Curaçao

“Ik ben opperwachtmeester Henk en ik ben sinds 2017 geplaatst bij de Kustwacht op Curaçao. In die hoedanigheid vaar en vlieg ik mee met eenheden van de Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied. Ik ben als senior medewerker op een flexpoolstoel geplaatst op de marinebasis Parera, waar de Kustwacht is gehuisvest.

“Ik vlieg en vaar mee met eenheden van de kustwacht.”

Het is mijn tweede plaatsing in het Caribisch gebied. Met mijn maritieme achtergrond en kennis over de lokale situatie vorm ik een belangrijke informatiebron voor de bemanning van onder meer het stationsschip in de West, dat in de territoriale wateren rond de ABC-eilanden patrouilleert, en bij wie ik op regelmatige basis opstap. Ik deel actuele informatie met de bemanning middels een briefing aan boord. Deze info krijg ik uit het Maritiem Informatie Knooppunt (MIK), waarin partijen als de Douane, de Kustwacht en de KMar zitten.

Het stationsschip van de Koninklijke Marine, momenteel de Zr.Ms. Groningen, patrouilleert in de territoriale wateren rond de ABC-eilanden (archieffoto).

Aan boord van het stationsschip wordt mijn functie vergeleken met die van een SME, een subject matter expert. Ik fungeer niet alleen als een soort ‘informatiemakelaar’, maar daarnaast controleer ik grensverkeer op het water tussen Venezuela, Colombia en de ABC-eilanden. Mijn werk is heel internationaal. Ik sta vooral in contact met ketenpartners uit de Verenigde Staten om informatie te delen over lopende intell-zaken in onze territoriale wateren.  

Links: Een drugsboot vanuit de heli gefotografeerd. Rechts: Interceptie op zee door een boardingteam.

Mijn functie is zo nu en dan best hectisch te noemen als ik meevaar met de kustwacht. Vooral ’s nachts, als mensen illegaal drugs en wapens over het water proberen te smokkelen in zogeheten go-fast-boten. Die vaartuigen moeten wij met een boardingteam onderscheppen. Verder treffen we van alles aan, zoals inheemse diersoorten, die gesmokkeld worden over het water.

Een omvangrijke drugsvangst (cocaïne) op het water.

Ook treffen we Venezolanen op het water aan die hun land proberen te ontvluchten vanwege de grote armoede in het Zuid-Amerikaanse land. Venezuela verkeert in een zware economische en politieke crisis, en kampt natuurlijk ook nog met COVID-19. We komen soms schrijnende toestanden tegen op zee, ook met kinderen.

Links: Vluchtelingen uit Venezuela op de kustwachtsteiger. Rechts: Een partij in beslag genomen wapens.

De situatie op Curaçao is door COVID-19 iets anders dan voorheen. Veel mensen hebben geen inkomsten meer – zo is het toerisme volledig ingezakt – waardoor sommigen op een andere manier de kost proberen te ‘verdienen’. Maar het leven op Curaçao is voor mij en mijn gezin eigenlijk heel ontspannen en het verblijf bevalt ons goed.

Ik zit hier met mijn gezin tot eind dit jaar, dan gaan we terug naar Nederland."

Opperwachtmeester Henk
Senior medewerker Kustwacht