Wachtmeester Cor liep donderdag 18 juni samen met 4 militairen en een politieagent bijna 60 kilometer langs herdenkingsmonumenten in Warnsveld, Apeldoorn, Loenen en Oosterbeek. Veel ceremonies in het kader van 75 jaar vrijheid zijn vanwege het coronavirus afgelast. Het zestal wilde op deze manier toch aandacht vragen voor de vrijheid en de offers die daarvoor zijn gebracht.
Cor sloot zich aan uit respect voor de mensen die het land vroeger dienden, maar ook nu. “We leven in een andere tijd dan normaal, waar we de mensen uit de zorg, de politie en Defensie keihard nodig hebben. Het is belangrijk om dit onder de aandacht te brengen.” Naast een korte ceremonie legde hij en zijn medelopers bij elk gedenkteken ook bloemen.
Via de Tuin van Bezinning in Warnsveld, ter nagedachtenis aan omgekomen politiemensen, ging de wandeling langs Apeldoorn. Het 6-tal stond bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee stil bij het monument ter herdenking van zowel overleden leden van de politie als van de Marechaussee. Vervolgens liepen de mannen naar het Ereveld in Loenen, waar de stoffelijke resten liggen van bijna 4.000 Nederlanders. Het laatste eerbetoon was op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. Op dit Britse ereveld liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, gesneuveld tijdens de Slag om Arnhem.
Veteranendag KMar gaat niet door
De Veteranendag van de Koninklijke Marechaussee, die op 2 oktober aanstaande zou worden gehouden, gaat vanwege COVID-19 niet door. Na gedegen overleg met de organisatie van het evenement is besloten dat het niet verantwoord is om in oktober met een grote groep veteranen samen te komen. Wel zal er op de Veteranendag op een gepaste manier invulling worden gegeven aan het herdenken van onze gevallenen.
Zaterdag 27 juni: Veteranendag in aangepaste vorm
Geen defilé, geen vol Malieveld. Dit jaar wordt de Nederlandse Veteranendag in verband met COVID-19 in aangepaste vorm georganiseerd. Op zaterdag 27 juni gebeurt dit met een programma van 45 minuten in de Ridderzaal. De NOS doet live verslag. Er worden verder geen fysieke evenementen of activiteiten georganiseerd.
In het programma staan verhalen van 4 veteranen centraal, zoals die van Maaike, veteraan en ondersteunend ic-verpleegkundige tijdens de coronacrisis en Dennis, Bosnië- Irak- en Afghanistan-veteraan die tijdens de coronacrisis als vrijwilliger in een verpleeghuis werkte. Hij treedt ook op (zang) in de Ridderzaal. Daarnaast Rick, gewond geraakt in Afghanistan, lid van het Nederlandse Invictus Team en Hendrik,indertijd 5 jaar lang ingezet in Nederlands-Indië. Zij worden in beeldreportages getoond en vertellen in de Ridderzaal over hun ervaringen.
Het programma wordt om 13.00 uur geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag, Jaap Smit. Later spreekt de minister van Defensie Ank Bijleveld de veteranen toe. Minister-president Mark Rutte sluit het programma inhoudelijk af met een persoonlijke videoboodschap.
Instructeur KMar op survivalschool luchtmacht
De survivalschool van de luchtmacht heeft nieuwe instructeurs van de landmacht, marine en Marechaussee. Dat is bijzonder, want voorheen werden de cursussen aan de Survival Evasion Resistance and Extraction School (SERE-school) alleen door luchtmachtpersoneel aan luchtvarenden gegeven.
De SERE-school is altijd een must geweest voor vliegers. Maar ook eenheden van andere krijgsmachtdelen kunnen tijdens een uitzending risico lopen in vijandelijk gebied geïsoleerd te raken. Sinds 2016 moeten onder meer militairen van de Marechaussee daarom de survivalopleiding hebben afgerond voor ze op uitzending gaan.
Collega Casper was één van de eerste vrijwilligers toen werd besloten om naast cursisten ook instructeurs van alle krijgsmachtsdelen op te leiden. "Ik zag het als een mooie kans op een functie met meer actie. Er zit heel veel ervaring in de school. Ik heb de afgelopen 1,5 jaar veel geleerd. Bij de cursisten zijn de niveaus, rangen en standen heel verschillend. Dat maakt het werk interessant."