Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Controle op het water

Bij mooi weer neemt het aantal reisbewegingen op het water en dus ook aan de maritieme buitengrens toe. De Koninklijke Marechaussee heeft daarom gedurende de zomerperiode dikwijls controles op het water uitgevoerd. Deze foto is gemaakt in de buurt van het eiland Neeltje Jans bij de Oosterschelde in Zeeland.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Bezoeker Schiphol aangehouden om € 50.000,- cash

Een 39-jarige Brabander is op Schiphol aangehouden op verdenking van witwassen en verboden wapenbezit. Hij had € 26.000,- bij zich. Later werd in zijn woning nog eens € 24.000,- aangetroffen. Op de vertrekpassage van de luchthaven controleerde de Koninklijke Marechaussee op verboden wapens. Dat doet ze routinematig op basis van de Wet wapens en munitie. Toen de man zijn auto moest openen, werd € 26.000,- aan contant geld aangetroffen. Ook had hij allerlei dure merkkleding en een stroomstootwapen bij zich. Hij kon geen verklaring geven over de herkomst daarvan. Om die reden werd een team van rechercheurs ingeschakeld. Toen zij naar de woning van de verdachte in Oosterhout gingen, troffen ze nog eens € 24.000,- contant aan.

Belg (29) opgepakt met € 20.000,- in zijn zwembroek

De Koninklijke Marechaussee heeft op Rotterdam The Hague Airport een 29-jarige man uit België opgepakt, die € 20.000,- in zijn ondergoed had verstopt. Hij wordt verdacht van witwassen. De man, die op het punt stond af te reizen naar Spanje, bleek tijdens een veiligheidscontrole 400 briefjes van € 50,- verstopt te hebben in een zwembroek, die hij droeg onder zijn onderbroek. De man kon niet duidelijk vertellen hoe hij aan het geld kwam. Bij de Marechaussee rees het vermoeden dat het geld mogelijk afkomstig was van criminele activiteiten. 

Militair aangehouden na diefstal schilderij in Rotterdam

De Koninklijke Marechaussee heeft een 36-jarige militair uit Heerlen aangehouden voor diefstal van een waardevol schilderij uit een defensiecomplex in Rotterdam. Het schilderij is eigendom van de Stichting Historische Verzameling Korps Mariniers en maakt deel uit van een bijzondere collectie. Het werk was in bruikleen uitgeleend aan het Korps Mariniers en hing op de Van Ghentkazerne. Door de stichting is aangifte gedaan van diefstal.

Marechaussee houdt 2 Amsterdammers aan voor mensensmokkel en -handel

De Marechaussee heeft in een onderzoek naar mensensmokkel en mensenhandel een 27-jarige man en een 38-jarige vrouw aangehouden. De Amsterdammers worden verdacht van het illegaal tewerkstellen van Zuid-Amerikaanse vrouwen in de prostitutie. De vrouwen beschikken niet over de vereiste verblijfsdocumenten en werkvergunningen. Het rechercheteam heeft beide verdachten tijdens een inval in hun woning in Amsterdam aangehouden. Tijdens de inval werd een andere woning doorzocht van het tweetal, waar een aantal Zuid-Amerikaanse vrouwen waren ondergebracht. In de woningen zijn onder meer gegevensdragers, geld en verschillende goederen in beslag genomen.

Man aangehouden met openstaande gevangenisstraf

De Koninklijke Marechaussee heeft na een achtervolging een 32-jarige man uit Heerlen aangehouden die nog een jaar gevangenisstraf moest uitzitten. De man werd in Beek aangehouden, nadat hij een stopteken negeerde. Korte tijd later stopte hij in Beek en ging van daaruit te voet verder. De Marechaussee riep versterking op en zette de achtervolging in. Uiteindelijk werd de man gevonden in de bosjes rondom een vijver en vervolgens opgepakt. Waarvoor hij nog een jaar in de cel moet zitten, is niet bekend.

Man op airport aangehouden voor drugsbezit

Een 36-jarige Nederlandse man is aangehouden op Bonaire International Airport (BIA) op verdenking van het bezit, dan wel het smokkelen van verdovende middelen. Na zijn aanhouding werd de man door de Douane Caribisch Nederland overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. De softdrugs zijn in beslag genomen. De Koninklijke Marechaussee voert in opdracht van het Openbaar Ministerie het verdere onderzoek uit.

Vrouw (43) opgepakt om openstaande boete van € 110.000,-

Bij een controle langs de A4 is een 43-jarige vrouw door de Marechaussee aangehouden. De vrouw werd gecontroleerd toen zij vanuit België het land binnenreed. Bij die controle bleek ze nog een straf open te hebben staan. De gearresteerde vrouw moet een boete van € 110.000,- betalen of 540 dagen de gevangenis in. Ook de auto van de vrouw is in beslag genomen. Het is niet bekend waarom ze de torenhoge boete moest betalen.

3e verdachte opgepakt voor roof duizenden smartwatches

Een 37-jarige man uit Bulgarije is door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol aangehouden voor het stelen van 4.400 smartwatches. De lading horloges van Apple had een waarde van € 530.000,- en werd op 16 mei van dit jaar gestolen uit een pand van een transportbedrijf op Schiphol. De aangehouden Bulgaar zou zich hebben voorgedaan als vrachtwagenchauffeur en zo met de elektronica zijn vertrokken. De Bulgaarse chauffeur werd sinds vorige maand gezocht. Het rechercheteam van de Marechaussee kwam de man op het spoor dankzij tips na een uitzending van het programma Opsporing Verzocht.

Vader en zoon mishandelen medepassagier na landing op Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft een 47-jarige man uit Geldrop en zijn 13-jarige zoon aangehouden, nadat ze een medepassagier hadden mishandeld op Schiphol. Vader en zoon waren op vakantie geweest op de Canarische Eilanden. Op de terugweg van Las Palmas naar Schiphol veroorzaakten ze volgens de Marechaussee overlast en kregen ze het aan de stok met een medepassagier. Nadat het vliegtuig was geland, wachtten vader en zoon hem in de bagagehal op en ontstond een vechtpartij. Zowel de zoon als de vader zijn aangehouden. Zij worden verdacht van mishandeling en bedreiging.

Man probeert gestolen steekvest online te verkopen

De Koninklijke Marechaussee heeft in Eindhoven een 29-jarige man aangehouden omdat hij een gestolen steekvest van de Marechaussee te koop aanbood op internet. Bij de aanhouding bleek de man uit Weert ook nog in het bezit te zijn van pepperspray en een kleine hoeveelheid harddrugs. Een marechaussee deed zich voor als koper en maakte een afspraak met de man. Het arrestatieteam heeft de man vervolgens aangehouden.