09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 08

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: de officiële opening van een nieuw lesgebouw van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum (OTCKMar) op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn.

Zo’n mooi gebouw verdient een feestelijke opening, in aanwezigheid van onder meer locoburgemeester Jeroen Joon van de gemeente Apeldoorn (rechtsonder). Foto's: Khinaii van Laren.

‘Het gebouw is zeer innovatief’

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Het lesgebouw is een prachtig open gebouw geworden, met veel verschillende functionaliteiten. Het heeft een frisse, moderne uitstraling, die zich uitstekend leent voor onderwijs. De bouw heeft even geduurd, maar het omvangrijke project is zeer goed geslaagd. De officiële opening was een moment om - binnen de COVID-19 kaders - alle betrokken partijen te bedanken voor hun enorme inzet van de afgelopen jaren.

Het moderne bouwwerk past daarnaast bij het belang dat wij hechten aan kwalitatief goed onderwijs. Ik gun de instructeurs en leerlingen natuurlijk het beste van het beste. En dit is een hele fijne plek om te leven en te leren. Naast een nieuw sportgebouw met schietbaan, beschikken de instructeurs en leerlingen vanaf nu ook over een lesgebouw dat past bij de huidige tijd. Het is een enorme stap in de doorontwikkeling van de OTCKMar.   

Het nieuwe lesgebouw biedt meer functionaliteiten dan het oude gebouw dat op die plek stond. Er kunnen in totaal maar liefst 1.200 mensen terecht. De instructeurs en leerlingen van het OTC hebben een grote collegezaal tot hun beschikking, flexplekken, 30 leslokalen, overlegruimtes en een bibliotheek. Ook de werkplek zelf is toekomstbestendig: het gaat om elektrisch verstelbare zit- en sta-bureaus.”

Projectadviseur kapitein buiten dienst Karel van Dijk.

‘Dit is een hele fijne plek om te leven en te leren’

Kapitein buiten dienst Karel van Dijk, projectadviseur renovatie/nieuwbouw

“De opening van dit gebouw voelt als de geboorte van mijn kindje. 10 jaar lang ben ik met dit gebouw bezig geweest als projectadviseur namens de commandant van het OTC samen met het Rijksvastgoedbedrijf. Eerst als kapitein, later als kapitein buiten dienst. 2,5 jaar geleden is de bouw begonnen en het resultaat mag er zijn. Het is een heel mooi gebouw geworden en ik heb al veel positieve reacties gekregen. Het is modern, transparant, duurzaam en toekomstgericht.

Het multifunctionele gebouw is voor 99% energieneutraal; in de glazen overkapping zitten zonnepanelen verwerkt en naast het gebouw staat een soort enorme ijsbuffer die energie opwekt. Dat is zeer innovatief. Verder biedt het gebouw ruimte aan ruim 200 ondergrondse parkeerplekken, en ruim 50 PNOD-parkeerplekken op het parkeerdek (poolvoertuigen voor defensiepersoneel).   

Het gebouw is deels in gebruik genomen vanaf juni, maar door COVID-19 is het er nog rustig. De klassen zijn kleiner door de coronacrisis en veel leerlingen en cursisten studeren vanuit huis. Toen ik er laatst rondliep, hoorde ik zelfs mijn eigen echo. Ik hoop dat het er over een tijdje gonst van de drukte, zoals we het jaren geleden hebben bedacht.”  

Benieuwd naar het nieuwe gebouw? Neem hier alvast een kijkje:

Tekst: ritmeester Henny de Boer