07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Achter de schermen

…bij het Innovatielab Bewaken en Beveiligen

Voor wie denkt dat innovatie iets is voor de dag van morgen, heeft kapitein Miguel Paulino nieuws. Morgen is volgens de initiatiefnemer en drijvende kracht achter het pas opgerichte Innovatielab Bewaken en Beveiligen te laat om te kunnen meegroeien met de huidige technologische ontwikkeling. Klinken deze woorden cliché? De technologische revolutie is net een snel rijdende trein. Wie er niet tijdig opspringt, loopt het risico irrelevant te worden.

Om dat te voorkomen, heeft de Koninklijke Marechaussee stappen gezet. Sinds vorig jaar is het innovatielab - gevestigd in Huis ter Heide - opgericht en op stafniveau zag recent de directie Kennis, Strategie en Innovatie het levenslicht. Onder leiding van brigadegeneraal Jos Pieters geeft deze club vorm, inhoud en richting aan hoe het Wapen van morgen eruit moet zien.

Scroll naar beneden om meer te weten te komen over het innovatielab.

Tekst: André Twigt | Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann

Wachtmeester centraal

Innovatieman van het eerste uur Paulino is opgetogen over die stappen. Langzaam aan krijgt innovatie bij de KMar vorm. Te beginnen bij het begin houdt de kapitein zich momenteel onder meer bezig met vaststellen welke innovatieve producten meerwaarde voor de KMar kunnen opleveren. Daarbij geholpen door personeel van het overkoepelende Expertise Centrum Bewaken en Beveiligen, onder wie opperwachtmeester Olaf en Philip en adjudant Tim. “Centraal daarin staat de rol van de wachtmeester”, aldus Paulino. Hij is de spil in de KMar-organisatie. Is er innovatieve techniek die hem kan helpen zijn werk veiliger, beter, sneller of nauwkeuriger te doen, dan onderzoekt het lab de levensvatbaarheid ervan. Daarmee is nog niet alles gezegd, want innovatie is allesbehalve eenrichtingsverkeer. Praktische inbreng of zelfs concrete ideeën van de werkvloer hebben eveneens de interesse van het innovatielab.

Koordje

“Opmerkelijk was dan ook het recente idee van een net opgeleide wachtmeester”, draagt eerste luitenant Marc een voorbeeld aan. Om te voorkomen dat de peppersprayhouder bij een hectische aanhouding na gebruik binnen het bereik van de verdachte komt, bedacht de pas geworden marechaussee er een koordje aan te bevestigen dat zichzelf oprolt en het containertje terugtrekt op een magneetje aan de riem. “Van het concept had ‘ie al een model laten maken. Helemaal top natuurlijk en we werken dit idee nog verder uit.” “Te allen tijde willen we voorkomen dat ideeën stranden voordat ze ons bereiken, voegt Paulino toe. Om dit te voorkomen, ondersteunt de innovatiemanager het voornemen om in de organisatie functionarissen aan te stellen die brigadebreed het aanspreekpunt zijn voor innovatie.

Samenwerking

Het lab legt zich toe op het bevoelen van nieuwe technologie. En tegelijkertijd houden de specialisten de ogen open voor samenwerking. Ze staan er open voor om innovaties die werken over te nemen. In de Commander’s Intent is samenwerking op dit vlak één van de onderwerpen die aan bod komt. “Om dit voornemen concreet te maken, moet je de samenwerking wel opzoeken”, slaat Paulino de spijker op de kop. De KMar staat daarin volgens de innovatiespecialist niet alleen. Vele bedrijven, universiteiten, scholen en andere instellingen zoeken elkaar op. Inmiddels maakt de Marechaussee deel uit van meerdere zogenoemde hubs.

Werkverband

Neem MIND. Dit werkverband - dat staat voor Military Innovation by Doing - koppelt innovatieclubs van de krijgsmachtdelen aan TNO, het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium en het MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland). Deze samenwerking heeft zijn nut al bewezen op onder meer het gebied van 3D-printen. Er lopen bij de KMar op dit gebied meerdere projecten. Verder maakt de Marechaussee sinds kort deel uit van een 4-jarig project, waarbij er met Defensie, politie en TNO wordt samengewerkt op het gebied van bewaken en beveiligen in stedelijk gebied. Topics zijn samenwerken in tijden van crisis en dreiging, het vergroten van het omgevingsbewustzijn, het ontwikkelen van stop- en verstoringsmiddelen en ‘bewaker en beveiliger van de toekomst’. “Oftewel wat heb je nodig om bijvoorbeeld een aanslagpleger te stoppen voordat ‘ie in staat is zijn doel te bereiken”, licht eerste luitenant Wesley toe. “De mogelijkheden op dat gebied zijn eindeloos en gaan van het vergroten van de trefkans van een schot tot software voor slimme gezichtsherkenning.”

Oplossingen

Streven is om het lab niet alleen voor bewaken en beveiligen in te zetten, maar voor alle taken van de KMar. Onder meer robotica en augmented reality (toegevoegde werkelijkheid) zullen steeds meer vat krijgen op hoe werkzaamheden, maar ook hoe opleiding en training worden uitgevoerd. Met het oog hierop wil het lab op termijn een simulatieruimte bouwen. De mens is voor 90% visueel ingesteld. Dus waarom zou je de mogelijkheden niet beter willen benutten om leerstof met behulp van bijvoorbeeld video’s en motion graphics virtueel te maken? “We zoeken daarvoor de samenwerking op met het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum”, verklaart Paulino. “Samen gaan we kijken hoe we dingen kunnen aanlopen. Uiteraard betrekken we hierbij ook de brigades. Wat we uiteindelijk willen voorkomen is dat zij als gebruiker producten krijgen die niet voldoen. We zijn er ten slotte om het werk voor de wachtmeester makkelijker en vooral beter te maken.”