Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze maand: een open webinar over het thema ‘mensen’ uit de Commander’s Intent, de toekomstvisie van CKMar.
Op 15 juni sprak CKMar met zo’n 25 collega’s die zich hadden aangemeld voor een webinar met CKMar om in gesprek met elkaar te gaan en vragen te stellen over het thema ‘mensen’. De inschrijving was open voor alle collega’s, maar de deelnemers waren vooral collega’s die zich vakmatig met dit onderwerp bezighouden.
Luitenant-generaal Hans Leijtens:
“Ik heb de afgelopen periode niet alleen een open webinar gehouden over ‘mensen’, maar ook over de andere 3 thema’s van de Commander’s Intent: positionering van de KMar, Informatiegestuurd Optreden en techniek. Maar ik heb gemerkt dat het onderwerp ‘mensen’ het meeste leeft, want daar komen de meeste vragen over.
Ik vind het prettig om deze gesprekken te houden, omdat de interactie over de Commander’s Intent natuurlijk wegviel toen ik deze, in plaats van fysiek, digitaal moest delen vanwege COVID-19. Tijdens deze video calls kunnen we dieper ingaan op de thematiek en specifieke vragen van mensen behandelen.
Tijdens het webinar over ‘mensen’ hebben we onder meer over opleidingen gesproken. Collega’s vroegen zich af of het nu wél gaat lukken om medewerkers op opleidingen te plaatsen. Zij gaven aan dat dat namelijk lastig kan zijn, bijvoorbeeld bij rijopleidingen. Het is voor hen niet alleen moeilijk om daar een plek te krijgen, maar ook om de betreffende collega vrij te maken door de hoge druk in de operatie. Mijn reactie is dat natuurlijk niet alles altijd kan, maar dat de insteek is om dat wel degelijk meer mogelijk te maken.
Een ander onderwerp van gesprek was de doorstroom van collega’s. Daarbij moeten we zoeken naar nieuwe oplossingen om die soepeler te laten verlopen. Momenteel hebben we namelijk een vrij gesloten personeelssysteem: mensen beginnen onderop en groeien door naar boven. Maar het zou ook een optie zijn om mensen met de juiste expertise van buitenaf toe te voegen op bijvoorbeeld een analistenpositie, in plaats van eigen mensen om te scholen. Of om collega’s die enige tijd geleden de organisatie hebben verlaten, weer terug aan te nemen. Zo creëren we een opener personeelssysteem dat meer mogelijkheden biedt.
Verder kwamen er vragen over maatwerk. Hoe kunnen we dat het beste realiseren, vragen mensen zich af. Lopen collega’s niet weg na een externe opleiding en wat is het rendement voor de organisatie? Al met al was er meer dan genoeg gespreksstof. En zelfs te veel om alle vragen in één keer te behandelen. Daarom hebben we besloten nog een open webinar over dit onderwerp te houden op 25 juni.”
Kapitein Rob Kruis, Teamleider Beroeps Praktijk Vorming van het OTC
“Ik vond het prettig om deel te kunnen nemen aan het webinar over ‘mensen’, omdat iedereen zo de kans krijgt om te vertellen waar hij of zij tegenaan loopt in de praktijk. Ik had me aangemeld omdat ik bepaalde zorgen wilde delen over de gevolgen van de verhoogde aanstellingsopdracht. In de praktijk is namelijk gebleken dat het aantal nieuwe leerlingen de afgelopen jaren zo hoog ligt, dat er minder aandacht is voor vorming. Er is alleen ruimte voor het hoogstnoodzakelijke. Daardoor is het een soort massaproductie geworden, lopende band-werk. De kwaliteit is daardoor op sommige punten onder druk komen te staan, waar de instructeurs zich vervolgens niet altijd senang bij voelen.
Bovendien betekent dit ook dat de praktijkleermeester, de stagebegeleider op de werkvloer, meer inspanningen moet verrichten om de net afgestudeerde collega op het gewenste niveau te krijgen. En die ruimte is er niet altijd. En daar komt nog eens bij dat de praktijkleermeesters soms zelf ook pas net op de werkvloer zijn begonnen en door al dat begeleiden amper toekomen aan het echte werk. Dit is mede een gevolg van de verhoogde uitstroom van ervaren collega’s. Kortom, er spelen meerdere zaken tegelijk in het initiële opleidingstraject.
Uit de reactie van CKMar was op te maken dat hij gelukkig goed op de hoogte is van de problematiek en daar mee aan de slag wil. In de toekomstvisie van CKMar, KMar Futureproof genaamd, heeft de generaal de intentie uitgesproken om meer te focussen op kwaliteit dan op kwantiteit. Dat klinkt mij als muziek in de oren. Natuurlijk zijn er al maatregelen genomen om ervaren mensen te behouden, zoals de bindingspremies. Maar er is meer nodig. Mogelijk kunnen we bij werving en selectie kritischer kijken naar wíe we aannemen, dan ons puur en alleen op de aantallen te richten. Deze aandacht voor kwaliteit kan ik dus alleen maar toejuichen.”