Nieuwsflits van de maand

We beginnen deze rubriek met de ‘nieuwsflits van de maand’. Een foto van het werk van de KMar, gemaakt bij een nieuwsmoment. Dit kan een foto zijn van een defensiefotograaf, maar ook van een externe fotograaf.

Deze keer: Marechaussee houdt fors meer mensen tegen

De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft vorig jaar fors meer mensen aan de grens geweigerd. Het gaat om reizigers die via internationale luchthavens de grens probeerden te passeren. In totaal heeft de politiedienst 2.892 mensen de toegang tot ons land ontzegd. Vergeleken met het jaar ervoor is dat een stijging van ongeveer 20% – in 2018 ging het nog om 2.462 geweigerden.  

Bron: De Telegraaf
Foto: Mediacentrum Defensie, sergeant-majoor Hille Hillinga.

Inklimmers in koeltrailer Hoek van Holland ontdekt

De Koninklijke Marechaussee heeft in Hoek van Holland 7 mannen ontdekt in een koelcontainer. De verstekelingen uit vermoedelijk Albanië zijn gevonden door een speciaal getrainde speurhond. De Marechaussee heeft ze op temperatuur laten komen. De 29-jarige chauffeur van de vrachtwagen is opgepakt. De man uit Litouwen wordt verdacht van mensensmokkel en zit vast voor verder onderzoek.

Marechaussee en politie vinden meerdere spullen bij woninginval

Bij de inval in een gekraakte woning aan de Nerhoven in Gilze zijn wapens, drugs en spullen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn, gevonden door de Marechaussee en politie. Ze deden onderzoek naar drugs en andere strafbare feiten in het pand. De woningen aan de Nerhoven staan vlakbij de vliegbasis Gilze-Rijen. De woningen zijn eigendom van Defensie. 2 zijn anti-kraak bewoond, de andere woning is gekraakt. De inval heeft niets met het kraken te maken.

Marechaussee arresteert man om mensensmokkel Groningen Airport Eelde

De Koninklijke Marechaussee heeft op Groningen Airport Eelde een 36-jarige man uit Amersfoort aangehouden op verdenking van mensensmokkel. De man liep tegen de lamp nadat hij 2 Venezolaanse vrouwen had afgezet op de luchthaven. Personeel van de incheckbalie had de Marechaussee ter plaatse geroepen om de reisdocumenten te controleren. De vrouwen bleken na controle illegaal in Nederland te verblijven en stonden op het punt uit te reizen naar Spanje. 

Friezen stelen en vernielen op militair oefenterrein Marnewaard

De Koninklijke Marechaussee heeft 4 mannen uit de Friese gemeente Achtkarspelen aangehouden wegens het plegen van diefstallen en vernielingen op militair oefenterrein Marnewaard. Het gaat om 4 mannen van tussen de 18 en 21 jaar oud. Ze pleegden de diefstallen en vernielingen op oudjaarsdag vorig jaar. De mannen zijn de afgelopen weken verhoord. De Koninklijke Marechaussee heeft een schaderegeling met hen getroffen.

Internationaal gezochte Pool opgepakt op station Arnhem

De Koninklijke Marechaussee heeft een 26-jarige man uit Polen aangehouden op het Centraal Station van Arnhem. De man werd internationaal gezocht voor onder andere zware mishandeling van een politieagent. De man probeerde nog te vluchten, maar door de hulp van een NS-medewerker kon de Pool alsnog worden aangehouden. De verdachte is meegenomen en wordt overgeleverd aan Polen.

Marechaussee stuit op illegale zeelieden in Hardinxveld

De Koninklijke Marechaussee heeft in Hardinxveld-Giessendam 4 Filipijnen aangehouden die illegaal aan boord van een schip werkten. Ze werden ontdekt tijdens een maritieme controle in een Hardinxvelds dok. De 4 Filipijnen waren volgens de Marechaussee aangemonsterd als zeelieden, maar werden vermoedelijk ingezet om bouwwerkzaamheden te verrichten aan boord van het schip, dat geen scheepsnaam had en nergens stond geregistreerd. Verder bleek dat er in het vaartuig zelf geen mogelijkheden waren voor de bemanning om daar hun hoofdverblijf te hebben.