man van 34 uit Utrecht. De passen zijn waarschijnlijk gestolen en werden via Telegram verkocht. Het is volgens een woordvoerder niet bekend of dit de enige passen zijn of dat er meer exemplaren zijn verkocht.

Man zonder geldige papieren vlucht vanaf station Breda

Een man met buitenlandse afkomst heeft geprobeerd met de trein Nederland binnen te komen via het centraal station in Breda. Hij had geen geldige reisdocumenten bij zich en werd daarop aangesproken door de Marechaussee. De man wist te vluchten, maar werd na een achtervolging aangehouden. Voor de achtervolging werden meerdere politieauto's en een helikopter ingezet.

First Responder

Adjudant Renaldo Ishaak werkt al 18 jaar bij de Marechaussee en heeft veel heftige gebeurtenissen meegemaakt. Hij was bij de Schipholbrand, de crash van Turkish Airlines en bij de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn. Hij begeleidde er de bus met de koninklijke familie op de fiets. "Het was een groot feest dat binnen een halve seconde veranderde in een oorlogssituatie”, zegt Ishaak bij Op 1. Bij het radioprogramma vertelde Ishaak ook over zijn boek First Responder. In dit boek beschrijft hij - naast zijn leven met PTSS - zijn moeilijke jeugd en hoe hij als 18-jarige invulling voor zijn leven vond bij de Koninklijke Marechaussee.