02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De 12 mooiste foto’s...

...van een HRB-training: Te Bewaken Personen vervoeren

Normaal gesproken is het eskadron Hoog Risico Beveiliging (HRB) verantwoordelijk voor het beveiligen van objecten met een hoog risicoprofiel, zoals overheidsgebouwen en Joodse instellingen. Een aantal collega's is onlangs opgeleid om ook een Te Bewaken Persoon (TBP) te vervoeren van aankomst naar vertreklocatie. Om nog meer collega's gereed te stellen, traint de HRB op het enorme oefenterrein in het Duitse Weeze.

De HRB’ers zijn vooral statisch opgeleid en volgen daarom eerst een module om dynamisch te bewaken tijdens transport. "Werken met statische objecten of personen, dat is best een groot verschil", vertelt teamleider eerste luitenant Julian Daniel. "Als een Te Bewaken Persoon besluit dat-ie 's avonds uit dineren gaat aan de andere kant van het land, moet je flexibel zijn. Daarom komen onder meer voertuigtechniek, voertuigprocedures en mediatraining terug in de oefening." 

In de scenario's moeten de HRB’ers scannen op verdachte gedragingen. Zo rijdt er een scooter voorbij waarvan de bestuurder zijn wapen trekt. Daniel: "Nu moeten de HRB’ers laten zien dat ze de skills & drills onder de knie hebben. Want meedoen betekent niet automatisch winnen; er zakken ook kandidaten in deze module. De competenties en vaardigheden zijn gericht op het groepsgewijs optreden, wat kenmerkend is voor de TBP-taakstelling." 

De Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) coacht de HRB-collega's voor deze nieuwe taakstelling. "De BSB werkt in het hoge risicosegment en heeft veel ervaring met persoonsbeveiliging", legt Daniel uit. "Daarom coachen zij onze collega's, die gespecialiseerd zijn in het midden risicosegment." De teamleider voegt nog toe dat er op dit moment geen acute dreiging is op een persoon waarmee de HRB werkt. 

Bekijk hieronder de fotoserie van de training van de HRB.

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn | Foto’s: sergeant Cinthia Nijssen