Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Stapel geld

De Marechaussee vond in een auto op de A16 bij Hazeldonk € 14.000,-. Het geld was verstopt op verschillende plekken in het voertuig, onder meer achter de autoradio. De 2 Franse bestuurders van 20 en 26 jaar zijn aangehouden op verdenkingen van witwassen.

Bron en foto: Koninklijke Marechaussee

Steeds vaker geld onderschept bij de grens

De Marechaussee is geldsmokkelaars en witwassers steeds vaker te slim af. Vorig jaar werd aan de Nederlandse grenzen meer dan 2,4 miljoen euro in beslag genomen. Dat is vrijwel 2 keer zoveel als in 2018. Een blik op de afgelopen maanden leert dat er opvallend vaak geld wordt gevonden in auto’s. Niet alleen door de Marechaussee, maar ook door de politie. Bedragen variëren van € 15.000,- tot 8 ton.

Man aangehouden na vastklemmen boa op spoor

Op het station van Schiphol is een 36-jarige man aangehouden, nadat hij op het spoor bovenop een boa lag en hem daar vasthield. Marechaussees gebruikten pepperspray om de boa te bevrijden. De Marechaussee kreeg een melding dat er spanningen waren tussen een boa en een groep van 4 mannen. De mannen zouden onvoldoende afstand tot elkaar hebben gehouden en de boa wilde hen daarom een boete geven voor het negeren van de coronamaatregelen. De Marechaussee benadrukt dat er niet alleen onderzoek wordt gedaan naar de mishandeling, maar ook onderzoek naar de oorzaak van het incident.

Marechaussee plukt dronken vrouw van snelweg

De Koninklijke Marechaussee heeft een dronken vrouw van de snelweg geplukt bij Valkenburg. Ze moest haar rijbewijs inleveren. De automobiliste trok de aandacht door op hoge snelheid richting Valkenburg te rijden. Ze negeerde meerdere stoptekens van de Marechaussee en bleef onverminderd hard rijden. Daarbij bereikte ze snelheden van zo'n 190 kilometer per uur. Het ingebouwde noodremsysteem van de auto speelde de vrouw uiteindelijk parten. De Marechaussee maakte hier gebruik van om het voertuig tot stoppen te dwingen.

Plofkraak op bedrijventerrein Schiphol

Op een bedrijventerrein op Schiphol is een plofkraak gepleegd. Er is flink wat beschadigd, meldt de Marechaussee. Om 4.35 uur kwam de melding van de explosie binnen. Het gaat om een geldautomaat in de gevel van een bedrijfspand aan Stationsplein Zuid-West op Schiphol-Oost. De explosieven hebben flink wat schade gemaakt, laat een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee weten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie kwam ter plaatse.

Pools drietal met vals geld opgepakt in Venlo

De Koninklijke Marechaussee heeft in Venlo 3 mannen opgepakt die nagemaakt geld bij zich hadden. De Marechaussee controleerde de mannen op de Postweg in Venlo. Daarbij bleek ook dat ze niet allemaal een geldig identiteitsbewijs hadden. Om hun identiteit te achterhalen, deed de Marechaussee onderzoek in de auto van de mannen. In opbergvakjes en portemonnees werden bankbiljetten gevonden die in kleur afweken van echte biljetten. In totaal ging het om 62 valse biljetten.

Militair op Curaçao opgepakt voor diefstal

De Koninklijke Marechaussee op Curaçao heeft een 23-jarige Curaçaose dienstplichtige aangehouden op verdenking van diefstal. De man werkt als militair ter ondersteuning van de Kustwacht. Hij zou verschillende inbeslaggenomen goederen, zoals buitenboordmotoren, gestolen hebben en via internet te koop hebben aangeboden. Naast de aangehouden man wordt nog onderzoek gedaan naar andere betrokkenen, heeft de Koninklijke Marechaussee bekendgemaakt. Zo kwam tijdens het onderzoek een 30-jarige man in beeld voor heling van de gestolen goederen.

200 hennepplanten en € 25.000,- gevonden in woning militair

Een 35-jarige militair uit de Groningse gemeente Westerkwartier is aangehouden door de politie. Vanwege onverklaarbaar gebruik van elektriciteit in de woning was de politie op verzoek van de energieleverancier een kijkje gaan nemen. Bij controle van de woning werden zo'n 200 hennepplanten gevonden. Al vrij snel werd duidelijk dat de man een militair is, waarna de politie de verdachte heeft overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee. Die vonden tijdens hun onderzoek een geldbedrag van € 25.000,- in de woning.

Marechaussee treft auto vol gestolen goederen aan

De Koninklijke Marechaussee heeft een 23-jarige man uit Polen aangehouden op verdenking van diefstal en heling. Bij een controle van zijn auto bleek dat de man softdrugs en een vouwmes bij zich had. Ook werden er meerdere tassen aangetroffen vol met consumptie- en cosmeticagoederen en inktjetcartridges, vermoedelijk gestolen uit supermarkten en drogisterijen. De man kon niet verklaren waar hij de spullen vandaan had, waarna hij is aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de auto waarin de man reed niet was voorzien van geldige kentekenplaten.

Marechaussee pakt dronken bestuurder 2 keer op

De Koninklijke Marechaussee heeft bij Schiphol tot tweemaal toe dezelfde beschonken bestuurder aangehouden. De 46-jarige man uit Middelburg werd in de middag aangehouden voor het rijden onder invloed en later die avond werd hij voor een tweede keer aangehouden voor hetzelfde feit. De man werd in de middag aangehouden en hem werd een rijverbod opgelegd van 8 uur. Hij was tevens niet in het bezit van een geldig Nederlands rijbewijs, hiervoor heeft hij een bekeuring gekregen. Later op de dag werd hij nogmaals aangehouden voor rijden onder invloed, het rijden tijdens een rijverbod en het rijden zonder geldig rijbewijs.