Berlijn, Duitsland

"In september werk ik 33 jaar bij de Koninklijke Marechaussee. In mijn loopbaan heb ik veel verschillende functies vervuld en ben ook meerdere keren op missie geweest. Het had altijd al mijn voorkeur om in het buitenland te werken. Ik ben daarom extra blij met mijn huidige functie als liaison officier Migratie, of 'Verbindungsbeambte', zoals de Duitsers het noemen. Ik vervul deze functie nu bijna anderhalf jaar en vind het erg leuk om te doen. Duitsland ligt mij dicht aan het hart. Het is een mooi land, de geschiedenis fascineert mij, de mensen zijn vriendelijk en het is vanwege de afstand naar Nederland goed te combineren met mijn gezin.

Links: Samen met mijn man bezocht ik de Nederlandse ambassade in Berlijn. | Rechts: De Nederlandse ambassade in Berlijn.

Als liaison officier is het mijn taak om verbindingen te leggen tussen Nederlandse, Duitse en ook Oostenrijkse autoriteiten om informatie in te winnen op het gebied van migratie en migratiecriminaliteit. Ik zie mezelf als een soort van radar in het veld. Interessante informatie, trends en ontwikkelingen verwerk ik in maandelijkse rapportages, die vervolgens bij de juiste afdelingen en personen in Nederland terechtkomen. Zo zien we nu bijvoorbeeld in Duitsland dat het aantal vervoersbewegingen aan de grenzen met andere landen weer toeneemt, vanwege het versoepelen van de COVID-19-maatregelen. Die stijging heeft gevolgen voor Nederland en daarom rapporteer ik dat.

Mijn liaison officier-collega’s uit Frankrijk, Polen en Zwitserland. Ook na werktijd spreken we regelmatig af om samen te gaan eten.

Ik werk in Duitsland veel samen met de Bundespolizei, omdat zij net als de KMar belast is met de grensbewaking en het thema migratie. Ik werk deels vanuit de Nederlandse ambassade in Berlijn, maar heb samen met liaisons uit Frankrijk, Polen en Zwitserland ook een eigen kantoor op het 'Präsidium' (hoofdkwartier) van de Bundespolizei in Potsdam. Als liaisons zijn we daar onderdeel van 'afdeling 42', speciaal ingericht voor internationale samenwerking. We hebben een eigen bureau, kunnen in de systemen kijken en wonen briefings op hoog niveau bij. De Duitsers zijn wat dat betreft erg open en transparant in het delen van hun informatie.

Als liaison officier werk ik ook op de Nederlandse ambassade in Berlijn samen met een collega van de Nederlandse politie en van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op de foto sta ik samen met ambassadeur Wepke Kingma.

Een deel van mijn werk bestaat ook uit het bezoeken van bijeenkomsten en het afleggen van werkbezoeken. Om als liaison officier goed in positie te komen, is een netwerk van contacten namelijk onmisbaar. Als er vanuit Nederland een vraag komt of als de Duitsers informatie willen, moet je beschikken over goede lijntjes, dan kun je snel schakelen, vragen beantwoorden en de juiste partijen aan elkaar koppelen. Daarnaast kijk ik met ons Landelijk Tactisch Commando (LTC) op welke manier we nog beter met ons buurland kunnen samenwerken. Bijvoorbeeld op het gebied van het geven van documenttrainingen in het buitenland. Door kennis en capaciteit te koppelen sta je samen nog sterker.

Links: Uitzicht vanaf het balkon van mijn woning. | Rechts: Vanuit de ambassade kun je de beroemde Fernsehturm (televisietoren) zien.

Het wonen en werken in Duitsland bevalt me prima. Ik vind het mooi om deel uit te maken van de Duitse maatschappij. Grappig is om te zien dat sommige vooroordelen die ik had helemaal niet kloppen. Met de Duitse 'pünktlichkeit' (stiptheid) valt het bijvoorbeeld best wel mee. Bij het opstellen van een programma voor een werkbezoek lijkt er vooraf weinig speling in het draaiboek te zitten, in de praktijk valt dat best mee. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat Duitsers zich goed aan regels houden. Je zult een Duitser niet snel door rood zien lopen of fietsen. Dat is in Nederland toch anders."

Kapitein Sandra van Doormaal-Schellen
Liaison officier Migratie