02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 02

De 12 mooiste foto’s...

…van een oefening van het arrestatieteam in Polen

Het arrestatieteam van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) stormt luidkeels een zojuist geforceerde deur door. Wie ze moeten aanhouden is bekend, maar wat ze te wachten staat, is altijd een verrassing. Werken de verdachten mee of openen ze zonder pardon het vuur? Een groot contrast, waarbij de reactiesnelheid, besluitvaardigheid en het onderling vertrouwen binnen het arrestatieteam keer op keer wordt getest.

Het Arrestatie- en Ondersteuningsteam (AOT), zoals het arrestatieteam van de BSB officieel heet, oefende begin februari een week lang in Polen. De European Security Academy in Ksiaz Wielkopolski in de buurt van de Poolse stad Poznan vormde voor de eerste keer het decor. Uniek was ook dat (bijna) het complete AOT aanwezig was, om met elkaar procedures, neventaken en vaardigheden te trainen om op te treden in AOT-verband en als Rapid Response Team. Het AOT had de beschikking over de grootste privé schietbaan in Europa, inclusief 270 graden schietbaan en een oefendorp voorzien van veel verschillende panden met meerdere verdiepingen.

Volgens hoofdteamleider van het AOT, kapitein P., zijn er genoeg redenen om voor de training af te reizen naar Oost-Europa. “In Nederland zijn de mogelijkheden zeer beperkt. Qua kosten, faciliteiten en mogelijkheden is dit een prima alternatief. Dit is voor ons ook een nieuwe locatie. Het voordeel daarvan is dat we de panden niet al van binnen en buiten kennen. Ons werk is onvoorspelbaar en mag nooit routine worden. Daarnaast wil je een hecht team kweken, dat blindelings op elkaar kan vertrouwen. Dat stukje teambuilding komt hier goed tot zijn recht. Je gaat met de hele club weg en weer terug naar huis. En... je kunt in alle rust trainen, geen last van pottenkijkers.”

Een algemeen punt van aandacht heeft P. wel. En dat betreft de letter O van ondersteuning in de afkorting van zijn team. “Ik denk dat binnen onze organisatie nog niet overal bekend is wat wij doen en kunnen. We beschikken over heel veel kennis, expertise en contacten en werken met innovatieve middelen. Vaardigheden waar ook andere eenheden hun voordeel mee kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het forceren van deuren of het veiligstellen van woningen voor de zoeking. We sluiten graag aan in het voortraject van een onderzoek om advies uit te brengen en nodigen KMar-collega's uit om contact met ons op te nemen.”

Bekijk hieronder de fotoserie van de training van het AOT van de BSB.

Het AOT in een notendop

Het Aanhoudings- en Ondersteuningsteam (AOT) is onderdeel van de Koninklijke Marechaussee. Het AOT wordt voor defensiegerelateerde zaken ingezet en heeft ook een samenwerkingsregeling met de afdeling AOT van de Dienst Speciale Interventies van de Nationale Politie. Leden van het AOT BSB maken ook deel uit van de Rapid Response Teams om snel op een gebeurtenis te kunnen reageren. Het AOT wordt, kort samengevat, ingezet bij levensbedreigende en tactisch moeilijke situaties, zoals het aanhouden van vuurwapengevaarlijke verdachten, gijzelingen, het overmeesteren van verwarde personen en acties op hoogte en onder water.

De autoprocedure. Verdachten verschansen zich niet alleen in panden, daarom moet het AOT ook uit de voeten kunnen op de weg. Hoe dwing je een voertuig tot stoppen en hoe overmeester je op een veilige manier de verdachten?

Bij een actie kan iemand gewond raken. Dat kan een AOT'er zijn, maar ook een verdachte. Behalve de medic moeten alle AOT'ers medische handelingen kunnen verrichten onder gevaarlijke omstandigheden.

Trainen, trainen, trainen. De instructeurs hadden in het oefendorp veel verschillende scenario’s voorbereid. De casussen varieerden in grootte van inzet van 1 AOT'er tot een hele sectie. Het doel bleef hetzelfde. Overmeester de verdachten en arresteer ze.

Op de schietbaan trainden de AOT'ers hun schietvaardigheden en wapenhandelingen met hun standaard wapens, de Glock en HK416. Ook schoten ze met de AK47, om meer bekend te raken met dit wapen. Criminelen en terroristen gebruiken dit wapen immers ook.

Een Rapid Response Team heeft als doel als eerste ter plaatse te zijn bij een terroristische aanslag. Op de 270 graden schietbaan gebruiken de AOT'ers voertuigen om dekking achter te zoeken, terwijl ze hun doelen onder vuur nemen.

Eyes in the sky. Indien noodzakelijk kan het AOT een drone inzetten om een locatie voor te verkennen en een betere situational awareness te krijgen.

Van de deurbel maakt het AOT geen gebruik. Hoe ze dan wel naar binnen gaan? Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende manieren om een deur te forceren. Als een stalen 'bonk' niet voldoende is, kan het AOT een deur doorbreken met explosieven.

Terug naar de 270 graden schietbaan. Wat is de impact van de verschillende soorten munitie op een voertuig? Om te testen waar je bij een voertuig wel en vooral geen dekking moet zoeken, nam het AOT de proef op de som.

De klimspecialisten bij het AOT hebben een vernuftige mobiele dakset tot hun beschikking. Een perfect middel om bijvoorbeeld suïcidale personen van daken of balkons af te halen.

Omdat een AOT'er nooit precies weet wat hij aan de andere kant van een deur aantreft, kan het element verrassing doorslaggevend zijn. Door een verdachte te overrompelen staat het AOT met 1-0 voor, maar blijft oplettendheid een vereiste.

Als een verdachte zich verschanst op een plek waar het AOT niet direct kan komen, biedt een aanvalshond uitkomst. De hond is uit te rusten met een camera, zodat de geleider op afstand live kan meekijken met de viervoeter.

Doel van de training is ook om de AOT'ers ervaring op te laten doen met verschillende middelen om een deur te forceren (breach). De kettingzaag zorgt er misschien wel voor dat er van verrassing geen sprake meer is, maar effectief is het wel.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: Valerie Kuypers