Kabul, Afghanistan

“In 2014 is de ISAF-missie in Afghanistan opgevolgd door de NAVO-missie Resolute Support. Het doel van de missie is het trainen, adviseren en assisteren van de Afghaanse overheid bij het opzetten van een duurzaam en effectief veiligheidsapparaat. Na 40 jaar oorlog moet de politie bijvoorbeeld weer gaan zorgdragen voor de interne veiligheid in het land. Dat is best een uitdaging, omdat de meeste politiemensen nog nooit echt politiewerk hebben kunnen doen door de continue strijd.

Links: Politieadviseurs luitenant-kolonel Pascal en majoor Hilbert op het dak van het CSTC-A hoofdkwartier in Kabul. Rechts: Ons team van internationale politieadviseurs bij de vlaggen van de landen die deelnemen aan de missie Resolute Support.

Als gendarmeriekorps is de Koninklijke Marechaussee als geen ander bekend met het dichten van het gat tussen krijgsmacht en politie in post-conflict situaties. Wij werken daarom vanuit de NAVO als politieadviseurs voor het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat tevens dienst doet als strategisch hoofdkwartier van de Afghaanse politie.

Wij werken binnen de Amerikaans-geleide Combined Security Transition Command – Afghanistan (CSTC-A) op de NAVO-basis Hamid Karzai International Airport (HKIA) in Kabul. We richten ons met een team van 6 internationale politieadviseurs vooral op het landelijk rekruteren, opleiden en trainen van politieagenten en -officieren. Het hele korps (meer dan 120.000 mensen) moet namelijk worden omgeschoold van een soort lichte infanterie die checkpoints bemenst, tot een politiedienst die in goed contact staat met de samenleving en gericht patrouilleert. Dat vraagt dus om een nieuw profiel van het korps, een nieuw curriculum voor de politieopleiding, nieuw leiderschap en nieuw materieel.

HKIA ligt in Kabul, op 1.800 meter hoogte tussen de bergen.

Tijdens gesprekken met onze Afghaanse politiecollega’s assisteren en adviseren wij hen bij het uitvoeren van hun eigen plannen. Het heeft geen zin om ze een westers model op te leggen, omdat de samenleving hier namelijk heel anders in elkaar zit.

Als we niet op pad zijn buiten de poort, stemmen we de resultaten van onze bezoeken af met adviseurs van andere teams en eenheden. Als een regionaal rekruteringscentrum bijvoorbeeld met spoed onderhoud nodig heeft, kunnen we de Genie vragen om dit op te pakken. Op die manier proberen we zo goed mogelijk gebruik te maken van alle internationale capaciteit in het gebied.  

Links: Op kantoor. Rapporten schrijven hoort er ook bij. Rechts: Ons tenue als we de poort uitgaan.

Het nadeel van een individuele missie, zonder Nederlandse eenheid en ondersteuning, is dat je niet automatisch deel uitmaakt van een groep. Maar inmiddels hebben we al veel vrienden gemaakt, vooral met stroopwafels die hier goud waard zijn. We kunnen inmiddels overal terecht voor een kop koffie of een potje tafelvoetbal of darts of een goeie sigaar.

Het leven en werken op HKIA bevalt ons goed. We werken met een team bestaande uit 38 nationaliteiten, wat het erg interessant maakt. Samen maken we er ondanks de COVID-19-beperkingen het beste van. Het is niet leuk om tijdens de feestdagen ver van huis te zijn, dus dan is het wel erg fijn om het gezellig te maken met elkaar. Wij delen pepernoten, taaitaai en bakken iedere zondagochtend pannenkoeken voor en met de rest van het team. De vele Amerikanen hier trakteren ons weer met Thanksgiving en Halloween.

Links: Pannenkoeken bakken op zondagochtend. Rechts: Thanksgiving werd groots gevierd binnen onze Amerikaanse eenheid.

We wensen iedereen fijne feestdagen en blijf gezond.”

Groeten uit Kabul,

Luitenant-kolonel Pascal en majoor Hilbert