07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

Achter de schermen

...bij Deep Vison

De toekomst voorspellen lukt ze nog net niet, maar welke technische ontwikkeling in de wereld ook plaatsvindt, Deep Vision volgt het op de voet. Niet voor de lol, maar om te kijken hoe techniek kan helpen het werk van de Marechaussee in de toekomst te blijven moderniseren. Daarmee levert Deep Vison een bijdrage aan de pijler techniek en innovatie, 1 van de 4 pijlers van de Commanders Intent, KMar Futureproof.

Stafadviseur Bas van Hulst begon zo’n 2,5 jaar geleden samen met lead data scientist Linda Terlouw de afdeling Deep Vision. “Nou ja, formeel zijn we geen afdeling”, geeft hij aan. “We vallen onder het cluster Informatievoorziening van de directie Personeel en Bedrijfsvoering van de Staf CKMar in Den Haag.” Voor hun innovatieve werk ‘claimden’ ze op het hoofdkwartier van de KMar in Den Haag een aantal ruimtes, zoals Terlouw het omschrijft. “En om ingewikkelde Artificial Intelligence (AI)-netwerken te trainen, hebben we een computer met hele zware grafische kaarten ‘geregeld’. We hadden als Deep Vision geen budget en geen mensen. Eigenlijk hadden we niets, alleen ideeën. We hebben een paar trainees naar binnengetrokken en zijn het gewoon gaan dóen.”

Scroll naar beneden en kom nog meer te weten over Deep Vision.

Tekst: Arno Marchand | Foto’s: sergeant-1 Mike de Graaf

Bewaking en beveiliging

Deep Vision houdt de laatste stand van de wetenschap op het gebied van AI scherp in de gaten. Wanneer wij mogelijke toepassingen zien voor de Marechaussee gaan wij hierover met de operatie in gesprek. Het doel is vervolgens zo snel mogelijk tot een werkend prototype te komen. Voorbeeld: nu bewaken en beveiligen mensen een object, maar kunnen robots dat ook doen? “We willen hiervoor gebruik maken van de laatste AI-inzichten”, legt Terlouw uit. “Eerst ga je simuleren: hoe vlieg ik bewaking van een object het beste aan. Hoe kunnen vijandige actoren het gebied of gebouw binnendringen en wat kunnen de beveiligers doen om dit te voorkomen? In plaats van een paar fysieke oefeningen kunnen we nu ook miljoenen simulaties draaien. Daarvoor heb je die ‘zware’ computers nodig met veel grafische kaarten. De uitkomsten van die simulaties zullen gaan leiden tot nieuwe inzichten voor onze collega’s in de operatie. “Althans, dat is het idee”, vult Van Hulst aan.

“Naast het draaien van simulaties, is AI op nog veel meer vlakken bruikbaar voor de KMar”, vervolgt Terlouw. “Hierbij moet je denken aan objectherkenning (voertuigen, kentekens, wapens, etc). Ook dit soort modellen worden getraind met de eerdergenoemde zware machines. Is dat trainen afgerond, dan kun je het model overzetten naar een veel kleiner zogenoemd ‘edge device’. Dat kun je inbouwen in bijvoorbeeld een robot, of in een slimme camera, waarmee we dan live gaan testen.”

Printers

Dat is meteen een link naar een volgend onderzoeksonderwerp van Deep Vision: robotica. “Als experiment gebruiken we nu een aantal 3D-printers waarmee we een robotspin naar eigen ontwerp maken”, zegt Terlouw. “Niet zozeer om operationeel in te zetten, maar om te kijken hoe we robotica met slimme sensoren kunnen combineren. Zo’n spin kan bijvoorbeeld niet lopen, maar dat leren we hem door AI. Ervaring opdoen dus, zodat we straks bijvoorbeeld met een ‘echte’ robothond aan de slag kunnen.”
Deep Vision kijkt trouwens niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het heden. Terlouw: “Er was behoefte aan een nieuwe zaklamphouder voor aan de koppel. Die hebben wij ontworpen en de marine in Den Helder, die heel veel 3D-printers heeft, gaat er 300 voor ons uitprinten."

Humanide robot

Uit de samenwerking met de marine komt ook een veel groter product tot stand. “Daar printen we een ‘InMoov’ uit: een humanide robot, zo groot als een volwassen persoon”, zegt Terlouw. “Delen zoals een arm zijn al klaar. InMoov wordt ons nieuwe testobject binnen het domein Bewaken en Beveiligen.” Wanneer dit ‘klaar’ moet zijn vindt Van Hulst een traditionele defensievraag. “Wat wij doen kan je niet in een hokje duwen. Je moet een clubje hebben zoals dit, dat continu meegaat in de ontwikkelingen en laat zien wat er kan. We worden vaak gevraagd voor advies over AI en innovatie. Juist daarvoor zijn we. En wat wij doen, is voor de hele KMar-organisatie.”

Whizzkids

Van Hulst en Terlouw doen het werk niet meer alleen. Inmiddels behoren ook 2 data scientists (van wie één nog in opleiding op de KMA), een aantal trainees en een student van het Defensity College bij Deep Vision. “Terlouw: “Deep Vision is snel gegroeid; iedereen kent inmiddels onze naam. We worden gezien als de ‘whizzkids’ van de afdeling”, zegt ze met een lach. “En dat is niet erg. We zijn als team heel divers, maar iedereen heeft wel een nerd-component in zich. We hebben nu zo veel aanvragen voor nieuwe projecten en ideeën, dat we de vraag eigenlijk niet meer aan kunnen.” “De nerds zijn populair”, vult Van Hulst aan. “Ik merk op de werkvloer dat mensen super enthousiast worden van wat wij als Deep Vision doen. Dat heeft een heel positieve uitwerking op ‘kijk eens wat wij kunnen als Marechaussee’.”