04

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met...

Wachtmeester-1 Jasper en Ice, K9 Koninklijke Marechaussee

De achterpoten van Ice trillen. De migratiecontrolehond van K9 KMar staat strak van de spanning en kijkt geleider wachtmeester-1 Jasper vragend aan. Alsof ie tegen zijn baasje wil zeggen: ‘Gaan we spelen, gaan we spelen? Mag ik, mag ik?’. Het spel dat Jasper en Ice spelen lijkt eenvoudig. Ice snuffelt trailers af in de hoop dat hij mensen ruikt. Als hij daadwerkelijk personen vindt, krijgt hij zijn favoriete speeltje. Verander ‘mensen’ in ‘vreemdelingen’ en de toegevoegde waarde van Ice en Jasper is duidelijk.

Het eerste kwartaal van 2020 is het aantal inklimmers bij de maritieme doorlaatposten Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden ten opzichte van vorig jaar bijna gehalveerd: 130 om 240. Door intensieve controles werd ruim 92% al in Nederland onderkend. De K9-combinaties van de Koninklijke Marechaussee hebben hier een flinke bijdrage aangeleverd. Jasper: “Wij ondersteunen brigades in de strijd tegen mensensmokkel en illegale migratie. Met een hond kun je heel snel en nauwkeurig trailers afzoeken. Daar kan geen mens tegenop. Collega’s zien ons altijd graag komen.”

Jasper en zijn Mechelse herder werken ongeveer 1,5 jaar samen. Toen ze aan elkaar gekoppeld werden, was Ice al deels opgeleid. Na de match hebben ze hun samenwerking vervolmaakt. Hoewel Ice pas een half jaar uit z’n puberteit is, is de reu erg volwassen in het speurwerk dat hij doet. Aan zijn neus en werklust mankeert niets. Hij vond 3 keer verstekelingen in een vrachtwagen. In 2019 4 in één keer en in maart 2020 een keer 7 en 3. “We doen belangrijk werk. Sommige verstekelingen red je ook echt, want of ze opgesloten in een trailer levend Engeland halen, is niet altijd zeker.”

Jasper werkt 4 jaar bij de KMar, daarvoor bij de Koninklijke Landmacht. In zijn landmachtperiode zag hij dikwijls collega’s van de luchtmacht met honden werken. “Ik zag dan altijd mijzelf staan. ‘Dat wil ik ook doen’, dacht ik dan.” Jaspers functie bij de landmacht kwam te vervallen en hij maakte de overstap naar de KMar, die juist op zoek was naar collega’s van de KL. “Na 2,5 jaar op Schiphol te hebben gewerkt, hoorde ik dat ze nog mensen zochten bij K9. Het werk dat ik nu doe, vind ik erg leuk. En helemaal omdat we als combinatie ook echt het verschil kunnen maken bij  de grensbewaking.”

Het spel dat hij met Ice speelt om het verschil te kunnen maken, lijkt volgens Jasper voor buitenstaanders wellicht makkelijker dan dat het is. Om het huidige niveau te behouden traint het duo heel veel en legt het examens af. “Bij deze speurdiscipline heeft de hond te maken met veel bijgeuren. Soms extra sterke geuren die inklimmers en mensensmokkelaars juist gebruiken om zichzelf niet te verraden. Helaas voor hen zijn de speurhonden in staat om geuren te scheiden en verschil in geursterkte waar te nemen, waardoor zij alsnog te vinden zijn door de viervoeters.”

Meedoen aan ‘Een dagje KMarren met…’?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ‘Een dagje KMarren met…’? Neem dan contact op via kmarmagazine@mindef.nl.

Tekst: Robert den Hartog | Video: sergeant-majoor Henry Westendorp | Montage: Douwe Veldhuisen